Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8

Διάλογος με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις

Σύντροφοι,

Η ειδωλολατρία, η προσωπολατρία, η γραφειοκρατία, ο ουτοπικός εγκεφαλισμός είναι ιστορικά συνδεδεμένες με την επιβολή σύνθετων μορφών καταπίεσης, συνέπεια άγνοιας του ανθρώπου σε κείνες τις συνθήκες που τον έσερναν στις σφαγές, τη δουλεία και συνεχίζουν δυστυχώς ακόμα και δεν άλλαξαν σε χαραχτήρα οι μορφές επιβολής. Οταν η συμπεριφορά προς τον άνθρωπο είναι ίδια με τα κουρντιστά παιχνίδια και άνθρωποι άσχετοι τον υποτιμούν πνευματικά και ιστορικά.

Η θέση του Κόμματος για Παλλαϊκό Μέτωπο Αντίστασης και πάλης, δείχνει ωριμότητα και συναίσθηση ευθύνης, τόσο από άποψη μελέτης της μαρξιστικής φιλοσοφίας στα ελληνικά δεδομένα και στα πολιτικά - οικονομικά και εθνικά προβλήματα, όσο και στις πολυσύνθετες κοινωνικές ανακατατάξεις, διαφοροποιήσεις και αντιθέσεις, που προκαλούν οι εξωτερικές επεμβάσεις των ΕΕ, ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που οδηγούν τη χώρα στην εθνική αποδιοργάνωση και εξάρτηση νεοαποικιακής μορφής.

Η ίδια η ζωή, πλέον, μας βγάζει από το να επικαλούμαστε τα τσιτάτα που διαμορφώθηκαν σε άλλες συνθήκες και παραβιάσεις από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, από ανθρώπους που παραβίασαν σωστές εκτιμήσεις του Λένιν, που δεν έσκυψαν ποτέ στη μελέτη της Μαρξιστικής Φιλοσοφίας (από άγνοια και ουτοπική έπαρση, από υποκειμενισμούς και κατάχρηση της εξουσίας του προλεταριάτου τότε), που επικαλούνταν μόνο για να περνούν τις παραβιάσεις τους εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του Λαού και των "καταστατικών αρχών", που λειτουργούσαν νεοτσαρικά, από ανθρώπους με αστικές αντιλήψεις και σοσιαλδημοκρατικές προθέσεις, που τελικά εκφράστηκαν με τη διάλυση παγκόσμια έστω αυτής της μορφής "σοσιαλισμού".

Η ζωή απέδειξε περίτρανα ότι η Μαρξιστική Φιλοσοφία είναι υπόθεση του 98% του λαού, ο οποίος με χίλιες μορφές καταπιέζεται. Μόνο που "θέλει Αρετήν και Τόλμην". Παρεμβάσεις και επικοινωνία με όλες τις λαϊκές δυνάμεις, που, με τον ένα ή άλλο τρόπο, διαφωνούν με την ΕΕ και κάθε μορφή εξάρτησης. Αλλιώς συμβάλλουμε κι εμείς σε κείνο που καταγγέλλουμε, το "διαίρει και βασίλευε". Διατηρώντας τη σωστή νομοτελειακή μας θέση για την κοινωνική δικαιοσύνη, ανοίγουμε διάλογο για το σύνολο των εθνικών προβλημάτων, ερχόμαστε σε επαφή, κατ' αρχήν, με όλους τους αγωνιστές που έδωσαν αίμα και θυσίες για τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της χώρας μας.

Σε ανοιχτή συζήτηση βάζουμε τους στόχους για "παλλαϊκή ενότητα" και καλούμε όλους εκείνους που πλήττονται από την ξένη επέμβαση στη χώρα μας.

"Επιστημονικός Σοσιαλισμός" δε θα πει να κλεινόμαστε και να απαιτούμε από τους πάντες, ο σοσιαλισμός θέλει φαντασία, θάρρος και λογική για πραχτική των προτάσεών μας. Μακριά από προκαταλήψεις και φανατισμούς.

Το 15ο Συνέδριο είναι ό,τι διατήρησε ο ελληνικός λαός σαν επιστημονικό εργαστήρι στη νομοτελειακή αναγκαιότητα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το ΕΑΜ επετεύχθη, γιατί με πρωτοπόρους τους εξόριστους κομμουνιστές επικεφαλής, όλες οι πατριωτικές δυνάμεις συνέπραξαν, όπως και οι νέοι με την ΟΚΝΕ για την ΕΠΟΝ, κι ο ελληνικός λαός ενώθηκε στο ΕΑΜ. Ο λαός μας, λίγο μετά τον Εμφύλιο, έφερε στη Βουλή 75 έδρες, αυτό ήταν από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα. Αυτή η μαγιά συντρόφων αναζητά ικανούς μελετητές, που θα αγκαλιάσουν το σύνολο των εθνικών δυνάμεων για να σωθεί η χώρα κι ο πολιτισμός μας. 175 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να συρθούμε σε σύγχρονες μορφές ΣΚΛΑΒΙΑΣ.

Η απομόνωση, όσο κι αν διατυπώνουμε θεωρητικά, φραστικά απόψεις, που δε βρίσκουν ανταπόκριση (και γιατί να μην το πούμε) στα εκατομμύρια των ψηφοφόρων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ κ.ά., που στηρίζουν για καθαρά θέμα επιβίωσής τους. Αν δε δούμε κατάφατσα το γεγονός αυτό, είναι σα να βοηθάμε στη διαιώνιση του "διαίρει και βασίλευε".

Τα πάντα έχουν δεχτεί την εξάρτηση των μεθόδων της ΕΕ και, μη βλέποντας φως, εκλιπαρούν συντήρηση από τα διάφορα πακέτα, που σε κάποια στιγμή θα εκφραστούν με το ξεπούλημα της γης μας και του λαού μας έναντι του χρέους, που μας φορτώνουν όσοι ροκανίζουν τα κόπια του λαού μας.

Η κάθοδος των Ρωμαίων κατακτητών διαμέλισε τη χώρα, μεταναστεύοντας (πουλώντας) δεκάδες χιλιάδες Ελληνες σαν δούλους. Χρειάστηκαν πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια για να γίνει η Επανάσταση το 1821, έχοντας χύσει ποτάμια αίμα σε προηγούμενες εξεγέρσεις. Το 1940 - 1949, η χώρα μας πέρασε νέα σκλαβιά από Ιταλο-Γερμανο-Βούλγαρους και Αγγλο-Αμερικανούς. Μας έριξαν σ' ένα κανάλι Εμφυλίου και εύσχημα εξοντώθηκαν χιλιάδες Ελληνες. Θα στρώσουμε και πάλι το τραπέζι των ξένων για νέες σφαγές; Η χώρα μας σήμερα σέρνεται στις εντολές της Νέας Τάξης Πραγμάτων... στην οικονομική αποδιοργάνωση, με αιχμή εισαγωγή ξένων προϊόντων από τους "12" και 60 άλλες χώρες. Προμηνύοντας κύματα μετανάστευσης, διαμελισμού της χώρας.

Η Τουρκία σπρωγμένη διεκδικεί στο Αιγαίο, ενώ οι λεγόμενοι ...φίλοι μας ...23 χρόνια δεν παίρνουν σαφή θέση για την Κύπρο. Δεχόμαστε ότι στις εντολές του Μάαστριχτ, διαλύουν τα πάντα, από το 1974, παρά τους αγώνες όσων πλήττονται. Οι ιδιωτικοποιήσεις καλπάζουν. Οι άνεργοι ξεπέρασαν τις 500 χιλιάδες Ελλήνων εργαζομένων. Η Μαρξιστική Φιλοσοφία δεν μπορεί να στηριχτεί σε μια μερίδα ανθρώπων, πρέπει να στηριχτεί σ' όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται εθνικά και οικονομικά.

Αυτός πρέπει να 'ναι ο βασικός προβληματισμός του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Παράλληλα με τη συγκρότηση σωστών κομματικών οργανώσεων και διαλεχτική συζήτηση με τα κομματικά μέλη, τους οπαδούς και φίλους της κοινωνικής δικαιοσύνης για την ουσία της Μαρξιστικής Φιλοσοφίας στα σημερινά δεδομένα της χώρας μας. Η χώρα έχει ικανούς ανθρώπους, που μπορούν χωρίς υποκειμενισμούς και προκαταλήψεις να δούμε συνολικά τα εθνικά θέματα. Ο διαμελισμός του λαού, αντικειμενικά, δίνει συνεχόμενη τροφή στις ξένες δυνάμεις, στους καπιταλιστές ιμπεριαλιστές και πολεμοκάπηλους.

Μόνο στην κοινή πάλη θα διακριθούν οι θέσεις μας για κοινωνική δικαιοσύνη. Τα θέματα λειτουργίας του ΚΚΕ και των οργανώσεων δεν είναι ανεξάρτητα από τα υπάρχοντα προβλήματα, ο λαός σηκώνει βάρη αδιανόητα, που δεν οδηγούν πουθενά. Αν δεν κατανοήσουμε πως οι άνθρωποι δεν είναι κουρντιστά παιχνίδια σε εγκεφαλισμούς, η ζωή συνεχώς θα απομακρύνεται... Οι νέοι άνθρωποι θα μας βλέπουν με σεβασμό, αλλά θα ακολουθούν τους δικούς τους δρόμους, γιατί οι γνώσεις τους προπορεύονται δεκάδες χρόνια από μας, γιατί διαχειρίζονται τα σύγχρονα μέσα, που εμείς δεν μπορούμε να συλλάβουμε. Ας δούμε κατάφατσα τον καθρέφτη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, η αλλαγή θα περάσει μέσα από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Από τα στοιχεία που φέρνουν οι δημοσιογράφοι του "Ριζοσπάστη" για τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες βγαίνει καθαρά ότι πολλά ξεκίνησαν στραβά και ο τρόπος που επιβάλλουν σήμερα είναι ακόμα πιο στραβός, γιατί διαμορφώνονται άλλες οικονομικές σχέσεις που θα γεννήσουν πολυσύνθετες αντιθέσεις.

Οι Γερμανοί, Αμερικανοί κι άλλοι Δυτικοί επιχειρηματίες εγκαταλείπουν σταδιακά τις χώρες τους και εγκαθίστανται στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες κατά χιλιάδες, δημιουργώντας πίσω τους εκατομμύρια ανέργους. Μόνο από τη Δυτική Γερμανία εγκαταστάθηκαν στη Βουλγαρία πάνω από 2.500 επιχειρήσεις, στη Ρωσία πάνω από 900 αμερικανικές και αντίστοιχα σ' όλες τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, γιατί βρήκαν φτηνά μεροκάματα, φτηνές πρώτες ύλες και τεράστιο καταναλωτικό κοινό.

Αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να μας διαφεύγουν κι όταν όλες οι πρώην κάνουν αγώνα δρόμου για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), όπως και το ότι η ΕΕ, προτού μπει η Ελλάδα, είχε υπογράψει συμφωνίες με δεκάδες άλλες χώρες που διακινούν ελεύθερα τα προϊόντα τους στις χώρες της ΕΕ από βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα, που εκτοπίζουν συνεχώς τα εθνικά προϊόντα, εκτοπίζοντας όλες τις εθνικές παραγωγικές δυνάμεις.

Ακόμα δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι τα σύγχρονα μέσα παραγωγής εκτοπίζουν το παλιό εργατικό "χειρωνακτικό δυναμικό" και δημιουργούν νομοτελειακά νέο, που σίγουρα αλλάζει τον τρόπο σκέψης για τις κοινωνικές αλλαγές (κάτι τέτοιο σχετικά με τα σύγχρονα μέσα παραγωγής αναφέρθηκε και στη Σύσκεψη των ΚΚ που έγινε το 1995 στην Ελλάδα).

Το ΚΚΕ κληρονόμησε την αναγκαιότητα της κοινωνικής δικαιοσύνης από τη Μαρξιστική Επιστημονική Φιλοσοφία, θέση που αντανακλά και αποδέχονται μεγάλες κοινωνικές δυνάμεις.

Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, γιατί ανταποκρίνεται στα ΠΑΝΕΘΝΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ.

Αρκεί να απαλλάξουμε το λαό από τα ΕΙΔΩΛΑ και τις καταστατικές διαδικασίες, που λειτουργούν πέρα από τα πραγματικά αισθήματα των απλών ανθρώπων και δημιουργούν παρασιτικές κλίκες, όπως απέδειξε η 78χρονη ιστορία και θέλω να πιστεύω ότι το 15ο Συνέδριο θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα στην ελληνική ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

ΛΑΜΠΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος της ΝΕ της ΠΕΑΕΑ

Νομού Ηλείας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ