Κυριακή 3 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
1 ΤΣΑΜΠΗΣ

Το Καταστατικό - το αγκωνάρι του Κόμματος

"Το καταστατικό είναι το επαναστατικό συμβόλαιο που συνάπτει ο κομμουνιστής με το Κόμμα του". Αυτά τα λόγια του συντρόφου που με στρατολόγησε στο Κόμμα πριν 54 χρόνια χαράχτηκαν βαθιά στη συνείδησή μου, στο μυαλό μου, στη σκέψη μου. Και όσο ο νεανικός ενθουσιασμός έδινε τη θέση του στην πείρα τόσο εδραιωνόταν και η πεποίθηση ότι το καταστατικό είναι το αγκωνάρι που στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα του Κόμματος.

Το καταστατικό, όμως αναφέρει στον πρόλογό του ρυθμίζει την οργάνωση, τη λειτουργία του κόμματος, τη συμπεριφορά των συντρόφων με το κόμμα τους και τις μεταξύ τους σχέσεις. Είναι η συμπυκνωμένη οργανωτική πείρα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος από την 1η Διεθνή ως τις μέρες μας και είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που δεν μπορείς παρά να το δεχτείς ολόκληρο χωρίς να επιλέγεις το τι σ' αρέσει και το τι δε σου κάνει. Οσο κι αν φαίνεται δογματικό, οι αρχές παραμένουν αναλλοίωτες, ενώ μπορεί και αλλάζουν οι μέθοδοι για την εφαρμογή αυτών των αρχών.

Η 78χρονη πείρα του Κόμματός μας, δείχνει ότι χάρη σ' αυτό το καταστατικό διατηρήθηκε η ενότητα και η ύπαρξή του, η δυναμική και η δράση του ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αντίθετα, οι παραβιάσεις του καταστατικού είναι αυτές που οδήγησαν στις κρίσεις που πέρασε το Κόμμα μας, κρίσεις που ξεπερνιόνταν με την εφαρμογή του καταστατικού.

Σήμερα συζητάμε το νέο καταστατικό που θα ψηφίσουμε στο 15ο Συνέδριό μας. Είναι νέο από την άποψη του ότι αποκαθιστά τις αρχές που παραβιάστηκαν από το 13ο Συνέδριο κάτω από την πίεση του οπορτουνισμού, που προσπάθησε να διαλύσει το Κόμμα. Είναι νέο γιατί παίρνει υπόψη τις νέες συνθήκες που δρα το Κόμμα μας, και ρυθμίζει τις σύγχρονες μεθόδους για την πιστότερη εφαρμογή των αρχών συγκρότησης και λειτουργίας. Κι απ' αυτή την άποψη η συμμετοχή όλων ανεξαίρετα των συντρόφων στη μελέτη και συζήτηση του σχεδίου του καταστατικού είναι καθοριστική.

Είναι ακόμα μια ευκαιρία να δούμε όλοι την αλήθεια κατάφατσα και η αλήθεια για την κατάσταση που βρίσκεται το Κόμμα, ύστερα από την τελευταία κρίση που πέρασε, είναι ότι δεν έχουν αποκατασταθεί όσο χρειάζεται ένα επαναστατικό κόμμα οι καταστατικές αρχές λειτουργίας του. Δεν έχει τόση σημασία να αναφερθούν εδώ οι παραβιάσεις, όσο να μελετήσει ο κάθε σύντροφος και πριν απ' όλους τα στελέχη μας την προσωπική του συμπεριφορά και να τη συγκρίνει με τις διατάξεις του καταστατικού. Και θα θελα εδώ να υπογραμμίσω ότι το καταστατικό αυτό δεν αποβλέπει στο να καταγράψει και να θεσμοθετήσει την κατάσταση και τις πραχτικές που εφαρμόζονται σήμερα, αλλά να τις αλλάξει. Να αποκαταστήσει στο ΚΚΕ τη λειτουργία που χρειάζεται για να προχωρήσει πιο δυναμικά, ενωμένο, πειθαρχημένο στο δύσκολο δρόμο της προλεταριακής επανάστασης.

Χρειάζεται ακόμα να πούμε και δύο λόγια στο περιορισμένο περιθώριο που μας δίνει η Επιτροπή Διαλόγου, γι' αυτό που συχνά ακούμε για "δημιουργική εφαρμογή του καταστατικού". Το καταστατικό δεν είναι συνταγές που παίρνεις κάθε φορά από μία για να τη χρησιμοποιήσεις κατά την περίπτωση. Χρειάζεται να χωνέψεις καλά το πνεύμα του, που αποβλέπει στο πώς θα διαπαιδαγωγήσεις συντρόφους και κομμουνιστές, αγωνιστές με ήθος και κομματικότητα, συντρόφους που πονά και βοηθά ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί το Κόμμα τους. Συντρόφους με συνείδηση ότι η προσφορά και η πειθαρχία εξασφαλίζουν και τη δημοκρατία και τη μονολιθικότητα που πολλαπλασιάζουν τη δύναμή τους. Ας απαλλαγούμε από την αντίληψη και την πρακτική του ότι το αντίδοτο στο φιλελευθερισμό είναι οι τιμωρίες και οι διαγραφές.

Ας κλείσουμε τ' αυτιά μας στις σειρήνες των οπορτουνιστών, στις νουθεσίες και τις διαβολές του αστικού Τύπου, καθώς και στις κλάψες των μικροαστών. Κανείς απ' αυτούς δεν έχει θέση στις γραμμές μας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας υπαγορεύσει το τι κόμμα χρειάζεται η εργατική τάξη για να πραγματοποιήσει την ιστορική της αποστολή. Ας συμβάλουμε όλοι να φτιάξουμε το κόμμα των επαναστατών που οραματίστηκε και δημιούργησε ο Λένιν και πραγματοποίησε μ' αυτό το μεγαλύτερο άλμα της κοινωνίας.

ΣΤ. ΤΣΑΜΠΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ