Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΙΝΚΑ)
Προσοχή στη χρήση πιστωτικών καρτών

Μας έχουν, ήδη, χρεωμένους με μισό τρισεκατομμύριο!

Την προσοχή των καταναλωτών στη χρήση πιστωτικών καρτών, κυρίως ενόψει των γιορτών, που και οι ανάγκες είναι αυξημένες, καθώς και στη μη τήρηση από πλευράς των καταστημάτων της νομοθεσίας για συγκεκριμένα είδη, εξαπατώντας τους καταναλωτές, εφιστά το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ).

Ειδικότερα, το ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης έχει ως αποτέλεσμα οι Ελληνες να χρωστάνε στις τράπεζες 317,1 δισ. δρχ. για καταναλωτικά δάνεια και άλλα 197,7 δισ. δρχ. για αγορές με πιστωτικές κάρτες, καθώς είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς, έχοντας πιστωτική κάρτα, νομίζοντας ότι δεν ξοδεύει χρήματα. Ο μέσος όρος χρέωσης κάθε πιστωτικής κάρτας είναι περίπου 140.000 δρχ., χωρίς, όμως, να είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικό, γιατί υπάρχουν από τη μια ανενεργές κάρτες και από την άλλη περισσότερες της μιας κάρτας ανά αγοραστή.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, η ένδυση απορροφά το 38% των αγορών μέσω πιστωτικών καρτών, τα σούπερ μάρκετ 18%,τα κοσμήματα 6%.Ακολουθούν τα ηλεκτρικά είδη με 5%,τα βενζινάδικα με 4%,τα πολυκαταστήματα με 4%, τα ταξίδια - αεροπορικά εισιτήρια 3%,τα αξεσουάρ αυτοκινήτων 2%,τα ξενοδοχεία 2%,τα είδη σπορ και χόμπι με 1,5%,τα έπιπλα 1,5% και άλλες χρήσεις 1,5%.

Επίσης, το ΙΝΚΑ καταγγέλλει την εντεινόμενη, κυρίως τις γιορτές των Χριστουγέννων, διάθεση στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων, όπως ηλεκτρονικών υπολογιστών, οικιακών συσκευών, ειδών εξοπλισμού γραφείου ή σπιτιού κλπ., ως καινούριων, με αποτέλεσμα την παραπλάνηση του καταναλωτή. Γι' αυτό εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στη νομοθεσία που αφορά στα στοιχεία που πρέπει να συνοδεύουν την προβολή πωλούμενων ειδών με πίστωση και στη χορήγηση των εντύπων οδηγιών στα ελληνικά. Παράλληλα, στα προϊόντα που έχουν υποστεί ανακαίνιση, τα ονομαζόμενα "Refurbished", όταν διατίθενται στον τελικό καταναλωτή, θα πρέπει να φέρουν γραμμένη με ευανάγνωστους χαρακτήρες σε εμφανές μέρος της συσκευασίας την ένδειξη στα ελληνικά "Ανακαινισμένο". Η ίδια ένδειξη θα πρέπει να αναγράφεται και στα τιμολόγια και στις αποδείξεις λιανικής πώλησης των παραπάνω προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ