Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τσιμεντένια Μετέωρα

Να συμμαζέψει τα "ασυμμάζευτα" γύρω από τα Μετέωρα κλήθηκε προχτές το ΚΑΣ, σε μια συζήτηση τριών ωρών και πλέον. Η περιγραφή του τοπίου γύρω από τα Μετέωρα και ειδικότερα στην Καλαμπάκα και στην Κοινότητα Καστρακίου ήταν κυριολεκτικά ανατριχιαστική. Το τσιμέντο,οι κατασκευές από αλουμίνιο ή από πλαστικό,οι πολυώροφες οικοδομές και άλλα φαινόμενα, που ούτε στο ελάχιστο συνάδουν στο χαρακτήρα των μνημείων, οδήγησαν μέλη του ΚΑΣ σε εκφράσεις όπως: "Η περιοχή μοιάζει με Μανχάταν",ή "η Ελλάδα γέμισε παλούκια" (σ. σ. πυλωτές).

Το ΚΑΣ ασχολήθηκε με σχετική εισήγηση της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ), που προβλέπει πολεοδομικές ρυθμίσεις. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Καλαμπάκας και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καστρακίου. Ο πρώτος, μάλιστα, ζήτησε να αλλάξει η αδόμητη ζώνη Α και μέρος της να μετατραπεί σε ζώνη Β1 (! ). Αίτημα, το οποίο σύσσωμο το ΚΑΣ σωστά απέρριψε, αφού η αδόμητη ζώνη Α είναι νόμος του κράτους.

Πρέπει να αναφερθεί ότι μαζί με αρκετά αυθαίρετα που βρίσκονται στη ζώνη Β προστασίας, υπάρχουν και πολλά άλλα, που έγιναν με άδειες (! ). Αυτό συνέβη και στον παλιό οικισμό γύρω από το βυζαντινό ναό της Παναγιάς, όπου έχει δομηθεί με όρους αποδεκτούς από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Υστερα από τα παραπάνω, η εισήγηση της 7ης ΕΒΑ έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο. Συγκεκριμένα, η Εφορεία εισηγήθηκε την επέκταση του οικισμού, αφού κομμάτια της ζώνης Β μπαίνουν στο σχέδιο πόλεως.Η αλήθεια, όμως, είναι ότι εδώ και παρά πολλά χρόνια συνέβαινε ακριβώς το αντίστροφο: Η Καλαμπάκα επεκτεινόταν εκεί που δεν έπρεπε και μάλιστα χωρίς όρους δόμησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι τα μέλη του ΚΑΣ έλεγαν πως οι οικοδομές κοντεύουν να σκαρφαλώσουν στο βράχο. Σήμερα, επεκτείνεται ο οικισμός και ουσιαστικά νομιμοποιείται ό,τι κτίστηκε.

Εκ των υστέρων, λοιπόν, και ενώ η ολοσχερής αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής των Μετεώρων είναι ήδη συντελεσμένη,το ΚΑΣ αποφάσισε να θέσει όρους δόμησης. Δηλαδή, στο δυτικό τμήμα της ζώνης Β και νοτιοδυτικά του οικισμού οι οικοδομές να μην ξεπερνούν τα 7,5 μέτρα ύψος, χωρίς υπόγειο και σε απόσταση 500 μέτρων να υπάρχουν μορφολογικοί όροι, όπως κεραμοσκεπή, ξύλινα κουφώματα κ. ά.

Οσο για το Καστράκι, εκεί έχουν γίνει λιγότερες αυθαιρεσίες και επιτρέπονται ισόγειες οικοδομές με αποκλειστική χρήση την κατοικία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ