Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαίος κόσμος υπό... εξαφάνιση

Το μέλλον των αρχαιοτήτων έθιξε ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Β. Χ. Πετράκος, παρουσιάζοντας το έργο της Εταιρείας το 1996

Εκατόν δέκα χρόνια (! ) για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων, 20 για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, άλλα τόσα για τον αρχαιολογικό νόμο... Το μέλλον του Κεραμεικού ζοφερό. Για τον προϊστορικό οικισμό στο λόφο Ζάγανι απλώς... δεν υπάρχει μέλλον.Ολα τα παραπάνω, αν και αποτέλεσαν την κατακλείδα της παρουσίασης του έργου της Αρχαιολογικής Εταιρείας, την Κυριακή, από τον Βασίλειο Πετράκο,είναι ωστόσο τα κορυφαία και αρκετά για να καταδείξουν τη σχέση πολιτείας και πολιτιστικής κληρονομιάς. "Ο αρχαίος κόσμος δεν έχει θέση πλέον κοντά στον σημερινό. Οιαδήποτε συμβίωση με τα αρχαία μνημεία είναι πλέον αδύνατη και θεωρείται ανεδαφική",είπε ο Β. Πετράκος μιλώντας για τον Κεραμεικό και το Μετρό. Οσο για την Ενοποίηση "ο Τρικούπης ονειρευόταν ένα δάσος που θα κάλυπτε τις εκτάσεις που ελευθερώνονταν από τους ιδιώτες, μία ανάκτηση δηλαδή του αρχαίου τοπίου, ελάχιστα θιγμένου τότε. Σήμερα οι ενδιάμεσες περιοχές, που ανήκουν πάντοτε σε ιδιώτες, αντιμετωπίζονται ως πρόφαση σύνταξης τεχνικών μελετών, ώστε να επέμβουμε στην αρχαία μορφή του τοπίου και να την παραμορφώσουμε".Στα Σπάτα δεν "ταπεινώνεται" μόνο το Ζάγανι, αλλά συμβαίνει μία ολόκληρη οικολογική καταστροφή.

Οσο για τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας, φέτος ήταν λιγότερες(14 συνολικά) αφού έγιναν περισσότερα τα οικονομικά προβλήματα.Ωστόσο η ανασκαφική σκαπάνη έφτασε στο Ραμνούντα,στο Θορικό,στο Αμφιάρειο του Ωρωπού,στη Σκάλα Ωρωπού,στο Ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα στην Επίδαυρο,στη Μεσσήνη,στον Θέρμο,στη Φιλιππιάδα,στη Δωδώνη,στηΧριστιανική Αμφίπολη,στους Φιλίππους,στο Ακρωτήρι Θήρας και στη Νάξο.

Εργασίες συντήρησης έγιναν στο ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, στο αρχαίο Γυμνάσιο της Αμφίπολης, στις τοιχογραφίες του ναού του Ταξιάρχου Μιχαήλ στην Ανω Κορακιάνα Κέρκυρας, στα μνημεία της αρχαίας Μινώας Αμοργού, στο ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης στη Σύμη Βιάννου και στις φορητές εικόνες του Μουσείου Καστοριάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ