Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιφανειακή εκτόνωση της έντασης

Με σταδιακή χαλάρωση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης άρχισε η βδομάδα στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ, στη συνεδρίασή της το Σαββατοκύριακο, διατύπωσε τις ανησυχίες της για τα αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης, της προηγούμενης βδομάδας, στο Σαρμ ελ Σέιχ. Ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ κατηγόρησε ανοιχτά το Ιράν ως ηθικό αυτουργό των βομβιστικών επιθέσεων, ενώ στιγμάτισε και την ισραηλινή τακτική της σκληρής καταστολής. Παράλληλα, η παλαιστινιακή αρχή αποφάσισε να μετονομάσει τα αυτόνομα εδάφη σε "Παλαιστίνη", τονίζοντας ότι είναι μια βαθύτατα πολιτική απόφαση. Από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της εξορίας των φανατικών ισλαμιστών, ενώ επανέλαβε ότι δε θα υπάρξει πρόοδος στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, αν δε συλληφθεί ο ηγέτης του στρατιωτικού σκέλους της "Χαμάς". Παρά την επιφανειακή εκτόνωση της έντασης, οι συλλήψεις μελών, αλλά και συμπαθούντων των φανατικών ισλαμικών οργανώσεων συνεχίστηκαν, τόσο από την παλαιστινιακή αστυνομία, όσο και από τον ισραηλινό στρατό.

Υπό τον αυστηρό έλεγχο του ισραηλινού στρατού, επαναλήφθηκε χτες η εισαγωγή αγαθών από τις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές στο ισραηλινό έδαφος. Παρά τη μικρή αυτή πρόοδο, δεν έχει ακόμα αρθεί η απαγόρευση εισόδου στο ισραηλινό έδαφος για τους Παλαιστινίους.

Ανησυχεί για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης η ΟΑΠ

Τον παρατεινόμενο αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης και τις σκληρότατες συνέπειές του για τον παλαιστινιακό λαό καταδίκασε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, η παλαιστινιακή αρχή είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει καμία ισραηλινή προσπάθεια αλλαγής των εδαφικών συμφωνιών με πρόφαση τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις ανησυχίες που διατύπωσαν πολλά ανώτατα στελέχη της ΟΑΠ για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στην Αίγυπτο, φοβούμενα ότι η αυτή η Διάσκεψη θα χρησιμοποιηθεί "ως κάλυψη" για την επιβολή νέων δεδομένων στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ, μάλιστα, απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, και ειδικότερα προς τις χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη, να καταδικάσουν τις παραβιάσεις των συμφωνιών, στις οποίες προβαίνει το Ισραήλ με προκάλυμμα την ασφάλεια.

Σκληρή γλώσσα κατά του ισραηλινού αποκλεισμού χρησιμοποίησε και ο Γιάσερ Αραφάτ, απευθυνόμενος σε Παλαιστινίους διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για το συνεχιζόμενο εμπάργκο. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατηγόρησε ανοιχτά το Ιράν ότι υποστηρίζει και κατευθύνει τους φανατικούς ισλαμιστές για να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν τη στενή συνεργασία των φανατικών ισλαμιστών με τους ακροδεξιούς Ισραηλινούς και κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να δείξει μεγαλύτερη προσοχή στα εσωτερικά εξτρεμιστικά στοιχεία της χώρας της. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης ανακοίνωσε ότι η παλαιστινιακή αρχή αποφάσισε να μετονομάσει τη Λωρίδα της Γάζας και τα αυτόνομα εδάφη σε Παλαιστίνη, δίνοντας έτσι το στίγμα των απώτερων πολιτικών της επιδιώξεων για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Σκληρή στάση συνεχίζει να τηρεί το Ισραήλ

Αποφασισμένος να "συντρίψει" τους Παλαιστίνιους φανατικούς ισλαμιστές εμφανίστηκε, από την πλευρά του, και ο Σιμόν Πέρες κατά το τακτικό ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενέκρινε την πρόταση της αντιτρομοκρατικής ισραηλινής ομάδας να εξορίζονται όλοι οι υποστηρικτές και όλα τα μέλη των εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων, καθώς και οι οικογένειές τους, εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ τάχθηκε υπέρ της τακτικής της ανατίναξης των σπιτιών των φανατικών κομάντος αυτοκτονίας. Επιπλέον, ο Πέρες επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, αν δε συλληφθεί ο επικεφαλής της "Ιζεντίμ αλ Κασάμ", Μοχάμεντ Ντιφ, ο οποίος φέρεται να κρύβεται στην πόλη της Γάζας. Μάλιστα, απαντώντας στις παλαιστινιακές επικρίσεις για το εμπάργκο στη Δυτική Οχθη, ο Πέρες κάλεσε τις ευρωπαϊκές, κυρίως, δωρήτριες χώρες, να συνεισφέρουν οικονομικά και να ιδρύσουν ένα ταμείο βοήθειας για την παλαιστινιακή αρχή!

Παρά την απόφαση για άρση του εμπορικού αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης, όμως, ο ισραηλινός στρατός διατηρεί τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων. Εντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει η πρόταση της αντιτρομοκρατικής ομάδας να ανεγερθεί φράκτης, με φυλάκια, συρματόπλεγμα και ειδικές ακτίνες κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Μετά την πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου, αρνητικός εμφανίστηκε και ο σύμβουλος σε θέματα τρομοκρατίας του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, Φίλιπ Γουίλκοξ, ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ, στα πλαίσια της αμερικανικής βοήθειας. Ο Γουίλκοξ, αν και δεν τάχθηκε κατά της ανέγερσης του φράχτη, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση εμπορευμάτων και ανθρώπων από τη μία πλευρά στην άλλη.

Συνεχίζονται οι συλλήψεις και οι "προληπτικές" κρατήσεις

Η φαινομενική πτώση του θερμομέτρου στην περιοχή, όμως, δε συνοδεύτηκε και από τον τερματισμό του ανθρωποκυνηγητού κατά των φανατικών ισλαμιστών. Η παλαιστινιακή Αστυνομία συνεχίζει τις συλλήψεις, που έχουν, ήδη, φθάσει τις 600. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οπαδοί, ανώτατα στελέχη και πνευματικοί ηγέτες και της "Τζιχάντ". Τις συλλήψεις συνεχίζει και ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος, πλέον, έχει στραφεί και εναντίον των συμπαθούντων των εξτρεμιστικών οργανώσεων. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των συλληφθέντων από τον ισραηλινό στρατό φθάνει τους 300, από τους οποίους οι 200 βρίσκονται υπό το καθεστώς της περίφημης "προληπτικής κράτησης", το οποίο διαρκεί 6 μήνες και μπορεί να ανανεωθεί χωρίς να έχουν, επίσημα, απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς να διεξαχθεί δίκη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ