Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Από τη διαπίστωση που γίνεται στο Σχέδιο Προγράμματος, ότι στη χώρα μας έχουν ωριμάσει οι υλικές προϋποθέσεις για το σοσιαλισμό, αλλά καθυστερούν οι υποκειμενικές, βγαίνει ότι το κύριο πρόβλημα για τη σοσιαλιστική επανάσταση είναι η ωρίμανση και των υποκειμενικών προϋποθέσεων.

Για το σκοπό αυτό πρέπει να μελετηθούν αναλυτικά οι συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, να προσδιοριστούν οι κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης, αφού δοθεί πρώτα συγκεκριμένη απάντηση, ανάμεσα σε άλλα, στα εξής ερωτήματα:

1. Ποιοι εντάσσονται σήμερα στην εργατική τάξη;

Οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, με την καταπληκτική πρόοδο στην επιστημονικοτεχνική επανάσταση και την πληροφορική, την κυριαρχία στην κοινωνική ζωή των ΜΜΕ, ηλεκτρονικών και εντύπων, και την ανατροπή ή την κατάρρευση του σοσιαλισμού στις χώρες που είχε επικρατήσει και τη, ωςσυνέπεια αυτής της ανατροπής, μονοκρατορία του ιμπεριαλισμού, έχουν επιφέρει πρωτοφανείς αλλαγές στην εικόνα του σημερινού κόσμου.

Μεταξύ άλλων, στη σημερινή κοινωνία έχουν αλλάξει ριζικά και τα όρια της εργατικής τάξης. Εχει επέλθει σημαντική μείωση του αριθμού εκείνων των εργαζομένων που αναμφισβήτητα ανήκουν σ' αυτή, δηλαδή εκείνων που έχουν να πουλήσουν μόνο την εργατική τους δύναμη και, αντίθετα, έχει διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός αυτών που ανήκουν στην εργατική αριστοκρατία.

Με την εξάπλωση των μέσων της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης και της πληροφορικής, ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων που απασχολείται στην πληροφορική και τη χρήση των μηχανών και άλλων προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας, στις μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, έχει εξασφαλίσει ηγεμονικές αμοιβές, πληρώνεται από την υπεραξία και δεν μπορεί να θεωρείται ότι ανήκει πια στην εργατική τάξη, έχει διαφοροποιηθεί η ταξική του συνείδηση και αισθάνεται πως βρίσκεται πιο κοντά στην αστική τάξη, με την οποία έχει συνδεθεί η διατήρηση των μεγάλων αμοιβών και των άλλων προνομίων του.

2. Ποιοι από τα μεσαία στρώματα εντάσσονται στους συμμάχους

της εργατικής τάξης;

Και εδώ έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικότατες αλλαγές, που έχουν περιορίσει τον αριθμό εκείνων που εργάζονται ατομικά, χωρίς να εκμεταλλεύονται ξένη εργατική δύναμη. Το φαινόμενο έχει πάρει τεράστια έκταση τα τελευταία χρόνια με τη συρροή ξένων εργατών. Βιοτέχνες, γεωργοί, μικροί εργολάβοι, ψαράδες κ. ά, ακόμα και κηπουροί στις κατοικίες των προαστίων των πόλεων, χρησιμοποιούν ξένους εργάτες που προσφέρουν την εργατική τους δύναμη με αφάνταστα δυσμενείς όρους (χωρίς κοινωνική ασφάλιση, ακάλυπτοι και από αυτή την ανεπαρκή ελληνική εργατική νομοθεσία, με μεροκάματα πείνας, κάτω από τα κατώτατα όρια της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας).

Αγρότες που χύνουν το γάλα στο χώμα και σφάζουν τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα στα σκαλοπάτια της νομαρχίας, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από πείνα στις καθυστερημένες και τις υπό ανάπτυξη χώρες δεν μπορούν ν' αποτελέσουν συμμάχους της εργατικής τάξης στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

3. Ποιος θα είναι ο ρόλος των ξένων εργατών στο επαναστατικό

κίνημα;

Νομίζω ότι πρέπει να διατεθεί ειδικό κεφάλαιο στο Πρόγραμμα για τη θέση των ξένων εργατών στο επαναστατικό κίνημα. Να αποκρούεται η ρατσιστική προπαγάνδα της αντίδρασης, που ισχυρίζεται ότι για την ανεργία, την εγκληματικότητα και τ' άλλα δεινά που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία φταίνε δήθεν οι ξένοι εργάτες. Να αποκαλύπτεται η στυγνή εκμετάλλευση που αυτοί υφίστανται, όχι μόνον από τους καπιταλιστές, αλλά και από ένα σημαντικό ποσοστό των μεσαίων στρωμάτων και μισθωτών με υψηλές αποδοχές, π. χ. με τη μορφή των ξένων οικιακών βοηθών.

Οι ξένοι εργάτες αποτελούν εφεδρείες του εργατικού μας κινήματος και πρέπει να καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την οργάνωση και την ένταξή τους σ' αυτό.

4. Από πού και πώς αναμένεται να εκδηλωθεί υπέρ του εργατικού

μας κινήματος η διεθνής αλληλεγγύη;

Από τα κομμουνιστικά κόμματα, που βρίσκονται στην εξουσία πριν την ανατροπή και κατάρρευση του σοσιαλισμού, έχουν διασωθεί μόνο δύο, από ένα σε κάθε ημισφαίριο, της Κούβας και του Βιετνάμ. Μερικοί λογαριάζουν και την Κίνα, αλλά, πώς είναι δυνατό να χαρακτηρίζεται η Κίνα κομμουνιστική χώρα, όταν έχει υποδουλώσει με τη θέλησή της την οικονομία της στο ξένο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο;

Παράλληλα, τα κομμουνιστικά κόμματα των καπιταλιστικών χωρών έχουν προσχωρήσει όλα στο ρεφορμισμό, με μοναδική εξαίρεση το ΚΚΕ, που από άποψη προσήλωσης στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού κρατάει τα κεραμίδια του κόσμου. Οσο για τα κομμουνιστικά κόμματα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, με τις ευπρόσδεκτες, βέβαια, εκλογικές τους επιτυχίες, τους έχει μείνει μόνο το όνομα "κομμουνιστικά" ή "εργατικά", αφού στο πρόγραμμά τους έχουν τη σύνδεση των χωρών τους με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την προσέλκυση του ξένου κεφαλαίου και την εφαρμογή της οικονομίας της αγοράς.

5. Ισχύει στις σημερινές συνθήκες η λενινιστική θέση για την

εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού σε μια μόνο χώρα;

Οταν ο Λένιν ανέπτυξε τη σχετική θεωρία, είχε υπόψη του τη Ρωσία, τη μετέπειτα Σοβιετική Ενωση, δηλαδή, μια χώρα που κατείχε το 1/6 της όλης κατοικημένης επιφάνειας της Γης με 22,4 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα, ήτοι 2,5 φορές μεγαλύτερη έκταση από τις ΗΠΑ, 7 φορές από τις Ινδίες, 700 φορές από την Ολλανδία. Είχε δυνατότητα παραγωγής όλων των γεωργικών προϊόντων, μεταλλεύματα, πετρέλαια και όλα τα άλλα ορυκτά κτλ. και επιπλέον η Ρωσία αποτελούσε τον πιο χαλαρό κρίκο στην αλυσίδα των χωρών του καπιταλισμού. Πρέπει να προσδιοριστεί αν μπορεί να έχει εφαρμογή η θέση αυτή στις σημερινές συνθήκες και σε ποιες χώρες, όταν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν άμεσα και απροκάλυπτα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

6. Ποιος είναι ο ρόλος του ποδοσφαίρου στον αποπροσανατολισμό

των πολιτών, κύρια των νέων από την πολιτική δραστηριότητα;

Η έκταση που έχει πάρει η απασχόληση των νέων ως δήθεν φιλάθλων του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ κτλ. λειτουργεί ανασχετικά στην πολιτική δράση, ιδιαίτερα των νέων. Τη στιγμή που οργανώνονται κινητοποιήσεις για ζωτικότατα θέματα, που θα έπρεπε να απασχολούν περισσότερο από κάθε άλλο τους νέους και όχι μόνον αυτούς, όπως π. χ. η ανεργία, η λιτότητα, η επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή μας και συγκεντρώνουν ένα μικρό αριθμό πολιτών, την ίδια ώρα που τα στάδια είναι γεμάτα από έξαλλους φιλάθλους, έτοιμους να αλληλοσπαραχτούν για τις ομάδες που υποστηρίζουν, δηλαδή, για τα συμφέροντα των Κοκκαλαίων και Βαρδινογιάννηδων και των άλλων ιδιοκτητών των ΠΑΕ.

Η διάβρωση που έχει συντελεστεί στον τομέα αυτό έχει πάρει τέτοια έκταση, που κανείς, ούτε το Κ., ούτε ο Ρ. δεν τολμάει να πάει ενάντια στο ρεύμα και να πει τα πράγματα με τ' όνομά τους, από φόβο, φαντάζομαι, ότι θα απομονωθεί από τις μάζες των φιλάθλων. Εχει συντελεστεί, σε βαθμό που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, αυτό που είχε πει ο Τσόρτσιλ το Δεκέμβρη 1944 στον Γ. Παπανδρέου, "πόσοι νέοι και πόσο ζωηροί και να μην έχετε και ποδόσφαιρο να τους στρέψετε!", βλέποντας από το μπαλκόνι της Μεγάλης Βρετανίας τις απέραντες λαοθάλασσες των νέων που βροντοφώναζαν "ΕΑΜ", "Λαοκρατία", "ΚΚΕ". Τελειώνοντας θέλω να δηλώσω, ότι, προσωπικά πιστεύω, παρ' όλες τις πρωτοφανείς δυσκολίες και αντιξοότητες που υπάρχουν σήμερα, πως ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον του κόσμου και η μόνη ελπίδα για να βγει η ανθρωπότητα από τη σημερινή ζούγκλα που δημιούργησε η "νέα τάξη πραγμάτων" της μονοκρατορίας του ιμπεριαλισμού. Ομως η επικράτησή του δεν μπορεί να γίνει αυτόματα. Θα είναι το έπαθλο μιας γιγαντιαίας προσπάθειας, που θα έχει προηγούμενα πραγματοποιήσει την παλλαϊκή οργάνωση της κοινωνίας, με επικεφαλής την εργατική τάξη και το οργανωμένο κομμάτι της, τα ορθόδοξα Κομμουνιστικά Κόμματα, που πρέπει όμως να μαζικοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν και να εξασφαλίσουν το συντονισμό της δράσης τους και την προσαρμογή της θεωρίας τους, της θεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, στις σημερινές συνθήκες με την ίδρυση μιας μόνιμης διεθνούς οργάνωσης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΤΗΣ

Βούλα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ