Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Προϋποθέσεις" για την εγκυρότητα της ΕΡΤ

Ερευνα για το παρόν και το μέλλον της κρατικής ραδιοτηλεόρασης

Επιστρατεύοντας και έρευνες, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΡΤ, επιχειρούν να στηρίξουν την απόφασή τους, για τη μετατροπή ενός από τα δύο κανάλια της ΕΡΤ (ΕΤ - 1 και ΕΤ - 2) σε κατ' εξοχήν ειδησεογραφικό κανάλι. Μετά από παραγγελία της ΕΡΤ, διεξήχθη έρευνα, από την εταιρία "Ινστιτούτο Ερευνών Κοινής Γνώμης P. R. C",η οποία σκιαγραφεί το προφίλ της ΕΡΤ, τα προτερήματά της και τα μειονεκτήματά της. Παράλληλα η έρευνα επιχειρεί και μια καταγραφή της συνολικής εικόνας των ΜΜΕ, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα στη χώρα μας.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του περασμένου Σεπτεμβρίου (31 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου σε 1.624 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω), παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα στο ΔΣ της ΕΡΤ, στο οποίο συμμετείχαν και γενικοί διευθυντές και στελέχη της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα, ένα σημαντικό ποσοστό του κοινού, δεν έχει πειστεί για το ότι η ΕΡΤ είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, που βρίσκεται μακριά από κυβερνητικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις. Γίνεται έτσι φανερό, πως παρά το γεγονός ότι η παρουσία της ιδιωτικής τηλεόρασης, ανάγκασε την ΕΡΤ ν' απεγκλωβιστεί κατά κάποιο τρόπο βέβαια, από το κυβερνητικό εναγκαλισμό, εντούτοις τα κατάλοιπα του παρελθόντος της, εξακολουθούν ν' αποτελούν φραγμό για την πορεία της. Οι εκάστοτε κυβερνητικές επιταγές και η "χρησιμοποίηση" του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα για κάθε είδους κομματικές σκοπιμότητες, δεν έπαψαν ν' αποτελούν τροχοπέδη στην αξιοπιστία της και στην πορεία του εκσυγχρονισμού της. Αυτό γίνεται φανερό και μέσα από την έρευνα, η οποία μιλά για έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού στην "πολιτική ανεξαρτησία της".

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΡΤ, όπως φαίνεται, θα επιχειρήσουν να αποδείξουν την ορθότητα της απόφασής τους για αλλαγή της φυσιογνωμίας των καναλιών, παρουσιάζοντας και έρευνες οι οποίες "ενισχύουν" την απόφασή τους. Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα της έρευνας, το "βασικό σημερινό θετικό χαρακτηριστικό της κρατικής τηλεόρασης είναι η πληρότητα και η αντικειμενικότητα της ενημέρωσης (32,5%) ".Το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία, στο μέτρο που όπως έδειξε η έρευνα του Σεπτεμβρίου, το 53,6% των πολιτών ενημερώνονται καθημερινά για την πολιτική κατάσταση από την τηλεόραση. Ετσι "οι υλικές προϋποθέσεις για την αξιοποίηση της εγκυρότητας της κρατικής τηλεόρασης στον τομέα της ενημέρωσης, υπάρχουν και πρέπει ν' αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο".

Σε οριακό σημείο

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποσοστά προτίμησης των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ "ανεβαίνουν θεαματικά (9,4% ΕΤ - 1, 1,7% ΕΤ - 2, Ο,3% ΕΤ - 3) ", ενώ το 52,4% έχει την άποψη ότι τα δύο τελευταία χρόνια η ποιότητά της έχει βελτιωθεί. Από τα ποσοστά αυτά - σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας - φαίνεται ότι η ΕΡΤ "είναι σήμερα ένα κυρίως ειδησεογραφικό - ενημερωτικό κανάλι".Αξιοσημείωτη επίσης, είναι η διαπίστωση που απορρέει από τα στοιχεία της έρευνας, ότι η "ΕΤ - 1 υστερεί χαρακτηριστικά στο ψυχαγωγικό μέρος (ξένες ή ελληνικές σειρές, πρωινές εκπομπές ποικίλης ύλης, μουσικές εκπομπές ή τηλεπαιχνίδια) ".

Ενθαρρυντικό φυσικά είναι το "συμπέρασμα" και η πίστη, ότι η κρατική τηλεόραση "έχει μέλλον".Αυτό πιστεύει το μεγαλύτερο ποσοστό (71,3%) των ερωτηθέντων. Το "μέλλον" της ΕΡΤ φαίνεται και από ένα άλλο στοιχείο το οποίο αφορά στο ερώτημα "ποια τηλεόραση εμπιστεύεστε περισσότερο, την κρατική ή την ιδιωτική". Το 38,8% τοποθετήθηκε υπέρ της ιδιωτικής, το 26,9% υπέρ της ΕΡΤ, ενώ το 20,4% τοποθετήθηκε υπέρ και των δύο. Εμείς θα τονίζαμε, ότι πράγματι η ΕΡΤ έχει και οφείλει να έχει μέλλον, αφού ως εθνικός φορέας είναι υποχρεωμένη να διαμορφώσει τη δική της πρόταση, που θα ξεφεύγει από τα σκουπίδια των ιδιωτικών καναλιών και θα προωθεί το δικό της μοντέλο εναρμονισμένο με την ανάδειξη του πολιτισμού, με την ποιότητα στην ψυχαγωγία και την έγκυρη και πολυφωνική ενημέρωση. Ολα αυτά όμως δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τη στιγμή, που η ίδια η κυβέρνηση δε φαίνεται αποφασισμένη να στηρίξει και να ενισχύσει τη δημόσια τηλεόραση, για να έχει "μέλλον". Ενα μέλλον, όμως, το οποίο θα είναι αντάξιο των προσδοκιών και των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας. Η ευκαιρία για την ΕΡΤ, είναι μοναδική, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που σύμφωνα και με τα στοιχεία της έρευνας, οι τηλεθεατές αμφισβητούν την ποιότητα των προσφερόμενων προγραμμάτων. Η κρίση στην τηλεόραση, όπως αναφέρεται και στα συμπεράσματα, φαίνεται "εύγλωττα από το βαθμό ικανοποίησης από την ποιότητά της". Πολύ ικανοποιημένοι αισθάνονται μόλις το 6,7% των πολιτών, αρκετά το 36,9%, όχι και τόσο το 44,4% και καθόλου το 11,1%. Από την άλλη πλευρά σε οριακό σημείο βρίσκεται σήμερα και η πολιτική αξιοπιστία των ΜΜΕ, αφού τα στοιχεία λένε ότι μόλις το 12,3% των πολιτών πιστεύει ότι η τηλεόραση παρουσιάζει τα γεγονότα ακριβώς όπως συμβαίνουν και το 33,7% ότι η τηλεόραση διαστρεβλώνει τα γεγονότα σε σχέση με την πραγματικότητα. Η δυσπιστία "αγγίζει" περισσότερο τη νεολαία (18 - 24 χρονών) φθάνοντας στο ποσοστό του 40%.

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ