Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΚΟ
Και τυπική έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή

Με την τυπική έγκριση του σχετικού σχεδίου νόμου και από την Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε χτες, ολοκληρώνεται το πραξικόπημα ιδιωτικοποίησης των Δημοσίων Επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ).

Οπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί τις αμέσως προσεχείς μέρες στη Βουλή για ψήφιση. Επανέλαβε επίσης ότι, μετά τον ΟΤΕ, σειρά για ιδιωτικοποίηση έχει η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ).

Σύμφωνα επίσης με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας:

  • Το σχέδιο νόμου ιδωτικοποίησης επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα αφορά μόνο τις ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (δεν προσδιόρισε ποιες ακριβώς περιλαμβάνονται). Οι διατάξεις του αντίθετα δεν ισχύουν για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα οποία - όπως ανέφερε - εντάσσονται στο στενότερο δημόσιο τομέα.
  • Η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ δε θα γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα, όπως προέβλεπε αρχικά το σχέδιο νόμου, αλλά με ξεχωριστά νομοσχέδια. Με βάση τα νομοσχέδια αυτά, η υποψήφια προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ θα μετατρέπεται από επιχείρηση με μια 1 μετοχή, σε πολυμετοχική όπως ο ΟΤΕ.

Πρόκειται ασφαλώς για δευτερεύουσες παρεμβάσεις, οι οποίες δεν αναιρούν την ουσία των κυβερνητικών προθέσεων, αναδεικνύουν όμως τις κυβερνητικές αντιθέσεις που προέκυψαν για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Σε άλλα επίμαχα σημεία του σχεδίου νόμου προβλέπεται:

  • Η μετατροπή των Διοικητικών Συμβουλίων των υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ σε καθαρά διακοσμητικά όργανα. Σε σχετική ανακοίνωση προβάλλεται το αφελές επιχείρημα ότι τα ΔΣ ασχολούνται σήμερα με παρά πολλά θέματα πρακτικής υφής σε βάρος του επιτελικού τους ρόλου. Ουσιαστικά, οι αρμοδιότητες των ΔΣ μεταφέρονται στο αδιαφανές Συμβούλιο Διεύθυνσης, στο οποίο συμμετέχουν ο διευθύνων σύμβουλος και τα ανώτατα διοικητικά στελέχη. Ειδικά ο διευθύνων σύμβουλος αποκτά υπεραρμοδιότητες και υπερεξουσίες.
  • Αν και στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται η μείωση του κυβερνητικού παρεμβατισμού και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας των διοικήσεων των ΔΕΚΟ, η κυβερνητική παρουσία στη λειτουργία των επιχειρήσεων παραμένει ισχυρή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κράτος διατηρεί την επιτελική λειτουργία του, καθορίζει το μακροοικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι δημόσιες επιχειρήσεις, εγκρίνει την πορεία τους, ελέγχει και αξιολογεί τα αποτελέσματά τους. Υπό κυβερνητική έγκριση τίθεται επίσης και η τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΚΟ. Με αφορμή τις κυβερνητικές παρεμβάσεις του παρελθόντος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή κατά την προεκλογική περίοδο του 1993 υποχρέωσε τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε 8.391 προσλήψεις, κάτι που μεταφράστηκε σε ζημιές ύψους 2,5 δισ. δραχμών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ