Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
Υπέρτατο χρέος

Η ανέγερση μνημείου στο Μαυροβούνι Γυθείου

Την επέτειο της εκτέλεσης των 41 πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές, το Δεκέμβρη του 1943, στον Κάμπο Μαυροβουνίου - Πασσαβά στο Γύθειο, τίμησαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν από κοινού ο Σύλλογος "Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου,Προσφορά και θυσία στο βωμό της λευτεριάς" και το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ.

Στο χώρο όπου έγινε η εκτέλεση των αγωνιστών και έχει στηθεί μια πρόχειρη αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων, τελέστηκε μνημόσυνο και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της εκδήλωσης με αρκετή συμμετοχή κόσμου.

Παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια αντιπροσωπείες: Από τη Νομαρχία Λακωνίας, τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ και από πολλά Παραρτήματα των γύρω περιοχών και της Αθήνας, καθώς επίσης από τα πολιτικά κόμματα. Παρόντες ήταν συγγενείς και φίλοι των θυμάτων. Ο πρόεδρος του Παρ/τος Λακωνίας, Λευτέρης Αναστασάκος,άνοιξε την εκδήλωση κάνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό αναφερόμενος στους αγώνες και στις θυσίες του λαού μας ενάντια στον κατακτητή.

Στην κεντρική ομιλία που έκανε η Κατερίνα Σαραντάκου,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδιοργανωτή Συλλόγου, μεταξύ των άλλων είπε: "... Το 1943, όταν, "όλα τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά", εσείς τιμημένοι νεκροί μας, σταθήκατε αγέρωχοι και επιβλητικοί μπροστά στους εκτελεστές σας και προσφέρατε ό,τι πολυτιμότερο είχατε, την ίδια σας τη ζωή, στο βωμό της λευτεριάς. Οσοι έτυχε να επιζήσουν από εκείνη τη φοβερή καταιγίδα, ζηλεύουν τη θυσία σας όταν σας θυμούνται πάνω στα γερμανικά καμιόνια να τραγουδάτε "έχε γεια καημένε κόσμε..." αγέρωχοι και να φωνάζετε "μας πάνε για εκτέλεση, καλή αντάμωση στον άλλο κόσμο, ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η λευτεριά"". "Υποσχόμαστε - τόνισε η ομιλήτρια - σε σας τους μεγάλους νεκρούς μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, με κρίση συνείδησης γιατί πέρασαν 52 χρόνια χωρίς να εκπληρώσουμε το υπέρτατο χρέος μας, να στήσουμε ένα μνημείο, που να θυμίζει τη θυσία και την προσφορά σας στην πατρίδα. Γι' αυτό κάνουμε έκκληση στους ιδιοκτήτες του αιματοποτισμένου αυτού τόπου, να μας παραχωρήσουν ένα χώρο για να κατασκευάσουμε εδώ - στον τόπο της θυσίας - το μνημείο".

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έκλεισε με το Πένθιμο Εμβατήριο και τον Εθνικό μας Υμνο, που έπαιξε η μπάντα του Δήμου Γυθείου.

(Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Γ. ΛΙΟΝΑΚΗΣ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ