Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ
Μέτωπο προστασίας των κατακτήσεων

Η πάλη μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία, για τη δημιουργία μετώπου προστασίας των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποτελεί βασική επιδίωξη της ΕΣΑΚ, υπογραμμίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της παράταξης

Η μείωση του εισοδήματος, η διόγκωση της ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες, η αφαίρεση από μεγάλο τμήμα εργαζομένων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τη θέση τους το 1995, όπου συνολικά αυξήθηκε ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Αυτό σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ το περασμένο Σάββατο, στην οποία έγινε εκτίμηση για τη δράση της παράταξης το προηγούμενο διάστημα και μπήκαν οι νέοι στόχοι πάλης.

Οπως αναφέρθηκε, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν την εκτίμηση της παράταξης πως όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί η συντηρητική πολιτική και η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Βασική επιδίωξη της παράταξης είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο υπεράσπισης των θεμελιακών δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων,όπως της κοινωνικής ασφάλισης, του 8ώρου - 7ώρου, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της τήρησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της μονιμότητας στην εργασία, της ίσης αμοιβής για ίση δουλιά γυναικών - ανδρών και νέων. Συγκεκριμένη αναφορά έγινε και στο νομοσχέδιο για τον"εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ", το οποίο πρόκειται για νομοσχέδιο - "σκούπα", που ανοίγει το δρόμο ιδιωτικοποίησης σε 52 δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς κοινής ωφέλειας,ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σ' αυτούς τους οργανισμούς, αλλά και ο περιορισμός του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα έχουν.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της ΕΣΑΚ είναι η ανάπτυξη της δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων,ενώ τονίστηκε ότι οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ πρέπει να είναι προετοιμασμένες για την όξυνση των προβλημάτων. Στον άμεσο προσανατολισμό της πρέπει να είναι η ανάπτυξη της πάλης για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, που θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν γίνει υπόθεση ευρύτερων δυνάμεων και όχι των εργαζομένων μεμονωμένων επιχειρήσεων, έστω κι αν η εργοδοσία και η κυβέρνηση επιχειρούν να ανατρέπουν κατά επιχείρηση τις εργασιακές σχέσεις.

Αμεσα η ΕΣΑΚ θα παλέψει για την ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων με αιχμές διεκδίκησης τις ουσιαστικές αυξήσεις, την προστασία του εισοδήματος, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, το σταμάτημα των απολύσεων, μέτρα για την προστασία των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων, εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, μέτρα για την ανεργία και προστασία των ανέργων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

Σχετικά με την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο, σημειώθηκε ότι φάνηκε δραματικά ο ρόλος του αμερικανο-ΝΑΤΟικού και δυτικοευρωπαϊκού παράγοντα, ενώ διαπιστώθηκε η ρευστότητα της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, λόγω της επιδίωξης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να ενισχύσουν το ρόλο τους σαν επικυρίαρχοι και επιτηρητές των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να πρωτοστατήσουν σε φιλειρηνικές εκδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ