Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταληστεύουν τα κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο

Το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή και καλεί την αρμόδια υπουργό Ανάπτυξης να πάρει θέση

Τη ληστρική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο, καταγγέλλει το ΚΚΕ με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Δήμος Κουμπούρης.Με την ίδια ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ, καλεί την αρμόδια υπουργό και την κυβέρνηση να ενημερώσουν σχετικά τη Βουλή, αν προτίθενται να πάρουν και ποια μέτρα, ώστε να σταματήσει η ληστεία που γίνεται στον εθνικό μας πλούτο από την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, που απευθύνεται στην υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, είναι το ακόλουθο:

"Σύμφωνα με την αρχική σύμβαση για τα πετρέλαια του Πρίνου, η εταιρία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, έπρεπε να καταβάλλει ετήσια στο δημόσιο, μέρος της αξίας του εξορυσσόμενου πετρελαίου.

Ελέγχοντας τους ισολογισμούς της ΔΕΠ ΑΕ και ειδικότερα το σχετικό κονδύλι αυτών των εσόδων (κονδύλι από δικαιώματα του νόμου 98/75), διαπιστώνει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια η εισφορά αυτή είναι μηδενική ή ασήμαντη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό οφείλεται σε χαριστικό νόμο της ΝΔ (επί υπουργίας κ. Ανδριανόπουλου), ο οποίος υποχρέωνε ταυτόχρονα την εταιρίαγια νέες επενδύσεις. Οι πληροφορίες που υπάρχουν, δείχνουν ότι το κοίτασμα του Πρίνου ουσιαστικά χαρίστηκε στον ανάδοχο, που λήστεψε τον εθνικό μας πλούτο".

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης, καλεί την αρμόδια υπουργό Ανάπτυξης να απαντήσει:

  • Τι ενέργειες θα κάνει, ώστε να σταματήσει η ληστεία τωνπετρελαίων του Πρίνου;
  • Αν έγιναν και τι ύψους επενδύσεις την τελευταία 3ετία από την ανάδοχο εταιρία;
  • Ποιες οι ποσότητες πετρελαίου κατάέτος, που εξορύχτηκαν από την αρχή της εκμετάλλευσης του Πρίνου και ποια η αξία τους;
  • Ποιες ήταν οι εισπράξεις του δημοσίου για τις παραπάνω ποσότητες από την αρχή της εκμετάλλευσης μέχρι σήμερα;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ