Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Οδηγίες για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση

Το ερωτηματολόγιο του ΔΝΤ, κλιμάκιο του οποίου βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση υπέρβασης των στόχων του "προγράμματος σύγκλισης" και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, θα πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα για την αποκατάσταση της... τάξης. Παράλληλα, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα ζητήματα που έχουν σχέση με την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, την παραπέρα υπονόμευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό είναι το γενικό πνεύμα του "ερωτηματολογίου" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο καλούνται να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ, προς το κλιμάκιο του ΔΝΤ που ήδη βρίσκεται στη χώρα μας. Από τη Δευτέρα οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου θα περάσουν από κόσκινο,τόσο την πραγματική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά κύρια τη συνέπεια και τη σταθερότητα της κυβέρνησης Σημίτη να εφαρμόσει στην Ελλάδα τα σχέδια του διεθνούς κεφαλαίου και να φέρει σε πέρας τη γενικευμένη επίθεση ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και τους εργαζόμενους συνολικά.

Οι 88 κυρίως ερωτήσεις του κειμένου που έχει επιδοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, στην πραγματικότητα αποτελούν οδηγίες και εντολές για τη σκλήρυνση της κυβερνητικής πολιτικής και για ετοιμότητα στη λήψη συμπληρωματικών αντιλαϊκών μέτρων...

Ανάμεσα στα άλλα το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τη διατύπωση των "ερωτημάτων", απαιτεί:

  • "Η αύξηση των αποζημιώσεων για την εργασία" συνολικά, να μην είναι αποτέλεσμα "υψηλότερων μισθών και αυξήσεων σε άλλες μορφές αποζημιώσεων", αλλά "αποτέλεσμα της ανόδου της απασχόλησης, των υψηλότερων μισθών και των αυξήσεων σε άλλες μορφές αποζημιώσεων;".
  • Η μειούμενη αποταμίευση του ιδιωτικού τομέα, που εκλαμβάνεται ως θετικό φαινόμενο, να μην γίνεται σε βάρος των επιχειρηματικών κερδών, αλλά να προκύπτει από τη "χαμηλότερη αποταμίευση των νοικοκυριών", δηλαδή των λαϊκών στρωμάτων.
  • Σχετικά με την πτωτική πορεία του πληθωρισμού, το ΔΝΤ επιχειρεί να επιβεβαιώσει αν οφείλεται στη μείωση της "μονάδας κόστους εργασίας", ή σε άλλους παράγοντες.
  • Για να μη δημιουργηθεί καμιά παρανόηση σε σχέση με την αυστηρότητα της εισοδηματικής πολιτικής, το ΔΝΤ "ρωτάει": "Ποια ήταν τα μεγέθη των διορθωτικών αυξήσεων των μισθών που χορηγήθηκαν το Γενάρη του 1997; Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στις διαπραγματεύσεις για το μισθολόγιο στον ιδιωτικό τομέα;".
  • Ενδεικτικό για το πώς το ΔΝΤ αντιλαμβάνεται την υπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης - της ανταγωνιστικότητας όπως λένε - είναι η αναζήτηση "απαντήσεων" για το πώς επηρεάζουν την "ανταγωνιστικότητα" τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για "απελευθέρωση αγορών, εισαγωγική διείσδυση κτλ. ".
  • Ιδιαίτερα λεπτομερής χαρτογράφηση απαιτείται για τις ΔΕΚΟ. Απαιτείται πλήρης "χρηματοοικονομική κατάσταση των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων. Ειδικότερα, έσοδα, έξοδα, απασχόληση, οικονομικές καταστάσεις, δανεισμός, χρέος την περίοδο 1992 - '96 και σύγκριση με τους ανάλογους προϋπολογισθέντες στόχους".
  • Παράλληλα το ΔΝΤ απαιτεί "διευκρινίσεις" για την κατάσταση στο τέλος κάθε έτους την περίοδο 1991 - '96, "ξεχωριστά για τα χρέη καθενός από τα κύρια ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΓΑ), καθώς επίσης και του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των βασικών ΔΕΚΟ".
Οι προοπτικές

Ιδού όμως και μερικές ερωτήσεις ενδεικτικές για τους σχεδιασμούς που αφορούν τα επόμενα χρόνια:

  • "Ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές του προϋπολογισμού του 1997; Πώς συγκρίνονται τα μηνιαία στοιχεία εσόδων με τους στόχους; Ποια μέτρα σχεδιάζονται αν φανεί ότι τα έσοδα, ειδικότερα, δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα;".
  • "Ποια είναι τα σχέδια αναδιοργάνωσης - μηχανοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών και ποια είναι η πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι τώρα; Ποια πρόοδος επιτεύχθηκε εισάγοντας την Επιτροπή Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους; Ποια είναι η κατάσταση στο νέο λογιστικό σχέδιο; Ποια ήταν η εμπειρία με τη νέα οικονομική αστυνομία;".
  • "Ποιες είναι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα; Δώστε μακροπρόθεσμα πλάνα της οικονομικής κατάστασης των κύριων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης (ειδικά του ΙΚΑ) με βάση το τρέχον σύστημα".
  • "Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης πάνω στο θέμα των εγγυήσεων για χρέη προς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις; Βρίσκεται το ποσό των εγγυήσεων εντός των τεθέντων ορίων; Με ποιο σκεπτικό χορηγούνται τέτοιες εγγυήσεις; Είχαν οι νέες διαδικασίες του νόμου 2322/95 αποτέλεσμα, στο ποσό των εγγυήσεων που θεωρήθηκαν μέσα στο 1996 και επιπρόσθετα στο 1997;".
  • "Ποια είναι τα προκαταρκτικά σχέδια της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 1998; Θα υπάρξουν αναθεωρήσεις στο πρόγραμμα σύγκλισης;".
  • "Τι εξηγεί τη ραγδαία άνοδο της καταναλωτικής πίστης προς τον ιδιωτικό τομέα και την επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των πιστώσεων στο δημόσιο; Ανησυχεί η Τράπεζα Ελλάδος από την άνοδο της καταναλωτικής πίστης στον ιδιωτικό τομέα και, αν είναι έτσι, τι σκοπεύει να κάνει μέσα στο 1997; Ποιες ήταν οι εξελίξεις στο χώρο των πιστώσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εκτός του τραπεζικού συστήματος;".
  • "Υπάρχουν ενδείξεις μερικής χειροτέρευσης των δεικτών ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας από το 1993; Πώς βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος τις εξελίξεις στην ανταγωνιστικότητα της χώρας; Ποια ήταν η επίδραση της πολιτικής "σκληρής δραχμής" στις εξαγωγές, τις εισαγωγές και τα λοιπά άδηλα στοιχεία (ιδιαίτερα τον τουρισμό);".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ