Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνδιάσκεψη για τον κινηματογράφο

Την ανάγκη δημιουργίας - τώρα - εθνικού κινηματογράφου υπογράμμισαν τα σωματεία των εργαζομένων στον κινηματογράφο

Τις απόψεις και προτάσεις τους για την εφαρμογή και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου του Ελληνικού Κινηματογράφου,καταθέτουν από χτες μέχρι και αύριο, τα σωματεία που σχετίζονται με τον κινηματογράφο, στα πλαίσια της "Επαγγελματικής Συνδιάσκεψης" που οργάνωσε και πραγματοποιεί σε αθηναϊκό ξενοδοχείο η Διασωματειακή Επιτροπή Κινηματογράφου.

Στη συνδιάσκεψη, τους 15.000 εργαζόμενους στον κινηματογράφο, εκπροσωπούν τα σωματεία: Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών,Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας,Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικού Εργου,Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης - Βίντεο,Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου - Τηλεόρασης,Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών,"Μικρό" (σωματείο για την υποστήριξη της μικρού μήκους ταινίας), Πανελλήνια Ομοσπονδία Αιθουσαρχών Κινηματογράφου,αλλά και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Χτες, στο άνοιγμα της Συνδιάσκεψης, οι εκπρόσωποι του κινηματογραφικού χώρου, επισήμαναν ότι "Τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαιότητα να ανοίξει ο διάλογος για τον κινηματογράφο. Τώρα που έχουμε το βίντεο, την τηλεόραση, το σκληρό δίσκο. Τώρα που οι Αμερικάνοι κατάφεραν να "επιβάλλουν" τα έργα τους σ' όλη την ανθρωπότητα. Τώρα, που τα κανάλια προβάλλουν, ασταμάτητα, προγράμματα για όλα τα γούστα".

Ο Παύλος Τάσιος,από μέρους της Διασωματειακής Επιτροπής τόνισε ότι "τα αποτελέσματα της Συνδιάσκεψης θα φτάσουν στους αρμόδιους φορείς" και συμπλήρωσε ότι "ο διάλογος δεν προϋποθέτει ότι θα βγει και κοινό συμπέρασμα".

Στην "εσωστρέφεια του κινηματογράφου" αναφέρθηκε ο παραγωγός Λάκης Κομνηνός,σημειώνοντας ότι "είναι ανάγκη να βρεθούν τρόποι που να βοηθούν την ανταλλαγή και την κίνηση του κινηματογραφικού προϊόντος". Με άλλα λόγια, όπως είπε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Κώστας Βρεττάκος,"το πρόβλημα του κινηματογράφου πρέπει να συζητηθεί σφαιρικά, φτάνοντας σε θέματα παραγωγής, διανομής κ.ά. Το θέμα δεν είναι μόνο τι ταινίες θα βγαίνουν, αλλά και πώς θα υπάρχει εθνικός κινηματογράφος".

Ο Κώστας Φέρης αφού αναφέρθηκε στο σημαντικό κομμάτι που καταλαμβάνει ο οπτικοακουστικός τομέας της τέχνης, είπε: "δεν ξέρω αν αυτό που χρειάζεται είναι μία διακομματική επιτροπή οπτικοακουστικού ή ακόμα κι ένα υπουργείο Οπτικοακουστικού, είναι βέβαιο πως κάτι πρέπει να γίνει".

Για "δημιουργία αληθινά Εθνικού Κινηματογράφου", μίλησε με γενικολογίες ο Β. Πολύδωρας, αποφεύγοντας βέβαια να κάνει και την παραμικρή κριτική για την εγκατάλειψη του ελληνικού κινηματογράφου και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Παραβρέθηκε και μίλησε και εκπρόσωπος της ΠΟΛ.ΑΝ. Τη συνδιάσκεψη, σήμερα, θα χαιρετίσει ο υπουργός Πολιτισμού Στ. Μπένος.

Στη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με τις παρακάτω θεματικές ενότητες: Εθνική Κινηματογραφική Πολιτική, Κινηματογραφική Παιδεία και Κατάρτιση, Παραγωγή και Διανομή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάνω από 300 επαγγελματίες του κινηματογράφου εναντιώνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού (2024-04-24 00:00:00.0)
Συνάντηση για δημιουργία φορέα σκηνοθετών - δημιουργών Οπτικοακουστικών και Παραστατικών Τεχνών (2022-05-28 00:00:00.0)
Νέα κρίση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (2010-07-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-07-27 00:00:00.0)
Συντηρητική εναρμόνιση και αυταπάτες (2007-07-22 00:00:00.0)
Μήνυμα ενάντια στην παραμορφωτική εικόνα (1995-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ