Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οδηγίες για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες

Αναλυτικές οδηγίες για την παραλαβή και τον έλεγχο των δηλώσεων φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) του 1997 από νομικά αλλά και φυσικά πρόσωπα, καθώς και για τον υπολογισμό και την εκκαθάριση του φόρου, δίνονται σε εγκύκλιο που απέστειλε χτες το υπουργείο Οικονομικών με την ένδειξη "εξαιρετικά επείγον" σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην εγκύκλιο, υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση για υποβολή δήλωσης φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας έχουν:

α) Κάθε φυσικό πρόσωπο που η αξία της ακίνητης περιουσίας του υπερβαίνει το ποσό των 60 εκατ. δρχ. Σε περίπτωση συζύγων θα πρέπει το άθροισμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους να είναι μεγαλύτερο από 120 εκατ. δρχ.

β) Ολα τα νομικά πρόσωπα και οι κοινωνίες αστικού δικαίου, ανεξάρτητα αν έχουν ακίνητη περιουσία ή αν υποβάλλουν δήλωση εισοδήματος. Τα νομικά πρόσωπα, που απαλλάσσονται από το φόρο βάσει σχετικών διατάξεων, θα υποβάλουν και αυτά δήλωση ΦΜΑΠ, στην οποία θα καταγράψουν μόνο την ακίνητη περιουσία τους, χωρίς να προσδιορίζουν την αξία των ακινήτων τους.

γ) Οσα πρόσωπα κληθούν από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ να υποβάλουν δήλωση.

δ) Τα πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση αλλά επιθυμούν να υποβάλουν.

Διευκρινίζεται ότι το αφορολόγητο ποσό για τα νομικά πρόσωπα είναι 60 εκατ. δρχ.

Στις περιπτώσεις που οι υπάλληλοι, κατά τον έλεγχο των δηλώσεων που παραλαμβάνουν, διαπιστώνουν λάθη ή ελλείψεις στη συμπλήρωση της δήλωσης, η διόρθωσή τους θα πρέπει να γίνεται από τον ίδιο τον φορολογούμενο. Αν η δήλωση έχει υποβληθεί ταχυδρομικά, τότε ο φορολογούμενος θα καλείται από την εφορία για να συμπληρώσει τις ελλείψεις ή να διορθώσει τα λάθη του. Σχετικά με τον υπολογισμό και την καταβολή του φόρου που προκύπτει, στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι, αν η δήλωση έχει υποβληθεί εκπρόθεσμα, στο ποσό του κυρίου φόρου που προκύπτει προστίθεται και ο πρόσθετος φόρος λόγω εκπροθέσμου. Αν το ποσό του συνολικού φόρου που προκύπτει καταβληθεί εφάπαξ έχει έκπτωση 5%,ενώ διαφορετικά καταβάλλεται σε δύο δόσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ