Σάββατο 9 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Κυβερνητική ανοχή στις ρεμούλες και τα σκάνδαλα

Ο υφυπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε χτες τις λαθροχειρίες (φοροκλοπή, απλήρωτα τέλη υπερημερίας κλπ.) στις οποίες ενέχονται η "Μότορ Οϊλ", η "Πετρόλα" και άλλες εταιρίες πετρελαιοειδών και υπαινίχθηκε ότι ίσως χαριστούν εκατοντάδες δισ. δραχμές που οφείλον στο δημόσιο οι εταιρίες, για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα λειτουργίας τους!

Την απροθυμία της κυβέρνησης, να εφαρμόσει το νόμο και να εισπράξει το δημόσιο από τις εταιρίες πετρελαιοειδών οφειλές που ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες δισεκατομμυρίων δραχμών, έδειξε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς,ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της είσπραξης των βεβαιωθέντων για είσπραξη τελών υπερημερίας από τις εταιρίες πετρελαιοειδών - μεταξύ των οποίων η "Μότορ Οϊλ" και η "Πετρόλα" - είπε πως η υπόθεση έχει παραπεμφθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αφησε μάλιστα να εννοηθεί, πως σε περίπτωση που το Νομικό Συμβούλιο αποφασίσει υπέρ της είσπραξης των ποσών που έχουν καταλογιστεί σε βάρος των εταιριών πετρελαιοειδών, δεν αποκλείεται το υπουργείο να μη διεκδικήσει την είσπραξη αυτών των ποσών γιατί - όπως υποστήριξε - "μπορούν να δημιουργηθούν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία των εταιριών"!

Αφορμή για τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Οικονομικών, σχετικά με το ζήτημα των τελών υπερημερίας, υπήρξαν προφανώς σχετικές δηλώσεις που έκανε προχτές σε ραδιοφωνικό σταθμό ο διευθυντής επιθεωρήσεων τελωνείων Γ. Χρυσικόπουλος,ο οποίος αποκάλυψε ότι:

  • Εκκρεμεί η είσπραξη 200 δισ. δρχ. από υπερημερίες των καυσίμων που εναποτίθενται σε δεξαμενές των διυλιστηρίων των εταιριών "Μότορ Οϊλ" και "Πετρόλα".
  • Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, εξέδωσε πρόσφατα διαταγή με την οποία καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να μην επιδιώξουν την είσπραξη του παραπάνω ποσού από τις δύο εταιρίες, επειδή το θέμα έχει παραπεμφθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Αναφερόμενος στο θέμα των τελών υπερημερίας, ο Γ. Δρυς είπε πως οι συγκεκριμένες οφειλές αφορούν τις εταιρίες "Μότορ Οϊλ", "Πετρόλα" και Ελληνικά Διυλιστήρια και - αποφεύγοντας να κάνει συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το ύψος των ποσών - αρκέστηκε να επικαλεστεί επιστολή του προέδρου των ΕΛΔΑ Μ. Δασκαλάκη στην οποία γινόταν λόγος για ποσά από δισ. έως και τρισ. δραχμές! Οταν όμως ρωτήθηκε, τι θα κάνει το υπουργείο, αν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους - στο οποίο έχει παραπεμφθεί ο σχετικός φάκελος - αποφανθεί πως τα ποσά πρέπει να καταλβηθούν, ο Γ. Δρυς δήλωσε λακωνικά: "Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα με τον υπουργό, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν ανυπέρβλητες δυσκολίες στη λειτουργία των εταιριών", αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενου να κουκουλωθεί η υπόθεση και να χαρίσει το δημόσιο τα εκατοντάδες δισ. δραχμές που τσέπωσαν οι εταιρίες, παραβιάζοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το σχετικό νόμο...

Σύμφωνα και με τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, το Μάρτη του 1995, ο επιθεωρητής Τελωνείων Χ. Ρέτζιος (έχει συνταξιοδοτηθεί) υπέβαλε αναφορά στον υπουργό Οικονομικών στην οποία διαπίστωνε ότι οι υπηρεσίες δε βεβαιώνουν δικαιώματα υπερημερίας οφειλόμενα στην προσωρινή εναπόθεση στα διυλιστήρια, παρά το γεγονός ότι βάσει του παραπάνω νόμου οφείλονται δικαιώματα υπερημερίας για τα πετρελαιοειδή που εναποτίθενται σε χώρους διυλιστηρίων για χρόνο μεγαλύτερο από 15 μέρες. Μετά τη γνωμάτευση αυτή, οι εταιρίες "Μότορ Οϊλ", "Πετρόλα" και Ελληνικά Διυλιστήρια διαμαρτυρήθηκαν, θεωρώντας, σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμο, ότι οι συγκεκριμένες δεξαμενές είναι ελεύθεροι τελωνειακοί χώροι, ιδιωτικοί και δε σχετίζονται με το δημόσιο.

Ωστόσο, βάσει του νόμου 2127 του 1993, οι εταιρίες οφείλουν να πληρώνουν στο δημόσιο τέλη υπερημερίας για κάθε μέρα που εξακολουθούν να διατηρούν τα προϊόντα αυτά στις αποθήκες, μετά την παρέλευση διαστήματος 15 ημερών.

Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, ο υπουργός Οικονομικών δίνει εντολή στα τελωνεία για τη βεβαίωση των συγκεκριμένων οφειλών, αλλά τα βεβαιωθέντα ποσά δεν κοινοποιήθηκαν από τις τελωνειακές αρχές στις εταιρίες ώστε στη συνέχεια να εισπραχθούν. Στις 29 - 12 - 95 ο Χ. Ρέτζιος προσέφυγε στη δικαιοσύνη προκειμένου να εκδώσει απόφαση για την είσπραξη των οφειλών, την οποία προσφυγή κοινοποίησε στο υπουργείο Οικονομικών στις 4 Γενάρη.

Στις 11 Γενάρη, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών στέλνει σημείωμα στον υπουργό προκειμένου να πάρει εντολές για το τι πρέπει να κάνει και ο υπουργός Οικονομικών παραπέμπει το θέμα στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Απ' την πλευρά του ο Γ. Δρυς, αφού ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών, στις 15 - 2 - 95 στέλνει νέο ερώτημα στο ΝΣΚ εκτιμώντας το ζήτημα σοβαρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ