Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Στο Μεγάλο Οχτώβρη

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ,βετεράνος του ΚΚΕ από την Αθήνα, γράφει: Η Οχτωβριανή Επανάσταση επέτυχε τους πρώτους και άμεσους σκοπούς της, όσο σπάνια έχει επιτύχει επανάσταση. Και ύστερα το καθεστώς που γεννήθηκε είχε το ρεαλισμό να μην περιμένει την παγκόσμια επανάσταση, αλλά έστησε αμέσως ορθή μια μεγάλη δύναμη και την έκανε πατρίδα των εργαζομένων των πόλεων και της υπαίθρου, για όλες τις εθνότητες της απέραντης χώρας. Και την πατρίδα αυτή την έκανε σοσιαλιστική. Κι όπως στη λοφοσειρά του Βαλμί, η Γαλλική Επανάσταση επιβεβαιώθηκε απέναντι του ντόπιου και του ξένου εχθρού της, έτσι και η Ρωσική επιβεβαιώθηκε οριστικά στο Στάλινγκραντ, γιατί εκεί έδειξε ακέραιη την υπόστασή της και όλη την ικανότητά της να αγωνισθεί, να επιβιώσει και να δημιουργεί διαρκώς. Και το έδειξε απέναντι εχθρών και φίλων.

Τον Βλαδίμηρο Ιλιτς Λένιν, εμπνευστή, δημιουργό, εγκέφαλο και βραχίονα της Οχτωβριανής Επανάστασης, θεωρώ, ως την αδρότερη και πλέον καταπληκτική φυσιογνωμία, απ' όσες έχουν εμφανισθεί στο ανθρώπινο γένος. Χάραξε με τις αστραπές της μεγαλοφυίας του, τον ουρανό ολόκληρης της υδρογείου και από τον κρατήρα της ηφαιστειακής του σκέψης, ξεχύθηκαν λάβες που έμειναν ανεξίτηλες στο διάβα τους.

Πράγματι, ο Οχτωβριανός σεισμός συγκλόνισε τον κόσμο. Και κανένας δεν αγνόησε αυτό το γεγονός.

Μέτωπο διεξόδου

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΛΙΑΣ: Οι εκλογές είναι παρελθόν. Το δικομματικό παιχνίδι άρχισε να ξεφτίζει, χωρίς βέβαια να δώσει απόλυτα το ζητούμενο αποτέλεσμα. Μια βασική αιτία, είναι το ισχύον ληστρικό εκλογικό σύστημα, που δίνει πλασματική κυβερνητική πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα, σε βάρος των άλλων κομμάτων. Με απλή αναλογική το ΚΚΕ και με το σημερινό ποσοστό, θα είχε στο Κοινοβούλιο 17 έδρες. Παρ' όλες όμως τις δυσκολίες το Κόμμα ξεπέρασε το 5,5% καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στη Βουλή.

Ο ΣΥΝ είναι ένας πολιτικός οργανισμός, με αριστερό μανδύα και σοσιαλδημοκρατικά ιδεολογήματα, που στηρίζει την ΕΕ και συμφωνεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Και εδώ είναι που πρέπει να δοθεί όλο το βάρος της ενημέρωσης στον παραπλανημένο αριστερό ψηφοφόρο του ΣΥΝ αλλά και στον προοδευτικό δημοκράτη του ΠΑΣΟΚ, που για ακόμη μια φορά παραπλανήθηκε.

Το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, είναι μήνυμα συσπείρωσης με στόχο τη μελλοντική ενότητα της Αριστεράς.

Στο 15ο Συνέδριο η ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έβαλε στόχο τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού Μετώπου. Ενα Μέτωπο που πρέπει να δημιουργηθεί στη βάση πανελλαδικά, που θα συσπειρώνει τον εργαζόμενο λαό, εργάτες, αγρότες, μικρομεσαίους, άνεργους νεολαίους, καταπιεζόμενες γυναίκες, συνθλιβόμενους συνταξιούχους που ξυλοφορτώνονται ζητώντας λύση των προβλημάτων τους. Ενα Μέτωπο που θα δώσει διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα.

Το ΚΚΕ ας πάρει την πρωτοβουλία. Ας γίνει, εδώ και τώρα, μοχλός του Μετώπου, το ζητά ο λαός. Τα περιθώρια στενεύουν και ίσως αύριο να 'ναι πολύ αργά.

Ιατρική δεοντολογία

ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ,ηθοποιός, Αθήνα: Το Σάββατο 23 - 11 - 96 το πρωί - που ως γνωστό τα φαρμακεία είναι κλειστά - κατέφυγα μη έχοντας άλλη επιλογή στο Νοσοκομείο της περιοχής μου "ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟ" - που η κοινωνική προσφορά του είναι γνωστή στους πάσης μορφής πάσχοντες - γιατί ο σύζυγός μου είχε ίλιγγο και έπεσε κάτω από το κρεβάτι του. Με πάρα πολύ κόπο τον μετέφερα στο Νοσοκομείο για να του μετρήσουν την πίεση.

Το Νοσοκομείο δεν εφημέρευε, όμως βρήκα μια γιατρό και την παρακάλεσα να μας βοηθήσει. Εκείνη αρνήθηκε λόγω των "κανονισμών". Δημιουργήθηκε ένταση, της ζήτησα τ' όνομά της ενώπιον των άλλων αρρώστων και επισκεπτών, οι οποίοι κατέκριναν τη στάση της. Επέμενε να πάρω τον ταλαιπωρημένο και πάσχοντα υπερήλικα σύζυγό μου (93 ετών) και να τον μεταφέρω σε Νοσοκομείο που εφημέρευε για να του πάρουν... την πίεση.

Μετά από φασαρία που δημιουργήθηκε, ήρθε η προϊσταμένη και του μέτρησε την πίεση, εν μέσω διαμαρτυριών όλων των παριστάμενων.

Κάνω αυτή την καταγγελία, γιατί είναι χρέος των υπευθύνων να προστατεύσουν τη φήμη του ιδρύματος, από μια τέτοια άτεγκτη, νεαρή γιατρό που περιφρονεί και καταπατεί τον ιατρικό της όρκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ