Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Αμεσες επεμβάσεις των ΗΠΑ

Απειλούν πάλι με οικονομικές κυρώσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Υπό την απειλή της επαναφοράς οικονομικών κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου, η Ουάσιγκτον... συνέστησε χτες στην κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, την επίλυση των διαφορών του με τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό κομμάτων "Ζάγιεντο". Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς επιχειρεί να κερδίσει χρόνο μέσω της καθυστέρησης της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τα ακυρωμένα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Νοέμβρη σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες της Σερβίας όπου το "Ζάγιεντο" διεκδικεί νίκη.

Οι συστάσεις για διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση Μιλόσεβιτς και την αντιπολίτευση "Ζάγιεντο" διατυπώθηκαν χτες από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ. "Ζητάμε επίμονα από τον Σέρβο Πρόεδρο να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση, να αναγνωρίσει τις εκλογές και να διαφυλάξει την ελευθερία του Τύπου", είπε ο Κρίστοφερ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη προειδοποιήσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να μη χρησιμοποιήσει βία κατά των διαδηλωτών στο Βελιγράδι. Εγγυήσεις γι' αυτό το τελευταίο ζήτημα έδωσε ο ίδιος ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς την Κυριακή στην Κάτι Μάρτον, πρόεδρο της αμερικανικής επιτροπής για την προστασία δημοσιογράφων. Η πρόταση για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε σερβική κυβέρνηση και αντιπολίτευση παραμένει χωρίς απάντηση.

Ο Κρίστοφερ επανέφερε και χτες την απειλή επιβολής διεθνών οικονομικών κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου, δηλώνοντας ωστόσο ότι προτού η Ουάσιγκτον αποφασίσει κάτι τέτοιο, θα συζητήσει και θα ζητήσει τη συγκατάθεση της Μόσχας πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί η δήλωση ανώνυμου ανώτατου Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου που υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ, παρά τις επαφές τους με την αντιπολίτευση, "δεν αναζητούν αντικατάσταση του Σέρβου Προέδρου, εξαιτίας του σημαντικού και ευέλικτου ρόλου που έπαιξε στην επίτευξη της συμφωνίας του Ντέιτον".

Οι μαζικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων οπαδών της αντιπολίτευσης και φοιτητών συνεχίστηκαν και χτες. Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη, καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες η πραγματοποίηση γενικής απεργίας από τα ανεξάρτητα συνδικάτα με αιτήματα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την καταβολή καθυστερημένων δεδουλευμένων μισθών.

Προχτές, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του "Ζάγιεντο" για νόθευση των εκλογών της 17ης Νοέμβρη. Ομως, το γεγονός ότι η εκλογική επιτροπή του Βελιγραδίου πρότεινε μία ακόμη προσφυγή προς τον Γενικό Εισαγγελέα και το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, κάνει τους πολιτικούς παρατηρητές να εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς επιχειρεί να κερδίσει χρόνο. Πώς; Κάνοντας το "Ζάγιεντο" να πιστεύει ότι ο Δήμος του Βελιγραδίου δεν έχει χαθεί οριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ