Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα κυβέρνηση, αλλά υπό ομηρία

Η κυβέρνηση έλαβε χτες, κατά τα αναμενόμενα, την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, αλλά ο Ετσεβίτ δείχνει να κρατά την τύχη της στα χέρια του...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η κυβέρνηση συνασπισμού των κομμάτων Μητέρας Πατρίδας και Ορθού Δρόμου έλαβε, χτες, ψήφο εμπιστοσύνης στην τουρκική Βουλή. Πού είναι η είδηση;

Αυτή τη φορά, ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, Μπουλέντ Ετσεβίτ, υπήρξε "συνεργάσιμος" και, όπως είχε υποσχεθεί, το κόμμα του απέσχε από τη χτεσινή ψηφοφορία, "για να μην προκληθεί κυβερνητική κρίση". Αλλά, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, ο Ετσεβίτ δεν πρόκειται να εμφανιστεί και τόσο διαλλακτικός στο άμεσο μέλλον. Πράγμα που μειώνει την ευφορία πολλών, οι οποίοι βιάστηκαν να μιλήσουν για "τέλος της ακυβερνησίας".

Πρώτο μέτωπο όπου αναμένεται να επέλθει σύγκρουση κυβέρνησης - Ετσεβίτ, τις προσεχείς εβδομάδες: η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που εν πολλοίς επέβαλε στην κυβέρνηση Τσιλέρ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και υπόσχεται να συνεχίσει (σύμφωνα τις προγραμματικές του δηλώσεις, τουλάχιστον) ο νέος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ. Αν και η υπόθεση αυτή είναι αναγκαίο, κατά τον κυβερνητικό συνασπισμό, να προχωρήσει (η διαδικασία είχε αποτελματωθεί πολύ πριν την προεκλογική περίοδο του περασμένου χρόνου), ο Ετσεβίτ αναμένεται να θέσει εμπόδια. Για παράδειγμα, ο πεπειραμένος Ετσεβίτ (ήταν πρωθυπουργός σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, τη δεκαετία του '70) πέτυχε την περασμένη βδομάδα την απόσυρση, από το κυβερνητικό πρόγραμμα, του κεφαλαίου το οποίο προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση του κρατικού ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο παρέχει κάλυψη στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα της χώρας.

Το δεύτερο μέτωπο όπου αναμένεται να επέλθει σύγκρουση είναι αυτό των μισθών. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Γιλμάζ θα επιχειρήσει να "παγώσει" ή ακόμα και να περικόψει τους μισθούς (έχει να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, που καλπάζει με 80% άλλωστε...), αλλά ο Ετσεβίτ δεν αναμένεται να το δεχτεί έτσι εύκολα.

Τρίτο σημείο - κλειδί, η παράταση της στάθμευσης της πολυεθνικής δύναμης που "προστατεύει" τους Κούρδους του Ιράκ, στη χώρα. Ο Ετσεβίτ ζητά να απομακρυνθεί το συντομότερο.

Ιδού, λοιπόν, το μεγαλύτερο πρόβλημα της προκριθείσας χτες από τη Βουλή (257 ψήφοι υπέρ, 207 κατά, 82 αποχές, 4 απόντες) νέας κυβέρνησης: ο αμφιλεγόμενος ρόλος του Ετσεβίτ και οι συνθήκες πολιτικής "ομηρίας" στις οποίες περιέρχεται. Ο τελευταίος θα παίξει το ρόλο του... μπαλαντέρ, καθώς θα μπορεί να επιλέγει συμπολιτευτική ή αντιπολιτευτική ρητορική κατά βούληση.

Οχι πως η υπόλοιπη αντιπολίτευση θα... χαριστεί στην κυβέρνηση. Το Κόμμα Ευημερίας και ο Νετσμεντίν Ερμπακάν θα καρπωθούν, ασφαλέστατα, τη φθορά των δύο κεντροδεξιών κομμάτων...

Στις 29 του Μάρτη η συνάντηση Κλίντον - Ντεμιρέλ

Το Κυπριακό, το Βοσνιακό και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή θα είναι τα κύρια θέματα στη συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπιλ Κλίντον, στο Λευκό Οίκο.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών αναμένεται να συζητηθούν και διμερή θέματα, ενώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, "θα επιβεβαιωθούν οι καλές σχέσεις των δύο χωρών".

Δίκη εφήβων "τρομοκρατών"

Αρχισε χτες στη Σμύρνη η δίκη δεκαέξι Τούρκων, κυρίως εφήβων σπουδαστών, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή τους σε αριστερές ανταρτικές οργανώσεις. Την υπόθεση, πάντως, επισκιάζουν οι κατηγορίες τις οποίες διατυπώνουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για βασανισμό των τελευταίων από τις αρχές ασφαλείας.

Η δικηγόρος Πελίν Ερντά δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι βασάνιζαν τους υπό κράτηση εφήβους επί 10 ημέρες, γυμνώνοντάς τους, βιάζοντάς τους παρά φύση με γκλομπ με ηλεκτροσόκ, νερό υπό πίεση και άγριους ξυλοδαρμούς. Ορισμένοι από τους εφήβους - αγόρια και κορίτσια - μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με εσωτερική αιμορραγία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ