Σάββατο 16 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Το χαράτσι παραμένει και ... επαυξάνεται

Με άλλοθι την απόφαση του Αρείου Πάγου για την επαναπρόσληψη των 6.000 συμβασιούχων της ΔΕΗ, η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, ανακάλεσε τις προχτεσινές της δηλώσεις ότι θα επανεξεταστεί το ληστρικό τιμολόγιο ρεύματος οικιακής κατανάλωσης και προανάγγειλε νέες αυξήσεις των λογαριασμών του ρεύματος

Νέες υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προανήγγειλε χτες στη Βουλή η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τους "φουσκωμένους λογαριασμούς" σε οικιακούς καταναλωτές που προκάλεσε το ληστρικό τιμολόγιο που καθιέρωσε πέρσι τον Ιούλη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προχτές υποσχόταν να επανεξετάσει, στην κατεύθυνση επανόρθωσης των αδικιών. Για να δικαιολογήσει το νέο χαράτσι, προφασίστηκε τη δικαστική απόφαση επαναπρόσληψης των 6.000 περίπου συμβασιούχων. "Η επιστροφή των 6.000 σημαίνει επιβάρυνση της ΔΕΗ 20 δισεκατομμύρια. Και ενώ μέχρι χτες θα μπορούσα ίσως να έχω μικρότερη αύξηση στα τιμολόγια για τον επόμενο χρόνο, τώρα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα 20 δισ.", είπε η υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει το νέο σύστημα τιμολόγησης που εφαρμόζει η ΔΕΗ.

Αναφερόμενη στην ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ η Β. Παπανδρέου, σημείωσε ότι ήδη ισχύει από 1/7/95 αιτιολογώντας τους πρόσφατους υπέρογκους λογαριασμούς λόγω της χειμερινής κατανάλωσης. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η τιμολογιακή πολιτική έχει δημιουργήσει προβλήματα έστω και αν θέλησε να τα υποβαθμίσει εντοπίζοντάς τα "ιδιαίτερα στους καταναλωτές που βρίσκονται σε οριακά σημεία κατανάλωσης που αλλάζουν κλίμακα". Ακολούθως ισχυρίστηκε ότι τα οικιακά τιμολόγια που ισχύουν στην Ελλάδα "έχουν τις χαμηλότερες τιμές σε όλη την Ενωμένη Ευρώπη, μαζί με τη Φινλανδία", προσθέτοντας ότι τα τιμολόγια με κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβάτ το δίμηνο, "είτε αυξάνονται πάρα πολύ λίγο, είτε έχουν μείωση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβάτ επιδοτείται και υπάρχει μια επιβάρυνση για τους καταναλωτές με πάνω από 800 κιλοβάτ".

Καταλήγοντας η υπουργός Ανάπτυξης είπε, ότι θα υπάρξει νέο σύστημα τιμολόγησης από 1/7/1996 που ουσιαστικά θα κινείται στην ίδια λογική, ενώ για τους πολύτεκνους, είπε απλώς ότι "θα ληφθεί ειδική μέριμνα". Αναφερόμενη εξάλλου στις αδικίες που έχουν διαπιστωθεί, το μόνο που παρατήρησε ήταν ότι θα υπάρξει μια διόρθωση για τους καταναλωτές που καταναλώνουν μεταξύ 800 και 1.000 κιλοβάτ "και αν υπάρξουν διαφορές με το σημερινό σύστημα που ισχύει και αυτό που θα ισχύσει, θα υπάρξουν συμψηφισμοί", αποκλείοντας την περίπτωση επιστροφής χρημάτων διότι "είναι τεχνικά αδύνατον". Ακόμα είπε ότι είναι πρόωρο να ειπωθεί τι τιμολόγηση θα υπάρχει όταν το φυσικό αέριο μπει στην οικιακή κατανάλωση.

Ο Δ. Κουμπούρης

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα της υπουργού Ανάπτυξης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης,σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά πως η κυβέρνηση γνώριζε για τις αλχημείες της ΔΕΗ. Δεν απάντησε όμως πώς για τις αυξήσεις που είχε εξαγγείλει 7,5%, έφτασαν τελικά τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν30%. Τρίτον η Β. Παπανδρέου δεν είπε τίποτα για την αποκατάσταση των αδικιών από το ισχύον σύστημα. Τέλος ο Δ. Κουμπούρης χαρακτήρισε ατυχή τη σύγκριση που έκανε η υπουργός, των ελληνικών τιμολογίων κατανάλωσης ρεύματος με αυτά της Ευρώπης.

Αντιδράσεις

Σχολιάζοντας τα όσα είπε στη Βουλή η Β. Παπανδρέου, που άφησε "ανοιχτή" την πιθανότητα για νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για την επαναπρόσληψη στην Επιχείρηση των 6.000 περίπου απολυθέντων, σε εφαρμογή των διατάξεων του "νόμου Πεπονή", ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κάλεσε την υπουργό Ανάπτυξης "να αφήσει τα προσχήματα" και "αντί να απειλεί τους καταναλωτές με νέες αυξήσεις, να περιορίσει τις σπατάλες και τους εργολάβους που λυμαίνονται τη ΔΕΗ"! Επίσης για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ανδρεουλάκος, σημειώνει πως "όταν εξεδιώχθη το προσωπικό, για να καλύψει τις ανάγκες που δημιούργησε, η διοίκηση της ΔΕΗ αναγκάσθηκε να κάνει κατάχρηση υπερωριών και κατάχρηση εργολαβιών. Πράγμα το οποίο οικονομικά επιβάρυνε τη ΔΕΗ και γι' αυτό είχε περιορισμένα έσοδα και περιορισμένα κέρδη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ