Κυριακή 3 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8

Ζητήματα ιδεολογικοπολιτικής δουλιάς

Αγαπητοί σύντροφοι,

Στο αχτιδικό όργανο που συμμετέχω, ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια με τη μεμψιμοιρία ότι κλεινόμαστε πολύ, προσπαθώντας να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα της ΝΕ στον ιδεολογικό τομέα. Φτάσαμε να έχουμε σήμερα την οργανωτική εμπειρία ενός διμήνου κύκλου μαθημάτων που κάναμε πρωτόβουλα σε επίπεδο αχτίδας, καθώς και της σύνδεσης των μαθημάτων αυτών με τα γενικότερα οργανωτικά και πολιτικά καθήκοντα του Κόμματος. Ασχοληθήκαμε με το Κόμμα θεωρητικά σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα των πανελλαδικών σωμάτων, την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ και του Ελληνικού Συντάγματος, το "Ρ" και τα σύγχρονα ΜΜΕ, ζητήματα φιλοσοφίας.

Βάλαμε στόχο να πάμε στο Συνέδριο κατά το δυνατόν προετοιμασμένοι και τον παλέψαμε. Για να μην ωραιοποιώ, η προσπάθεια αυτή αγκάλιασε το 36% των μελών της αχτίδας και δεν απλώθηκε στο σύνολο των ΚΟΒ.

Με βάση την πείρα μου, τη συλλογική προσπάθεια του οργάνου και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε, θέλω να θέσω υπόψη σας ορισμένες παρατηρήσεις για τους οργανωμένους δρόμους ανεβάσματος του ιδεολογικοπολιτικού επιπέδου των μελών, καθώς και ζητήματα περιεχομένου που πρέπει να πάρει υπόψη της αυτή η δραστηριότητα την οποία θεωρώ αναπόσπαστο μέρος της πορείας της κομματικής ανασυγκρότησης.

Α. Αναφέρομαι στην οργανωμένη προσπάθεια τόσο γιατί αυτή κεντρίζει το ενδιαφέρον για αυτομόρφωση όσο και διότι, με αφορμή την προσπάθεια για καλύτερη μελέτη του "Ρ" που έγινε πρόσφατα στις ΚΟΒ, επιβεβαιώθηκε δυστυχώς η μικρή σχέση της πλειοψηφίας των κ. μ. με το διάβασμα γενικά.

Επειδή πιστεύω, ότι οι λόγοι είναι κοινωνικοί και όχι όποιων αδυναμιών της εφημερίδας (θεωρείται πιο εύπεπτο όρασης) και άρα οι επικλήσεις - σύντροφοι διαβάζετε το "Ρ" - δε μας βγάζουν από το αδιέξοδο της λειψής κατ' αρχήν ενημέρωσης, νομίζω ότι:

α). Είναι αναγκαίο να καθιερωθεί ταχτική πολιτική ενημέρωση από τα γραφεία των Νομαρχιών ή Επιτ. Πόλεων. Πρωτόβουλα έκανα πολλές φορές. Ομως και χάσιμο χρόνου είναι αν ασχολούνται σύντροφοι απ' όλα τα αχτιδικά και βέβαια το μέλος ενός τέτοιου οργάνου δεν έχει επαρκή ενημέρωση. Για παράδειγμα πολύ νωρίς ζήτησα από τον γραμματέα της αχτίδας κάποιο σημείωμα για την εισοδηματική πολιτική που όντως μου δόθηκε. Διαβάζοντάς το, πριν αρχίσει η συζήτηση για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, θεώρησα το προτεινόμενο ποσοστό των αυξήσεων λάθος ή ουτοπικό. Ντράπηκα να ξαναενοχλήσω με αποτέλεσμα ενημέρωσα μεν έγκαιρα τις οργανώσεις αλλά λειψά.β). Αν θέλουμε, σε μία πορεία φυσικά, να γίνουμε, σύμφωνα με τις δυνάμεις καθενός, συνυπεύθυνοι για την πολιτική που ακολουθούμε, επόμενα και την υλοποίησή της, πρέπει οι αποφάσεις της ΚΕ ή άλλων σωμάτων να συζητιούνται αυτούσιες σε επίπεδο ΚΟΒ ή τουλάχιστον σε αχτίφ των γραφείων τους ή αρμοδίων συντρόφων, κάθε φορά, χωρίς υπεκφυγές.

Στην αχτίδα μου, έχουμε τη θετική εμπειρία μιας δουλιάς που αναπτύξαμε, ίσως όχι επαρκούς, στην πορεία φάνηκε καθαρότερα η σημασία της, για τα συμπεράσματα των πανελλαδικών σωμάτων. Ρωτήσαμε τους συντρόφους όχι μόνο τι δεν πάει καλά στην ΚΟΒ τους, αλλά σε όλο το Κόμμα και βγήκαν κατά τη γνώμη μου αξιόλογα συμπεράσματα. Θα αναφερθώ σε ορισμένα παρακάτω.

γ). Φάνηκε ότι, ειδικά στην επαρχία, όπου δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει Κομματική Σχολή, είναι και δυνατή και αναγκαία η διοργάνωση ταχύρρυθμων κύκλων μαθημάτων σε επίπεδο νομαρχιακών ή αχτιδικών οργανώσεων σε ταχτικά - χρονιάτικα π.χ. - διαστήματα. Δεν αναιρεί την ανάγκη για μαθήματα στις ΚΟΒ, βοηθά πραχτικά και από άποψη κατανόησης.

Β. Δύο βασικά προβλήματα εντοπίστηκαν στη συζήτηση που έγινε στην αχτίδα, τα οποία κατά τη γνώμη μου έχουν γενικότερη ισχύ και πρέπει αποφασιστικά να αντιμετωπιστούν και με τη βοήθεια της ιδεολογικής δουλιάς:α). Διαπιστώθηκε υποχώρηση των σχετικά νέων κομματικών μελών. Αυτό συνδέεται τόσο με τον χρόνο που απαιτείται να ανταποκριθούν οικονομικά, καθώς έχουν δυσκολέψει οι συνθήκες (έτσι εξηγείται και η άρνηση ανάληψης ευθυνών σε όργανα) όσο και με τον τρόπο που διαλέγουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες (όχι απεργία μη μας απολύσουν, να μη φανούμε σαν ΚΚΕ).

Ομολογείται ότι υπάρχουν σύντροφοι που δεν πιστεύουν ότι τα προβλήματά τους θα λυθούν μέσα απ' τους αγώνες.

β). Εκφράστηκε μεγάλη απογοήτευση από την ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού και τις επιπτώσεις σε πολιτικό, συνδικαλιστικό, κοινωνικό επίπεδο, έτσι δικαιολογείται και η πτώση της μαχητικότητας.

Απογοήτευση εκφράζεται επίσης από τη μη ανταπόκριση του κόσμου στην πολιτική μας.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Μέσα στα όρια ενός άρθρου προσπάθησα να μεταφέρω ένα μέρος της εμπειρίας και των προβλημάτων του κομματικού χώρου που κινούμαι.

Νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία για το 15ο Συνέδριο αν μαζί με την ΚΕ καταβάλλουμε κι εμείς προσπάθεια για εντοπισμό των αδυναμιών μας (που δεν τις θεωρώ αυταπόδεικτες) και αναπτύξουμε τη συζήτηση για τις αιτίες και τους τρόπους ξεπεράσματος. Με τελικό σκοπό να γίνει πιο αποτελεσματική η παρέμβασή μας στην ελληνική κοινωνία, απαραίτητη προϋπόθεση για το χτίσιμο του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου και το άνοιγμα του δρόμου για το σοσιαλισμό.

Ευχαριστώ

ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΤΕΛΑΚΗ

Αχτίδα Κέντρου Θεσ/νίκης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ