Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Ανώτερη μορφή δημοκρατίας

Οσο περνούν οι μέρες, πλησιάζουμε στην πραγματοποίηση του 15ου Συνεδρίου. Ενα συνέδριο που αποτελεί συνέχεια του 14ου, με σκοπό να ολοκληρώσει το ΚΚΕ την ταυτότητά του, να αναπτύξει τον επαναστατικό του χαρακτήρα ως οργανωμένο τμήμα της μαχόμενης εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Να βρει οριστικά όχι μόνο τον επαναστατικό χαρακτήρα του, αλλά και τις απόλυτες αρχές του και ν' απαλλαχτεί οριστικά από τυχόν υπόλοιπο οπορτουνισμού, αριστερού ή δεξιού προσανατολισμού.

Το 15ο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε συνθήκες όχι τόσο ευχάριστες που διαμορφώθηκαν με την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Συνθήκες σκληρές και αδυσώπητες, ιμπεριαλιστικές και στρατιωτικές και πολιτικές καταπιέσεις σε βάρος των λαών και κύρια των λαών του πρώην σοσιαλιστικού συστήματος. Οι λαοί ιδιαίτερα της Ευρώπης έχουν αρχίσει να χάνουν δικαιώματα, τα οποία κατάχτησαν κατά τη διάρκεια του σοσιαλισμού. Τώρα δίπλα στην προλεταριακή στρατιά των εργαζομένων και υποαπασχολουμένων δημιουργείται και η προλεταριακή στρατιά των ανέργων που είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών και πολιτικών οργανισμών ΝΑΤΟ, ΔΕΕ, ΕΕ με τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, της "Λευκής" και "Πράσινης Βίβλου", της ΓΚΑΤΤ και ΚΑΠ.

Γνωστό είναι ότι το ΚΚΕ μπόρεσε μέσα σ' αυτές τις συνθήκες άγριας καταπίεσης και κακής πληροφόρησης από όλα τα ΜΜΕ, κυρίως δε τα κεφαλαιοκρατικά κανάλια, ραδιοσταθμούς και Τύπο, κατάφερε, να σταθεί όρθιο, να ξεκαθαρίσει τις γραμμές του από τον αναθεωρητισμό, να σταθεροποιηθεί και να βρει την ταυτότητά του με διαλεκτική μεθοδολογία και με φόντο το μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό, όρθωσε σωστά εσωτερική και εξωτερική πολιτική στα σοβαρά προβλήματα.

Τώρα με το 15ο Συνέδριο, μπαίνει το μεγάλο καθήκον της ανάπτυξής του μέσα από την εργατική τάξη κύρια, μα και όλα τα σύμμαχα εργαζόμενα στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Βασικό κεντρικό οργανωτικό και πολιτικό καθήκον του Κόμματος είναι να είναι πάντα μπροστάρης και πάση θυσία να συμβάλει άμεσα και αποτελεσματικά στη συσπείρωση όλων των αδικημένων, που καταπιέζονται από τα κατευθυνόμενα κόμματα εξουσίας σε ένα πλατύ μέτωπο πάλης πατριωτικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντικεφαλαιοκρατικό. Μέτωπο δημοκρατικό, αγωνιστικό, μαχόμενο ταξικά, με πρωτοπόρα την εργατική τάξη της πόλης και της υπαίθρου. Αγώνας ταξικός ενάντια στο Μάαστριχτ και του Ασπρου και Πράσινου Βιβλίου, ενάντια στους ληστές της ΕΕ των Βρυξελλών, ενάντια στις στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ενάντια στην ανεργία και τη μονόπλευρη λιτότητα, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το ρατσισμό.

Ενάντια στον πόλεμο, μικρό ή μεγάλο, υπέρ της ειρήνης και την απομάκρυνση των ξένων στρατών κατοχής από τα Βαλκάνια και την Κύπρο.

Βέβαια, ο διεθνής ιμπεριαλισμός που έχει το πάνω χέρι προσπαθεί να κυριαρχήσει στο διεθνή ορίζοντα σαν χωροφύλακας. Μα η αντοχή του καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού παρά την ανεπτυγμένη τεχνολογία του έχει φθάσει σχεδόν σε κορεσμό, που γρήγορα ή αργά μετά την ακμή του θα αρχίσει η παρακμή του κάτω από την πίεση και τη σύγκρουση των παραγωγικών δυνάμεων - παραγωγικών σχέσεων.

Στο σχέδιο Προγράμματος σχετικά με την τεχνολογία, θέση 13, θα πρέπει, στη δεύτερη παράγραφο, πρώτη σειρά, που λέει οι νέες τεχνολογίες, να προστεθεί και η αγορά ανώτερης τεχνολογίας από τη σημερινή Ρωσία στα χέρια των μονοπωλίων, και να συνεχιστεί ως έχει.

Ο καπιταλισμός δεν είναι ακατανίκητος ως σύστημα, όπως ακατανίκητα δεν ήταν και τα προηγούμενα κοινωνικά συστήματα (πρωτόγονο, δουλοκτητικό και φεουδαρχικό). Ιστορικά, διαλεκτικά, νομοτελειακά μέσα από ζιγκ ζαγκ των αντιθέσεων μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών για την κατάκτηση αγορών και η αντίθεση εργασίας - κεφαλαίου με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί στην άκρη, θα είναι παρελθόν, όπως τα προηγούμενα, διότι δε θα 'χει να προσφέρει τίποτε αξιόλογο στην ανθρωπότητα.

Γνωστό είναι ότι από μόνο του δεν παραχωρεί τη θέση του στο σοσιαλισμό εύκολα και χωρίς σύγκρουση και σ' αυτή τη σύγκρουση το ΚΚΕ προωθεί ό,τι καλύτερο για την ενότητα όλων των κομμουνιστικών κομμάτων και κινημάτων ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Στη θέση 18 τελευταία παράγραφος στην αρχή: "Το ΚΚΕ", να προστεθούν οι φράσεις: προώθησε και στήριξε με πυξίδα το μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό και να συνεχίσει ως έχει.

Ηδη, οι πρωτοβουλίες αυτές του Κόμματός μας έχουν φέρει αποτελέσματα. Τα ΚΚ, ιδιαίτερα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, αλλά και όλης της Ευρώπης έχουν πάρει την αντίστροφη μέτρηση, αλλά και ιδιαίτερα οι γενιές που δεν είχαν γνωρίσει το καπιταλιστικό τρόπο ζωής αντιδρούν αγωνιστικά, μαχητικά για την επαναφορά του σοσιαλιστικού τρόπου ζωής. Οι λαοί που χωρίς τη θέλησή τους μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιδρούν άμεσα για τον απεγκλωβισμό τους, γιατί εκεί στη λυκοφωλιά των μερικών δεκάδων μεγαλοκαπιταλιστών της Ευρώπης διαπίστωσαν το χειρότερο και όχι το καλύτερο.

Στη χώρα μας αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ενάντια στην ΕΕ και τις δοξασίες του Μάαστριχτ, του Λευκού και Πράσινου Βιβλίου, ενάντια στην ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι τώρα μιλούν για τα κακά σε βάρος τους αποτελέσματα. Τώρα αρχίζουν να αισθάνονται πρακτικά τι θα πει Συνθήκη του Μάαστριχτ. Δίπλα στην πρωτοπόρα εργατική τάξη και το Κόμμα της, το ΚΚΕ, νιώθουν σιγουριά για μια ενιαία μετωπική πάλη, ταξική, αντάμα και με τα άλλα εργαζόμενα στρώματα που θίγονται άμεσα από τη μααστριχτική πολιτική των κυβερνήσεων της χώρας. Ξανοίγονται πραγματικοί θετικοί ορίζοντες για μια όσο το δυνατόν συγκέντρωση όλων των δυνάμεων σε ένα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό, αντικεφαλαιοκρατικό δημοκρατικό μέτωπο πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού.

Γι' αυτό θα πρέπει στη θέση 29, στην προτελευταία παράγραφο, σελ.19 να εμπλουτιστεί πιο έντονα, πιο επαναστατικά ως εξής: Οι ηγέτες, τα όργανα αυτού του μετώπου να οδηγήσουν το λαό στο σημείο, τελευταίο σκαλοπάτι εξουσίας της δικτατορίας των μονοπωλίων, που να μην μπορούν οι πάνω να κυβερνήσουν, όπως κυβερνούσαν, με κανένα τρόπο οπότε αυτό το επαναστατικό κίνημα με επικεφαλής την εργατική τάξη θα οδηγήσει σε μια έκρηξη και ο λαός θα ανατρέψει τον καπιταλισμό και θα εγκαθιδρύσει το σοσιαλισμό. Στη συνέχεια οι ηγέτες, τα καθοδηγητικά όργανα αυτού του αντικαπιταλιστικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης ως μοχλός νέας πολιτικής της εργατικής τάξης και των συμμάχων της πρέπει ταυτόχρονα με την προοδευτική λύση των προβλημάτων και την πορεία ανάπτυξης του σοσιαλισμού, το πρώτο και σπουδαιότερο θα είναι να εντείνει στον ανώτατο βαθμό την επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση αντιδράσεων από τον ηττημένο καπιταλισμό. Και επειδή η οικοδόμηση του σοσιαλισμού δεν είναι υπόθεση μιας επαναστατικής πρωτοπορίας που ασκεί εξουσία, αλλά υπόθεση της εργατικής τάξης, του λαού, η εργατική τάξη ως πρωτοπόρα εργατική προλεταριακή δύναμη του λαού έχει όλο το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην έσχατη ανάγκη να βάλει σε εφαρμογή την ΑΝΩΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, που είναι Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ή ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ.

Κατά τη δική μου ταπεινή κομματική γνώμη και τη φτωχή πείρα που έχω αποχτήσει στη δύσβατη και κακοτράχαλη 56χρονη ζωή μέσα στο ΚΚΕ, θα πρέπει κάπως έτσι να εμπλουτιστεί η δεύτερη παράγραφος της θέσης 42, σελ. 31: Κι ακόμα να δοθεί έμφαση ότι η εργατική τάξη, με τους συμμάχους της ως συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει το δημοκρατικό δικαίωμα για την ανάπτυξη και επιτυχία του σοσιαλισμού να ασκήσει για το καλό του λαού και της πατρίδας, - στην ανάγκη - την ανώτερη μορφή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ, γιατί η βία και η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ, όταν επιβάλεται για τη συντριβή των λίγων είναι η πιο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ, αναγκαία και ζωτική προϋπόθεση για την ύπαρξή της.

Οι κομμουνιστές από τη φύση τους είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ανθρωπότητας, για την ανατροπή του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός - ιμπεριαλισμός δεν είναι ακατανίκητος. Ο 21ος αιώνας είναι αιώνας του σοσιαλισμού και της ανατροπής του καπιταλισμού. Με πυξίδα τον μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό, είμαι αισιόδοξος ότι το 15ο συνέδριο, στηριζόμενο και στον ανοιχτό διάλογο με το λαό στα τρία ντοκουμέντα (Πρόγραμμα, Καταστατικό και Εκθεση Δράσης) θα βγει πιο δυνατό, πιο ολοκληρωμένο στην ταυτότητά του, στον επαναστατικό του χαρακτήρα, πιο μονολιθικό και μακριά από συναισθηματισμούς, συγγενείς και φιλίες, θα εκλέξει μια επαναστατική Κεντρική Επιτροπή άξια, ώστε να μπορεί να αντέξει και να νικήσει τις θύελλες που θα ορθώσει μπροστά μας ο διεθνής καπιταλισμός σε βάρος των λαών και του λαού μας και προπαντός σε βάρος του τιμημένου Κόμματός μας.

Θα εκλέξει μια άξια επαναστατική Κεντρική Επιτροπή, που θα διαπαιδαγωγήσει το παλλαϊκό κίνημα σε επαναστατική επαγρύπνηση και ετοιμότητα για κάθε μορφή πάλης.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΛΥΤΑΣ

Αντιστασιακός - Ηράκλειο Αττικής


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ