Πέμπτη 1 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η εικόνα της πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων

Σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα της ICAP, προκύπτει ότι εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό έχουν κυρίως οι μεγάλες και κερδοφόρες επιχειρήσεις

"Υγιείς" μπορούν να χαρακτηριστούν οι μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε η εταιρία ICAP, σε δείγμα 13.160 εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων με σύνολο μέσου όρου προσωπικού πάνω από 25 εργαζόμενους. Στο δείγμα της ICAP, οι επιχειρήσεις αξιολογήθηκαν με βάση την πιστοληπτική τους ικανότητα, δηλαδή, με το πόσο φερέγγυες είναι στις συναλλαγές τους με τρίτους. Σύμφωνα με τα συλλεχθέντα στοιχεία, μέρος των οποίων δημοσιεύουμε στους πίνακες, το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, αλλά και τα περισσότερα κέρδη αναλογικά, πετυχαίνουν οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υγιείς χρηματοοικονομικές καταστάσεις και κατατάσσονται σε υψηλή περιοχή φερεγγυότητας, ενώ απ' την άλλη μεριά, είναι σχετικά δύσκολο μια επιχείρηση στο βραχυχρόνιο διάστημα να μεταπηδήσει σε υψηλότερη κατηγορία φερεγγυότητας, δηλαδή, να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της θέση.

Ετσι, παρατηρούμε ότι το περιθώριο καθαρού κέρδους είναι μεγαλύτερο στις 2 πρώτες περιοχές Πιστοληπτικής Ικανότητας (άριστη και ικανοποιητική) σε σύγκριση με το 1993, ενώ οι επιχειρήσεις που ανήκουν στην αξιολογημένη ως "Χαμηλή Περιοχή" (ευαίσθητη έως ανύπαρκτη πιστοληπτική ικανότητα), χειροτέρευσαν περαιτέρω το 1994 το ήδη αρνητικό απ' το 1993 ποσοστό τους.

Να προσθέσουμε, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις της έρευνας κατατάχθηκαν ανάλογα με τη δραστηριότητά τους σε 3 μεγάλες κατηγορίες: Βιομηχανικές, εμπορικές και παροχής υπηρεσιών (εκτός τραπεζών, ασφαλειών και δημόσιου τομέα). Από τους τρεις αυτούς τομείς το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους (πάνω από 20%), αλλά, όπως είναι φυσιολογικό, και τις λιγότερες χρηματοοικονομικές δαπάνες έχουν με βάση την πιστοληπτική τους ικανότητα οι εταιρίες υπηρεσιών, ακολουθούμενες από τις εμπορικές επιχειρήσεις, τομέας στον οποίο η μεγαλύτερη επιβάρυνση υπάρχει στις βιομηχανικές επιχειρήσεις.

H έρευνα της εταιρίας, ωστόσο, δε διευκρινίζει με ποια κριτήρια επέλεξε τις επιχειρήσεις του δείγματος, συνεπώς, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αντιπροσωπευτική των επιμέρους μεγεθών επιχειρήσεων.Δε φαίνεται δηλαδή αν οι επιχειρήσεις του δείγματος είναι μεγάλες ή μικρές, ελληνικές ή πολυεθνικές κτλ. και ποιο είναι το ποσοστό συμμετοχής της κάθε κατηγορίας. Για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την πορεία του εμπορίου στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ