Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΦΑΛΙΟΥ, ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ξεχείλισε το ποτήρι

- Με απόφαση του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, πραγματοποιείται αύριο κλαδική απεργία. Ποιες συνθήκες επέβαλαν την απεργία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο;

- Η απόφαση για κλαδική απεργία πάρθηκε τώρα, γιατί η προκλητικότητα των εργοδοτών ξεπέρασε κάθε όριο. Τα ποσοστά αυξήσεων που δίνουν και η επιμονή τους στην υπογραφή πρώτα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ύστερα της κλαδικής, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Βέβαια αυτό ήταν μόνο η αφορμή. Τα αίτια είναι βαθύτερα και έχουν να κάνουν με τα εξής ζητήματα: Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου αντιμετωπίζουν όλο και πιο έντονα την παραβίαση των εργασιακών σχέσεων. Η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις και σιγά σιγά επεκτείνονται και στο λιανικό εμπόριο. Η ανεργία μεγαλώνει και αποτελεί τον μόνιμο εφιάλτη των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών. Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και η αργία της Κυριακής παραμένουν ανοιχτή πληγή για τον κλάδο, αφού εντείνονται οι προσπάθειες για την ανατροπή και της τελευταίας. Για όλα αυτά, εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και ειδικά για το ωράριο και την Κυριακή, υπάρχουν ταυτόσημες απόψεις με τους μικρομεσαίους εργοδότες του εμπορίου.

- Εως τώρα έχετε πραγματοποιήσει μια σειρά εξορμήσεων σε χώρους δουλιάς. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και για τις διαθέσεις των εργαζομένων;

- Η εικόνα που σχηματίσαμε από τις επισκέψεις μας σε χώρους δουλιάς είναι άσχημη, όσον αφορά τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εμποροϋπάλληλους. Οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι, αφού δε βλέπουν διέξοδο από τα προβλήματα. Δε βλέπουν δηλαδή πώς θα αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς έστω το οικονομικό, αφού τώρα παίρνουν πρώτο μισθό 137.872 δραχμές και με βάση την αύξηση της ΓΣΕΕ θα πάρουν - αν πάρουν - περίπου 200 δραχμές περισσότερες τη μέρα! Θα ήταν ευχής έργο, αν όλη αυτή η συσσωρευμένη αγανάκτηση εκφραζόταν με την ανάλογη συμμετοχή στην απεργία. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Οι χώροι που πρέπει να καλύψουμε είναι εκατοντάδες και απλώνονται σε όλη την Αθήνα. Είναι αδύνατον να ελεγχθούν όλοι και οι πιέσεις που ασκούνται από τους εργοδότες είναι ασφυκτικές. Θα κάνουμε, όμως, ό,τι περνά από το χέρι μας για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Θα ρίξουμε το βάρος στο κέντρο της Αθήνας και βεβαίως στα πολυκαταστήματα. Πρέπει να αναφέρουμε, για παράδειγμα, ότι το ΜΙΝΙΟΝ θα συμμετάσχει στην απεργία, με αίτημα αιχμής την επιχειρησιακή και την κλαδική σύμβαση.

- Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Θα υπάρξει συνέχεια, αν τα αποτελέσματα της απεργίας δεν είναι ικανοποιητικά;

- Στόχοι υπάρχουν, αφού όλα τα προβλήματα που ανέφερα πιο πάνω δε θα λυθούν βέβαια με μια απεργία. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες με όποιο τρόπο χρειαστεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Σε αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε να υπήρχε και η συμμετοχή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), έτσι ώστε να καλύψει πανελλαδικά το χώρο του εμπορίου και τις κινητοποιήσεις διεκδίκησης των αιτημάτων. Δυστυχώς η ΟΙΥΕ δεν έχει τέτοια διάθεση και το έχει δείξει αυτό με την ως τώρα πορεία της και τη στάση της στις προκλήσεις των εργοδοτών. Πρέπει οι κινητοποιήσεις να επεκταθούν πανελλαδικά και αυτό πρέπει να γίνει τώρα, γιατί το καλοκαίρι θα αντιμετωπίσουμε άσχημες καταστάσεις, με τις εργασιακές σχέσεις, με το ωράριο, με την αργία της Κυριακής κλπ.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ