Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις περί πολέμου

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε προς την ισραηλινή κυβέρνηση, με ανακοίνωσή του, ο Αραβικός Σύνδεσμος, που συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία. Επικρίσεις δέχτηκε η ισραηλινή πολιτική και από τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπερθεματίζει για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών. Στρατιωτική σύρραξη μεγάλου βεληνεκούς ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Συρία "βλέπει" το βρετανικό περιοδικό "Τάιμ", το οποίο επικαλείται ανώτερες στρατιωτικές πηγές του Τελ Αβίβ. Η εκτίμηση αυτή δε μοιάζει να διαφέρει πολύ από τις εκτιμήσεις του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή. Με το τελικό ανακοινωθέν του, ο Αραβικός Σύνδεσμος απευθύνει ύστατη έκκληση - προειδοποίηση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες και να αναστείλει άμεσα κάθε σχέδιο επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη είτε πρόκειται για τη Δυτική Οχθη είτε πρόκειται για τα υψώματα του Γκολάν. Το κείμενο του Αραβικού Συνδέσμου αφήνει να εννοηθεί σαφώς ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" βρίσκεται, πλέον, στα πρόθυρα της κατάρρευσης και η αναζωπύρωση της βίας μπορεί κάλλιστα να πάρει τη μορφή μιας συνολικής στρατιωτικής σύρραξης.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος σχετικά με την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ εμφανίστηκε και ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ, που συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ την Κυριακή, τόνισε ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι βαθιά δυσαρεστημένος και απογοητευμένος από την αναβλητική τακτική της ισραηλινής κυβέρνησης και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να αποδεχτεί την εφαρμογή ημιμέτρων που αποκλίνουν από τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες.

Τον κίνδυνο ανάφλεξης της όλης περιοχής επέστησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που παρακολουθεί ως παρατηρητής τη σύνοδο του ΟΑΣΕ στη Λισαβόνα, και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος επαναδιατύπωσε τη θέση του περί ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ατάραχος και, για άλλη μια φορά, δήλωσε ότι η επέκταση των εβραϊκών οικισμών είναι "φυσικό και αναπόφευκτο γεγονός" που δεν μπορεί να αναβληθεί. Συγχρόνως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή μιας συμφωνίας για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα και απόρησε με την επιμονή της παλαιστινιακής πλευράς να είναι "απαισιόδοξη".

Αν και ρωτήθηκε επιμόνως, ο Νετανιάχου απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Χεβρώνα το Σάββατο, κατά τα οποία έποικοι επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους και κατέστη αναγκαία η επέμβαση του ισραηλινού στρατού για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, συνελήφθησαν 8 Παλαιστίνιοι, ενώ ένας άλλος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά.

"Αντικρουόμενη" συμφωνία

Την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Τουρκία ανακοίνωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, επικαλούμενο ανώτερες ισραηλινές κυβερνητικές πηγές. Η είδηση διαψεύστηκε, χτες, από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία νέα συμφωνία, απλώς επικυρώθηκαν οι δύο προηγούμενες, που έχουν, ήδη, τεθεί σε εφαρμογή καθώς πραγματοποιούνται, ήδη, κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και ασκήσεις Ισραήλ - Τουρκίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Λάδι στη φωτιά» με την έγκριση νέων εποικισμών (2014-03-21 00:00:00.0)
Προκλητικά υπέρ του εποικισμού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός (1997-05-21 00:00:00.0)
"Σχέδια επί χάρτου" (1997-04-05 00:00:00.0)
Αραβική δυσαρέσκεια για τον οικισμό στην Ιερουσαλήμ (1997-02-28 00:00:00.0)
Αλυσιδωτές αντιδράσεις για τους εβραϊκούς οικισμούς (1996-12-17 00:00:00.0)
Αλυσιδωτές αντιδράσεις για τους εβραϊκούς οικισμούς (1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ