Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Ο Πολ Ελιάρ στο Γράμμο

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΑΓΝΟΥ, αξιωματικός του ΔΣΕ από τα Πατήσια, με αφορμή δημοσίευμα του "Ρ", αφιερωμένο στον Γάλλο ποιητή, κομμουνιστή Πολ Ελιάρ, φλογερό συμπαραστάτη στους αγώνες του λαϊκού μας κινήματος, γράφει: "Για την ιστορία, θέλω να συμπληρώσω την προσωπική μου εμπειρία, σαν αξιωματικού του επιτελείου της Μεραρχίας του ΔΣΕ, για την υποδοχή που έκανε ο ΔΣ στον Πολ Ελιάρ, όταν ήρθε κοντά μας, να μας εκφράσει τη συμπαράστασή του.

Στις 8 - 6 - 49, συνοδευόμενη απ' τον υπουργό Πέτρο Κόκκαλη, ήρθε στην έδρα της 9ης Μεραρχίας μας στο Γράμμο σε περίοδο μεγάλης πολεμικής έξαρσης, αντιπροσωπεία του ΚΚ Γαλλίας απ' τους Πολ Ελιάρ επικεφαλής και τον Ανρί Μπασί, πρόεδρο της Επιτροπής βοηθείας του γαλλικού λαού στον αγώνα μας και τον γραμματέα της Ενωσης Συντακτών Αλβανίας.

Σ' ένα χώρο στολισμένο με κλαδιά και αγριολούλουδα, σημαιοστολισμένο και σε ατμόσφαιρα επαναστατικής έξαρσης, με τραγούδια, συνθήματα και χειροκροτήματα, υποδεχόμασταν τον Πολ Ελιάρ σηκώνοντάς τον στα χέρια, όπως και τους άλλους συντρόφους. Η μπάντα της Μεραρχίας παίζει τον ύμνο του ΕΛΑΣ και τον Εθνικό μας Υμνο. Τμήμα παρουσιάζει όπλα, ρίχνει ριπές στον αέρα και οι αντάρτισσές μας τους προσφέρουν λουλούδια. Μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα προσφωνείται ο Πολ Ελιάρ και ο στρατηγός Παλαιολόγου του απονέμει το Μετάλλιο Ανδρείας του τιμημένου ήρωα Γ. Ανδρεάδη (απ' τους 33 του Λιτόχωρου). Βαθιά συγκινημένος και με δακρυσμένα μάτια μάς αγκαλιάζει όλους και μάς φιλά. Ολοι μαζί τραγουδάμε τη Διεθνή.

Ακολούθησαν γεύμα, χοροί και τραγούδια. Το βραδάκι συνοδευόμενος απ' τη διμοιρία ασφαλείας της Μεραρχίας, ο Πολ Ελιάρ πλησιάζει στη γραμμή του Μετώπου και μιλά με τον τηλεβόα στους αντιπάλους μας.

Ετσι γνώρισα το μεγάλο Πολ Ελιάρ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ