Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Η Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο

Στη μεγαλειώδη εκδήλωση, την Κυριακή 1-12-96, προς τιμή της Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο, της επετείου των 54 χρόνων από την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας στις 25-11-42, των μαχητών που πήραν μέρος στην επιχείρηση, των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές, των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, των 13 που έχασαν τη ζωή τους στην εκδήλωση το 1963 για το Γοργοπόταμο από τη δολοφονική νάρκη των νεοφασιστών, εγκρίθηκε ψήφισμα από τους χιλιάδες αγωνιστές, τους νεολαίους και φίλους της ΕΑΜικής Εθνικής μας Αντίστασης, που πήραν μέρος στο γιορτασμό, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και υπό συνεχή βροχή.

Ψήφισμα

Στο ψήφισμα οι αντιστασιακοί καταγγέλλουν την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματά τουςκαι ζητούν:

- Να ολοκληρώσει (η κυβέρνηση) την αποκατάσταση της Ενδοξης ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

- Να επιδείξει, επιτέλους προς τους Αγωνιστές της το σεβασμό που δικαιούνται και να προχωρήσει στην ηθική και υλική αποκατάστασή τους με τις παρακάτω νομοθετικές ρυθμίσεις: Να φέρει για άμεση ψήφιση στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου της Οικουμενικής Κυβέρνησης συμπληρωμένο με τις τροπολογίες που υπέβαλαν οι αντιστασιακοί. Να τηρήσει την προεκλογική της υπόσχεση και να καταργήσει τα άρθρα 6 και 7 του Νόμου 1976/91 που καταργούν παροχές τις οποίες είχαν αποκτήσει οι αντιστασιακοί μετά από πολύχρονους αγώνες. Να θεσπιστεί το ποσοστό 10% ως κατώτατο όριο δικαιώματος σύνταξης, όπως ισχύει για τους ανάπηρους του Αλβανικού Μετώπου. Τα ευεργετήματα των Νόμων 971/49 και 179/69 να επεκταθούν και στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Οι ανάπηροι του Δημοκρατικού Στρατού να εξομοιωθούνε με τους ανάπηρους του 1940-41 και της Εθνικής Αντίστασης. Να χορηγηθούνε συντάξεις σε όλους τους ανασφάλιστους αντιστασιακούς που έχουν επαναπατριστεί από τη Ρουμανία.

- Η κυβέρνηση να επιδείξει τη στοιχειώδη εθνική αξιοπρέπεια και να προβεί σε κάθε ενέργεια που προβλέπουν οι Διεθνείς Νόμοι και συμβάσεις, ώστε να υποχρεωθεί η γερμανική κυβέρνηση να εξοφλήσει το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις για τις υλικές και τις σωματικές ζημιές που προκάλεσαν τα στρατεύματα κατοχής.

- Να σταματήσει η διαστρέβλωση της αλήθειας, σχετικά με την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Να καθιερωθεί η διδασκαλία της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία. Να εμπλουτιστούν οι σχολικές, δημοτικές και κρατικές βιβλιοθήκες με βιβλία που αναφέρονται στην ηρωική δράση των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Εθνικής Αλληλεγγύης και των Αετόπουλων. Να ανεγερθεί σε κεντρική πλατεία της Αθήνας, Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Καταγγέλλουν την αντιλαϊκή και αντεργατική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τέλος,

Συμπαραστέκονται στους εργαζόμενους των πόλεων και της υπαίθρου και συμπορεύονται μαζί τους στον αγώνα για τη μη εφαρμογή των μέτρων, που εν ονόματι του Μάαστριχτ και της ΕΕ έχουν φέρει σε απόγνωση το λαό.

Στα μπλόκα των αγροτών

Πάνω από εκατό αντιστασιακοί του Παραρτήματος ΛΑΡΙΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ την ημέρα της εκδήλωσης του Γοργοπόταμου, επισκέφθηκαν τα μπλόκα των αγροτών Δομοκού, Αλμυρού και Βελεστίνου και χαιρέτισαν τους αγρότες από μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου, δηλώνοντας πλήρη συμπαράσταση στον αγώνα τους για τη λύση των δίκαιων αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ