Κυριακή 11 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Μια ένεση, για να μην πονάς!

Οι τοκετοί με καισαρική έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά και γενικότερα παρατηρείται κατάχρηση φαρμάκων στη διάρκεια του τοκετού. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ευρώπη για την εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού από την ελληνική πλευρά τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού δείχνουν ότι στην Αθήνα και τα περίχωρά της, οι τοκετοί που έγιναν με καισαρική τομή στη διάρκεια ενός χρόνου ήταν 22,5% ενώ χρησιμοποιήθηκε γενική αναισθησία σε 48,2% του συνόλου των τοκετών.

Οι καισαρικές που γίνονται στην Ελλάδα είναι οι διπλάσιες από αυτές που γίνονται στην Αγγλία και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Είναι μάλιστα εύλογο να δημιουργεί απορίες και προβληματισμούς: Οι ειδήμονες γνωρίζουν ότι οι τεχνολογικές εφαρμογές της επιστήμης μπορεί να έχουν συνέπειες, όταν γίνεται κατάχρηση: Περιγεννητική θνησιμότητα, παιδιά με σωματικά και διανοητικά προβλήματα... Από την άλλη πλευρά, με τη νάρκωση η μητέρα δεν μπορεί να χαρεί τη μοναδική στιγμή που το παιδί της έρχεται στον κόσμο! Οι γυναίκες μπορεί σε ένα ποσοστό να θέλουν να αποφύγουν τον πόνο, συνήθως όμως δεν είναι ενημερωμένες για το πόσο τις ωφελούν και πόσο τις βλάπτουν τα φάρμακα, αγνοούν τις επιπτώσεις της νάρκωσης στον τοκετό.

Χρειάζεται όμως όλοι να σκεφτούν πριν παρέμβουν στη φύση - για λόγους μη ιατρικούς: Τι μπορεί να κάνει η ίδια η ενδιαφερόμενη; Χρειάζεται να υπάρχει μια επικοινωνία με το γιατρό, μια μόνιμη σχέση εμπιστοσύνης, να ζητά η μητέρα εξηγήσεις, να κάνει ερωτήσεις χωρίς να παρεξηγείται και να ενημερώνεται για όλα τα ενδεχόμενα. Αν ο μαιευτήρας δυσανασχετεί, δε θέλει να δώσει πληροφόρηση και ν' ακούσει τις επιλογές και τις προτιμήσεις της, τότε είναι καλύτερα ν' αλλάξει γιατρό...

Ηδη, πριν από δέκα χρόνια ανακοινώνοντας τα συμπεράσματα της Πανελλήνιας περιγεννητικής έρευνας, η πανεπιστημιακός Χρύσα Τζουμάκα - Μπακούλα αποκάλυπτε ότι μόνο 10% από τους τοκετούς ξεκινούν και τελειώνουν χωρίς καμιά ιατρική παρέμβαση!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ