Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
.. pgno01.. head02c - ## - 260396. r77

Ας ουρλιάζει όσο θέλει ο κάθε αντικομμουνισμός

Βρισκόμαστε σε σπάνια για τα χρονικά του ΚΚΕ, πολιτικο- ιδεολογική- οργανωτική δραστηριότητα. Το 1995 είχαμε τη συζήτηση και Διάσκεψη των ΚΚ, τα συμπεράσματα, για την "ανατροπή του σοσιαλισμού και παλινόρθωση του καπιταλισμού στις χώρες του σοσιαλισμού της Ευρώπης και την ΕΣΣΔ". Με το 1996, δημοσιεύτηκαν το Σχέδιο Προγράμματος και Καταστατικού, η Εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ προς το 15ο Συνέδριο. Δύσκολο ακόμα και σε 3 κείμενα, να αγκαλιάσει κανείς τόσα σοβαρά θέματα. Γι' αυτό "ευχής ένεκεν" να αποδώσει η δουλιά, που προβλέπετε. Εμείς θα σταθούμε "μόνο" στην κριτική.

Βασικά ερωτήματα που θέτουμε: Πού πάμε; Τι θέλουμε; Ποια η στρατηγική μας; Κι αυτό, γιατί υπάρχει συγκεκριμένη "επιλεκτικότητα" στα υλικά και την πρακτική μας δουλιά. Δυστυχώς, κινούμαστε στα ίδια πλαίσια και συντεταγμένες, που λειτούργησε το ΚΚΕ, μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ. Μια στρατηγική, που μόνο μείωσε τις γραμμές μας και μας έκανε τόσα κομμάτια. Κι αυτό φαίνεται ακόμα και σήμερα στην αρθρογραφία πολλών στελεχών μας, την πλατιά παρουσίαση του 20ού Συνεδρίου από την ΚΟΜΕΠ και στα υλικά και τη συζήτηση "ανατροπής του σοσιαλισμού...", του πνεύματός του. Πάμε σε ένα από τα πιο υπεύθυνα συνέδρια του ΚΚΕ, το οποίο περιμένουν όλοι, για να ξεκαθαρίσουμε, πού πάμε και τι θέλουμε; Διερωτόμαστε, πού είναι η κριτική και αυτοκριτική, πού είναι ο καταλογισμός ευθυνών, για τις κρίσιμες καταστάσεις και τις ζημιές, που έγιναν κατά καιρούς στο Κόμμα κι αυτό γίνεται από συνέδριο, σε συνέδριο.

Το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ και οι αποφάσεις του, δεν αποτέλεσαν ποτές την απαρχή "νέας εποχής" στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα. Απεναντίας, ήταν η αρχή της κατεδάφισης των αρχών της Οκτωβριανής Επανάστασης και του κομμουνισμού. Αν το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ κι ο Νικήτα Χρουστσόφ, προετοίμασαν τους μακελάρηδες του σοσιαλισμού, το 27ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ και η "περεστρόικα" του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προετοίμασαν τους νεκροθάφτες της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού στην Ευρώπη.

Σήμερα δεν μπορούμε να λειτουργούμε με το "πνεύμα και τις αρχές" του 20ού Συνεδρίου, το οποίο κατάργησε ολόκληρη την περίοδο οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ (1925 - 1953), έθεσε υπό αμφιβολία αν υπήρχε σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης και τελικά τον ανέτρεψε. Κι αν είχε επίδραση στην Κίνα, το Βιετνάμ, τη Βόρεια Κορέα και την Κούβα, θα τον είχε διαλύσει και εκεί. Οπως έγινε στη Νικαράγουα, τη Ν. Υεμένη, την Αγκόλα κ.ά. Δεν μπόρεσε να διαλύσει πολλά άλλα κόμματα στον άλλο κόσμο, γιατί υπήρχε ο οξυμένος ταξικός αγώνας και αντιπαράθεση. Το ΚΚΕ δε διαλύθηκε για δύο λόγους: α) Χάρη στις ταξικές και επαναστατικές παραδόσεις, την πάλη ενάντια στο φασισμό στην Αλβανία, την Εθνική Αντίσταση, το στυγερό μεταπελευθερωτικό καθεστώς, τον εμφύλιο, το μετεμφυλιακό καθεστώς, τη δικτατορία και το Πολυτεχνείο. β) Την ύπαρξη των ανθρώπων, που πάλεψαν στους αγώνες αυτούς. Δεν άντεξαν τη διάλυση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου και την πίεση του ταξικού εχθρού και την προπαγάνδα του, μόνο εκείνοι οι "διανοούμενοι" και ορισμένοι άλλοι, που "γαλουχήθηκαν" στις σοσιαλ-δημοκρατικές αρχές του 20ού Συνεδρίου. Του συνεδρίου και της πολιτικής του, που διαμόρφωσε στην ΕΣΣΔ, εκτός το αντισοσιαλιστικό κίνημα, και ανθρώπους - ηθικά και ψυχικά τέρατα, που διέλυσαν τη σοσιαλιστική τους πατρίδα, στην οποία έδωσαν όρκο να τηνυπερασπιστούν.

Ας έρθουμε στα υλικά του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, σ' ένα από τα "χτυπητά" σημεία του Σχεδίου Καταστατικού. Στην εισαγωγή, στο σημείο Β, αναφέρεται: "Στη δράση για την υλοποίηση των υψηλών αυτών σκοπών, το ΚΚΕ καθοδηγείται από τη θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και τον προλεταριακό διεθνισμό. Εμπνέεται από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, από τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις του λαού. Αξιοποιεί τα θετικά και αρνητικά διδάγματα, από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε".

Δε μας λένε... ποιο σοσιαλισμό "γνώρισαν"; Αυτόν που έχτισαν οι σοβιετικοί άνθρωποι, με τους αγώνες, την πάλη, το αίμα και τον ιδρώτα τους και τον υπερασπίστηκαν από το φασισμό στα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΣΕ και του Ι. Στάλιν; Η τη γελοιογραφία του σοσιαλισμού, που διαμόρφωσε το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ και ολοκλήρωσε την καρικατούρα του, με το "σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο", τη "διαφάνεια", την "αποκατάσταση της δημοκρατίας", τα περιβόητα "ανθρώπινα δικαιώματα", τη μεγαλύτερη αυτή απάτη του 20ού αιώνα;

Τη στιγμή που μιλάμε για "σοσιαλισμό", αποσιωπούμε την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις χώρες της Ευρώπης. Μήπως προτείνουμε... ουτοπία; Πολλά τα ερωτήματα, που πρέπει να ξεκαθαρίσει το 15ο Συνέδριο.

Το Σχέδιο Καταστατικού "στηρίζεται" στα καταστατικά του 9ου, 10ου και 13ου Συνεδρίων του Κόμματος. Ολα τα παραπάνω συνέδρια, με τον έναν ή άλλο τρόπο, φέρουν το στίγμα του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, το 13ο Συνέδριο ιδιαίτερα, με τις λεγόμενες "πανανθρώπινες αξίες".

Ενα ακόμα παράδειγμα της φιλοσοφίας του νέου Καταστατικού, είναι και το εξής: εισαγωγή θέση "5". "... το μέλος του Κόμματος, να συμμετάσχει στις συζητήσεις, που ορίζει η ΚΕ, μέσω του κομματικού Τύπου". Και τι γίνεται; Τον άλλο καιρό, γράφουν στον κομματικό Τύπο μόνο "επίλεκτοι"... το Καταστατικό του 13ου Συνεδρίου, άφηνε ένα "παραθυράκι", μιλούσε... για "ειδικές σελίδες". Το νέο Καταστατικό καταργεί τα μέλη του Κόμματος, να εμφανίζονται απ' τον Τύπο!!! Και διερωτόμαστε στο ΚΚΕ, πότε έγινε αυτό; Σε τίνος χέρια τέλος πάντων δίνεται η πολιτικο- ιδεολογική, πολιτιστική δουλιά του ΚΚΕ; Ξεχάσαμε τόσο γρήγορα τους πολιτικούς αγύρτες, τύπου Φαράκου, Ανδρουλάκη, Δραγασάκη, Δαμανάκη και την παρέα τους;

Στο ΚΚ έγραφε ο Β. Λένιν, δεν υπάρχουν "αρχηγοί" και "υποταχτικοί". Υπάρχουν μέλη και στελέχη του Κόμματος, με τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα. Η δύναμη του Κόμματος, βρίσκεται στη συντροφική σύμπνοια μεταξύ του απλού μέλους του Κόμματος και του Γ. Γραμματέα του. Τώρα η φροντίδα που δείχνει το Κόμμα για τα στελέχη του, είναι ένας άλλος ηθικός κανόνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι υπάρχουν πολλά μέλη του Κόμματος, που έχουν μορφωτικά, πολιτικά, πολιτιστικά κριτήρια, ισάξια πολλών ακόμα και ηγετικών στελεχών του Κόμματος.

Ο,τι αφορά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, χαρακτηριστική είναι η απόφαση της ΚΕ γι' αυτόν. Νομίζουμε ότι δεν απαλλάχτηκε πλήρως από το "σύνδρομο" παραπληροφόρησης, που έπασχε μέχρι το 13ο Συνέδριο. Εχει κλειστές τις στήλες του, επιτελεί "συγκεκριμένα καθήκοντα", δέχεται μόνο "επιστολές" και τις "φτιάχνει" στα μέτρα του, κάτι περίπου, που κάνουν και οι αστικές εφημερίδες. Ακολουθεί την αρχή: εμείς γράφουμε, εσείς διαβάζετε. Και εμείς, πρέπει να δεχόμαστε και επικρίσεις, προκειμένου να τον διαδώσουμε. Ο Τύπος του Κόμματος, έλεγε ο Β. Λένιν, γράφεται απ' αυτούς που τον διαβάζουν. Ισως είναι και μερικές από τις αιτίες, πτώσης της κυκλοφορίας του...

Πιστεύουμε ότι το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, θα ψηφίσει σωστό Πρόγραμμα και Καταστατικό του Κόμματος, με τις σωστές αποφάσεις του, θα δώσει τη δυνατότητα σ' όσους βρέθηκαν, για διάφορες αιτίες έξω από το ΚΚΕ και παραμένουν πιστοί στις αρχές του, να επανέλθουν και να έρθουν νέοι αγωνιστές στις γραμμές του. Το ΚΚΕ, πρέπει να βρει και πάλι τον επαναστατικό του δρόμο. Κι όχι μόνο στις διακηρύξεις, αλλά στην πραγματικότητα. Κι ας ουρλιάζει όσο θέλει ο κάθε αντικομμουνισμός.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ

Αμπελόκηποι - Θεσσαλονίκη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ