Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ξανά στους δρόμους οι εργαζόμενοι

Κατάληψη του ΟΑΕΔ χτες, της νομαρχίας σήμερα. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους μέχρι την επαναλειτουργία του εργοστασίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Συμβολική κατάληψη για δυόμισι ώρες των γραφείων του ΟΑΕΔ στην Καβάλα από τις 9 μέχρι τις 11.30, πραγματοποίησαν χτες το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι της χημικής βιομηχανίας "Πλαστικά Καβάλας",ενώ σήμερα το πρωί το ίδιο διάστημα θα προχωρήσουν και σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της νομαρχίας. Προχτές οι εργαζόμενοι απέκλεισαν για δύο ώρες περίπου και την εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης και είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν παραπέρα τις κινητοποιήσεις τους, αν δε βρεθεί άμεσα λύση από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία στο θέμα της επαναλειτουργίας της βιομηχανίας που έκλεισε τον Αύγουστο του 1995.

Ο όμιλος επιχειρήσεων Πετζετάκη,που είχε αγοράσει τη βιομηχανία το 1993 από την εταιρία "Πλαστικά Μακεδονίας", η οποία με τη σειρά της είχε αναλάβει την επιχείρηση από τον ΟΑΕ, έκλεισε το εργοστάσιο με το επιχείρημα πως ήταν ζημιογόνο. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως ο όμιλος Πετζετάκη, ο οποίος ελέγχει και τα "Πλαστικά Μακεδονίας", είχε αγοράσει την επιχείρηση για να την κλείσει, με στόχο τη μονοπώληση της αγοράς των πλαστικών. Επίσης θεωρούν πως ο όμιλος Πετζετάκη σήμερα, σκόπιμα ζητά 3 δισ. για την πώληση της επιχείρησης, προκειμένου να αποτρέψει κάθε ενδιαφερόμενο. Να σημειωθεί πως στις 19 του Μάρτη εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Καβάλας η αγωγή του σωματείου ενάντια στις παράνομες ομαδικές απολύσεις των 110 εργαζομένων για τις οποίες δε δόθηκε καμία έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της νομαρχίας. "Ο στόχος του Πετζετάκη είναι να μας βγάλει από τη μέση", τονίζει ο Μπάμπης Σεφερίδης,μέλος του σωματείου. "Θέλει να διαλύσει το σωματείο και ίσως να το λειτουργήσει πάλι με νέο εργασιακό καθεστώς. Εμείς ζητάμε από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί παρέδωσε μια επιχείρηση του ΟΑΕ χωρίς να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Η επιχείρηση πρέπει να επανέλθει στον ΟΑΕ και πιστεύω πως έτσι μπορεί να αναπτυχθεί προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της".

Η χτεσινή κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ, αφορούσε επίσης την παρακράτηση των 15.000 δρχ. κάθε μήνα από το επίδομα ανεργίας που παίρνουν οι απολυμένοι των "Πλαστικών Καβάλας" για το ξεπλήρωμα του έκτακτου βοηθήματος των 150.000 που τους είχε δοθεί όταν έκλεισε το εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι θεωρούν κοροϊδία αυτό το γεγονός όπως και τον αποκλεισμό τους από την αύξηση που δόθηκε στο επίδομα ανεργίας, γιατί απολύθηκαν 3 - 4 μέρες νωρίτερα από την έγκρισή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ