Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΝΓΚΟ
Αντιδράσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Τα πρώτα βασικά στελέχη της νέας κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανακοίνωσε χτες ο Λόρεντ Καμπίλα, προκαλώντας ωστόσο τη δυσαρέσκεια μιας μερίδας της κοινής γνώμης, εξαιτίας του μη διορισμού του δημοφιλούς πολιτικού της αντιπολίτευσης, Ετιέν Τσισεκέντι, στον πρωθυπουργικό θώκο. Γι' αυτό και ακολούθησε η πρώτη διαδήλωση εκατοντάδων οπαδών του Τσισεκέντι, λίγες ώρες μόνον από την ανακοίνωση της κυβέρνησης που δε θα έχει - προς το παρόν τουλάχιστον... - πρωθυπουργό, ούτε αντιπρόεδρο κυβέρνησης, αλλά μόνο 13 υπουργούς.

"Ανακοινώνω το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, που θα είναι δημοκρατική και ευρείας βάσης. Σήμερα γεννιέται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό", ήταν τα πρώτα λόγια του ηγέτη της μέχρι πρότινος ανταρτικής "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" Λόρεντ Καμπίλα και σημερινού "προέδρου" της χώρας. Από τους 13 υπουργούς που συγκροτούν τη νέα κυβέρνηση, οι εφτά και σημαντικότεροι υπουργοί είναι ανώτατα στελέχη της "Εθνικής Συμμαχίας", οι δύο (Γεωργίας, Δημοσίων Εργων) ανήκουν στο κόμμα της αντιπολίτευσης του Ετιέν Τσισεκέντι και οι άλλοι τέσσερις σε άλλες μικρότερες παρατάξεις. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης θα είναι συνολικά 20. Ωστόσο, οι υπόλοιπες εφτά θέσεις που μένουν προς το παρόν κενές θα καλυφθούν το προσεχές διάστημα.

Περιττό να σημειωθεί πως κανένας από τους υπουργούς δεν ανήκε στην παράταξη του δικτάτορα, Μομπούτου Σεσεσέκο. "Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πολιτική τάση, σε κάθε προσωπικότητα, εκτός από τους οπαδούς του Μομπούτου, που τρομοκράτησαν και καταπίεσαν το λαό μας", είπε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ο Γκέιταν Κακούντζι, στέλεχος της κυβερνώσας "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων", που επιχείρησε να δικαιολογήσει την πλειοψηφία συμμετοχής των στελεχών της συμμαχίας στο κυβερνητικό σχήμα, επισημαίνοντας ότι "η απελευθέρωση της χώρας από τη δικτατορία του Μομπούτου έγινε χάρη στην Εθνική Συμμαχία, καθώς ουδείς άλλος, ουδεμία άλλη δύναμη δεν είχε καταφέρει μέχρι τώρα κάτι παρόμοιο".

Η πρώτη διαδήλωση κατά του Καμπίλα

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση που προσδοκάται να οδηγήσει αργότερα τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές, δεν άφησε ικανοποιημένους τους οπαδούς σημαντικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Γι' αυτό χτες και οι δρόμοι της πρωτεύουσας Κινσάσα αναστατώθηκαν από τις φωνές εκατοντάδων οπαδών του δημοφιλούς στη ΛΔ Κονγκό Ετιέν Τσισεκέντι, που διαμαρτύρονταν για το μη διορισμό του αρχηγού τους στη θέση του πρωθυπουργού.

Στη διαδήλωση πήραν μέρος αρκετά νεαρά άτομα, οι περισσότεροι φοιτητές, που πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία φωνάζοντας: "Καμπίλα δικτάτορα"!

Οι φοιτητές κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς τη Λεωφόρο 30ής Ιουνίου, τον κυριότερο δρόμο της Κινσάσα, προτού επιστρέψουν στο Πανεπιστήμιο.

Ομως, δεν ήταν μόνον οι φοιτητές που αντέδρασαν αρνητικά στην ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης του Λόρεντ Καμπίλα.

Πολλοί κάτοικοι της Κινσάσα σχολίαζαν χτες στους ξένους δημοσιογράφους με δυσαρέσκεια την παρουσία "Ρουαντέζων" στη νέα κυβέρνηση.

"Πώς μπορείς να εμπιστεύεσαι τόσο σημαντικά υπουργεία, όπως το Εξωτερικών και Παιδείας, σε ξένους;", διερωτήθηκε ένας πολιτικός του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Τσισεκέντι, υποστηρίζοντας ότι οι Κονγκολέζοι "δεν μπορούμε να προφέρουμε ούτε τα ονόματά τους"... Ας σημειωθεί εδώ πως ο υπουργός Εξωτερικών λέγεται Μπιζίμα Καράχα και ο υπουργός Παιδείας Καμάρα ουα Καχικάρα.

Αλλοι είδαν την τοποθέτηση των δύο υπουργών που προέρχονται από το κόμμα του Τσισεκέντι ως μία προσπάθεια του Καμπίλα να προσδώσει την αίσθηση "πολυφωνίας" στην κυβέρνησή του, επιχειρώντας παράλληλα να περιορίσει τις ενδεχόμενες αντιδράσεις από άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ενδιαφέρον έχει ωστόσο η άποψη μιας μερίδας πολιτικών παρατηρητών, που σχολίαζαν χτες πως ο Ετιέν Τσισεκέντι (αρχηγός κόμματος αντιπολίτευσης, που διατέλεσε υπουργός το 1991, αλλά και για λίγες μέρες τον περασμένο Απρίλη) προκάλεσε με τον τρόπο του την απουσία του από την "Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας" του Καμπίλα, βάζοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση το διορισμό του στον πρωθυπουργικό θώκο! Μάλιστα, χτεσινά δημοσιεύματα εφημερίδων της Κινσάσα ανέφεραν ότι οι προσπάθειες των δύο τελευταίων ημερών για μία πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση ανάμεσα στον Τσισεκέντι και τον Καμπίλα δεν καρποφόρησαν, γιατί ο πρώτος απαιτούσε να έρθει να τον επισκεφτεί στο σπίτι του ο ηγέτης της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων".

Και ο ίδιος ο Τσισεκέντι; Τι λέει γι' όλα αυτά;

"Για μένα ο Καμπίλα δεν είναι πρόεδρος. Είναι υποψήφιος πρόεδρος. Και δεν αντιδρώ έτσι, γιατί θέλω την εξουσία. Η αντίδρασή μου έγκειται στο γεγονός ότι πολέμησα το καθεστώς Μομπούτου για 17 χρόνια", είπε ο Τσισεκέντι χτες το απόγευμα στους δημοσιογράφους, προσπαθώντας να ερμηνεύσει, όπως ισχυρίστηκε, την αντίδραση των οπαδών του στην ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να προειδοποιήσει τον Καμπίλα ότι "οι Ζαϊρινοί δε θα ανεχθούν την αντικατάσταση της δικτατορίας με μία διαφοροποιημένη χούντα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ