Πέμπτη 1 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποκαταστάσεις και ασυνεννοησίες

Εργα αναστήλωσης - στερέωσης στην παλαιοχριστιανική Βασιλική Β,στους Αρχαίους Φιλίππους,αποφάσισε η προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, η αναστήλωση θα ξεκινήσει από τμήμα της βόρειας κιονοστοιχίας,σύμφωνα με παλαιότερη πρόταση αναπαράστασης από τον Φιλίπ Λεμέρλ (1945). Επίσης, θα αποκατασταθούν και δύο τόξα.

Πάντως το ΚΑΣ απέρριψε παλαιότερη μελέτη, γιατί χρησιμοποιούσε μέτρα στερέωσης μη αναστρέψιμα, όπως τη διάτρηση των κιόνων, και προέβλεπε συμπλήρωση με διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία δεν είναι βέβαιο αν ανήκουν στη συγκεκριμένη κιονοστοιχία.

Υστερα, από τη χτεσινή συνεδρίαση, οι μαρμάρινες συμπληρώσεις που φτάνουν το 17% του όγκου θα γίνουν από τα ίδια μάρμαρα, δηλαδή γκρίζο Δράμας και πράσινο Θεσσαλίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ Γιώργου Θωμά, σχεδιάζεται συνολικότερη αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων,η οποία προβλέπει δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, αναστηλώσεις στο αρχαίο θέατρο και παράκαμψη δρόμου,που σήμερα διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο. Στο μέλλον θα χρησιμοποιείται μόνο από τους επισκέπτες των μνημείων.

Ο Γ. Θωμάς, στο περιθώριο της συνεδρίασης, μίλησε και για την επιστροφή της συλλογής των Αηδονιών,την οποία χαρακτήρισε "νίκη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας".Ανέφερε ότι "η ιστορία της νομικής διεκδίκησης κόστισε περίπου 35 εκατ. δραχμές".Να σημειωθεί ότι την Κυριακή (4/2) η συλλογή επιστρέφει στην Ελλάδα και από τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.Αργότερα θα μεταφερθεί στο Μουσείο Νεμέας.

Ασυνεννοησία

Η καταστροφική για τις αρχαιότητες ασυνεννοησία των υπηρεσιών φάνηκε και προχτές, όταν συζητήθηκε η τύχη ενός εκκοκιστηρίου βάμβακος στη θέση Κυψέλη του Νομού Ημαθίας. Ο ιδιοκτήτης είχε ζητήσει τη μεταφορά της μονάδας - βρισκόταν κοντά στη Βέροια και προκαλούσε πιθανές φθορές στα 45 βυζαντινά μνημεία της πόλης - και του προτάθηκε, από το Δήμο Βέροιας, η θέση Κυψέλη.Ο ιδιοκτήτης προχώρησε σε αγορά 40 στρεμμάτων και εκ των υστέρων παρενέβη η αρμόδια Εφορεία, που είπε ότι σημείο του οικοπέδου συνορεύει με κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, την "Τούμπα του Βασιλιά".Ζώνες, όμως, προστασίας δεν υπάρχουν και τα μέλη του ΚΑΣ προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το άρθρο 50 του αρχαιολογικού νόμου.Ο νόμος ρητά αναφέρεται σε άμεση και έμμεση προσβολή,κάτι που επισήμαναν οι αρχαιολόγοι. Αλλα, όμως, μέλη στάθηκαν στο γεγονός ότι η μονάδα στήνεται σε χώρο μη κηρυγμένο. Η απόφαση, που πάρθηκε, προβλέπει να γίνουν έρευνες μέσα σε δύο μήνες, με έξοδα του ιδιοκτήτη, αφού υπάρχουν αρκετές ενδείξεις οστράκων. Ωστόσο, δεν παύει να κινδυνεύει τόσο ο αρχαιολογικός χώρος, όσο και η τύχη 60 ατόμων που εργάζονται στη μονάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ