Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Σε "αδιέξοδο" η εκλογική διαδικασία

ΤΙΡΑΝΑ.- Οσο οι μέρες περνούν, οι αντιθέσεις όσον αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών στην Αλβανία εντείνονται: Ενώ ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα άρχισε την Κυριακή την προεκλογική του εκστρατεία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναζητούν από κοινού με τους Δημοκρατικούς, με την "αρωγή" του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο, τρόπο για να διαμορφώσουν κοινή θέση προ του αδιεξόδου, χωρίς μέχρι στιγμής ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Κύριο - και ανυπέρβλητο μέχρι στιγμής - πρόβλημα, τι άλλο, ο εκλογικός νόμος. Αν δηλαδή το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές θα είναι πλειοψηφικό - κατά το νόμο που πέρασαν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή την περασμένη βδομάδα - ή "αναλογικότερο". Στη χτεσινή συνάντηση εκπροσώπων των κομμάτων, οι Δημοκρατικοί ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν περιθώρια υποχώρησης, προκαλώντας την αντίδραση των υπολοίπων, κυρίως των Σοσιαλιστών, οι οποίοι απαίτησαν τελεσιγραφικά από τον Πρόεδρο Μπερίσα να αναλάβει τον έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας η κυβέρνηση του Μπασκίμ Φίνο. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου, τα κόμματα αναμένεται να καθορίσουν νέο κύκλο συνομιλιών για την ερχόμενη Κυριακή. Οπως είναι γνωστό, η αντιπολίτευση απειλεί να μποϊκοτάρει τις εκλογές, αν ο Μπερίσα απορρίψει ξανά τα αιτήματά της. Ακόμη, ζητά από τον Πρόεδρο να απεμπολήσει τον έλεγχο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και τη μυστική αστυνομία "Shik".

Κατά την ίδια πηγή, η οποία επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους στα Τίρανα, ο εντεταλμένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φραντς Βρανίτσκι, αναμένεται στα Τίρανα τις επόμενες μέρες σε μια ακόμη μεσολαβητική προσπάθεια (δύο προηγούμενες απέβησαν άκαρπες).

Μέχρι στιγμής ο Μπερίσα αρνείται να υποχωρήσει "στις πιέσεις του Σοσιαλιστικού κόμματος για τον εκλογικό νόμο". Χτες δήλωσε και πάλι ότι "οι εκλογές θα γίνουν στις 29 Ιουνίου (...), αυτή είναι η απάντησή μου".

Η άποψη του Μπερίσα, σύμφωνα με μια δήλωσή του που μετέδωσε την Κυριακή το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι ότι "η εξέγερση ήταν ένα σενάριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος που απέτυχε και είμαι πεπεισμένος ότι οι Αλβανοί θα ψηφίσουν στην πλειοψηφία τους το συνασπισμό της Δεξιάς".

Εξωθεν πιέσεις...

Στο μεταξύ καθίσταται προφανές ότι η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να "χάνει την υπομονή της". Σύμφωνα με τη διατύπωση του πρακτορείου "Ρόιτερ", οι δυτικές πρωτεύουσες πασχίζουν "να διασφαλίσουν ότι στις εκλογές του Ιουνίου δε θα επαναληφθεί το φαινόμενο των εκλογών του 1996".

Η γερμανική διπλωματία πρωτοστάτησε χτες στην άσκηση πίεσης με οξείς διπλωματικούς τόνους προς τα αλβανικά κόμματα. Από τη Βόννη, ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να χάσει την υπομονή της, εάν δεν υπάρξει το συντομότερο συμφωνία για το θέμα του εκλογικού νόμου, ενώ ο υπουργός των Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ διασαφήνισε κυνικότατα ότι "η βοήθεια που η Αλβανία έχει επειγόντως ανάγκη δεν μπορεί να φθάσει στη χώρα, εάν τα αλβανικά πολιτικά κόμματα δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Πιέσεις για συμβιβασμό ασκούν, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρόιτερ", η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ΟΑΣΕ κι η Ιταλία (ηγείται της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία). Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι δήλωσε την Κυριακή ότι είπε προς τους πολιτικούς της Αλβανίας πως "παίζεται το μέλλον της χώρας και μόνον επιχειρώντας ανοικοδόμηση από το εσωτερικό, μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη, πολιτική και οικονομική ανόρθωση".

Ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Μπενιαμίνο Αντρεάτα έχει απειλήσει πολλές φορές ότι η πολυεθνική δύναμη θα "αποσυρθεί", αν δε γίνουν οι εκλογές.

Αναζωπύρωση της βίας

Στο μεταξύ τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού περιπολούσαν χτες σε πόλεις του Νότου της Αλβανίας, όπου η βία ήρθε και πάλι στο προσκήνιο τις τελευταίες τρεις μέρες. Στο Τεπελένι καταγράφηκε επίθεση ενόπλων σε αστυνομικό τμήμα και η απαγωγή ενός αστυνομικού και δύο εξεγερμένων, ενώ ο επικεφαλής των εξεγερμένων της πόλης σώθηκε χάρη στο αλεξίσφαιρο που φορούσε, όταν οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του. Κοντά στο Αργυρόκαστρο άγνωστοι ανατίναξαν γέφυρα. Συνολικά στην Αλβανία τις τελευταίες τρεις μέρες τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ