Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
.. pgno01.. head02c - ## - 260396. r66

Το ΚΚΕ ήταν πάντα μπροστά

Το Κόμμα έδωσε το δικαίωμα, εκτός από τα μέλη του, σε οπαδούς και φίλους και όποιους άλλους θέλουν, να πουν τη γνώμη τους για τη θέση και δράση του Κόμματος, για το χρονικό διάστημα που πέρασε από το προηγούμενο συνέδριο. Πιστεύω, για να πούμε καλώς ή κακώς, πρέπει πρώτα να πούμε, πώς μας φέρθηκε το κατεστημένο, τι υποσχέθηκε στον εργαζόμενο για να του πάρει την ψήφο του και τι του έδωσε, με τι τρόπους τον ξεγέλασε και μέχρι πού έχει φθάσει η αντικομμουνιστική προπαγάνδα.

Αφού το κατεστημένο είπε του Ελληνα και της Ελληνίδας:

Ψήφισέ μας και εμείς θα διοικήσουμε καλά, θα φτιάξουμε κράτος με οικονομική δύναμη. Κοίταξε, του είπε σε τι χάλι βρίσκονται οι ανατολικές χώρες και χωρίς να το καταλαβαίνουμε, μας λέει θα σου δώσω μια και θα σου πάρω χίλιες. Τι να κάμει ο εργαζόμενος, ψηφίζει.

Αφού μας είπαν ψηφίστε μας και εμείς θα αλλάξουμε ριζικά το σύστημα υγείας και παιδείας, τι να κάμει ο Ελληνας, ψηφίζει μην χάσει την ευκαιρία, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν οι εξουσίες για ιδιωτικοποιήσεις και αυτών των οργανισμών υγείας και παιδείας.

Αφού του υποσχέθηκαν του συνταξιούχου ότι θα του δώσουν αύξηση στη σύνταξή του, τι να κάμει ο γέρος, πηγαίνει με τη μαγκούρα του στο εκλογικό κέντρο και ψηφίζει την πείνα του, με αποτέλεσμα να του λένε οι κυβερνώντες σου έδωσα αύξηση δύο τα εκατό και η ακρίβεια να ανεβαίνει την ίδια μέρα, μόνο στα είδη διατροφής 15% - 20%, στα βιομηχανικά 30% - 50%. Στα καύσιμα 10% - 15%. Και του αγρότη του είπαν σου αυξάνω τη σύνταξη, ενώ αύξησε ο ίδιος ο αγρότης τη σύνταξή του με την πρόσθετη ασφάλεια. Και λέει του γέρου πάλι θα μας ψηφίσεις και όταν κατεβαίνεις σε διαμαρτυρία εμείς θα σε βαρούμε: Για το καλό σου, βέβαια, μην κουραστείς και κρυώσεις. Αφού το ξέρουμε από πολύ παλιά πως οι πολιτικάντηδες πηγαίνουν εις τα άτομα που ενδιαφέρονται για θέση εις το δημόσιο ή τους οργανισμούς και τους λένε ψηφίστε μας και θα σας διορίσουμε όπου θέλετε. Ετοιμάζουνε σχέδια νόμου, όπου δήθεν θα επικρατήσει η διαφάνεια, τα αντικειμενικά κριτήρια και άλλα δίκαια, που έχουν σχέση με αυτούς τους διορισμούς, αλλά οι διορισμοί γίνονται από παράθυρα, πόρτες, κεραμίδια και όπου υπάρχει τρύπα.

Βέβαια, δε διορίζονται όλοι όσοι πήραν υπόσχεση και εις τη διαμαρτυρίαν τους παίρνουν την απάντηση: Υπομονή παιδιά, οι διορισμοί έγιναν και διορίστηκαν οι ικανοί, αυτοί που πήραν μεγάλη βαθμολογία, την άλλη εκλογή θα διοριστείτε και σεις, αλλά αφού πρώτα γίνετε μεγαλύτεροι υποστηρικτές των οργανισμών που στηρίζουν διεθνώς το κεφάλαιο, από πόλεμο μέχρι ναρκωτικά και δεν πρέπει να παραλείψετε να το εκδηλώνετε και με καμία ντουντούκα και αφού πιάσουν δουλιά και βλέπουν πως δεν τους φθάνουν τα χρήματα, αρχίζουν την προπαγάνδα στους αριστερούς, γιατί δεν κάνετε απεργία; Και όταν οι αριστεροί, οι κομμουνιστές κάνουν δίκαιη διαδήλωση, αυτοί κάνουν αντίδραση για να' ναι καλοί στα αφεντικά τους και συγχρόνως παρακολουθούν ποιοι συμμετέχουν για να δώσουν αναφορά.

Αφού ο ένας εκπρόσωπος του κατεστημένου λέει εις τον άλλον εκπρόσωπο του κατεστημένου, φύγε από την εξουσία γιατί έχεις πάρει απόφαση να πουλήσεις τον ΟΤΕ, τα μυστικά του κράτους, τη μεγάλη μας τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, έχουν παρουσιαστεί πείνες, ληστείες, δολοφονίες εις το διάστημα της εγκρίτου κυβέρνησής σας, θα κάνουμε εκλογές και αφού ξεπατώσουμε τον εργαζόμενο στα έξοδα θα σχηματίσουμε εμείς κυβέρνηση. Εγιναν εκλογές και πήγε το κόμμα που φώναζε εις το βήμα της Βουλής. Ναι, αλλά τα σεβαστά παράνομα παραμένουν:

Μετά από τόσα ταξίδια και έξοδα, η ΑΓΕΤ έπαψε να είναι ελληνική. Ο ΟΤΕ μαζί με τα μυστικά του κράτους ταξιδεύει σε ξένα μέρη. Γιατί, λοιπόν, έγιναν αυτές οι εκλογές με τα τεράστια έξοδα; Το ξέρω, εάν μου δοθεί απάντηση θα μου πουν είσαι χούντα ή παλιοκομμουνιστής. Ας τα αφήσουμε αυτά, ας αφήσουμε τους ηρωισμούς του καφενείου, του συμφέροντος, του ρουσφετιού. Οι ηρωισμοί ανήκουν σε αυτούς που έλαβαν μέρος και θυσιάστηκαν γι' αυτό. Και έχουν υποχρέωση και ευθύνη αυτοί που κυβερνούν να υπολογίσουν τον κόπο του ελληνικού λαού.

Αφού μας είπαν έχουμε οικονομική κρίση, πρέπει όμως με τη διαφάνεια που μας διακρίνει, με τη φερεγγυότητα που έχουμε σαν αρχή της δίκαιης φορολογικής είσπραξης για το Δημόσιο Ταμείο, θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή και δίκαιη φοροαπαλλαγή και ρωτάει ο φτωχομπατίρης εργαζόμενος που περίμενε, ποιος θα είναι αυτός εις τη φοροαπαλλαγή; Και του λέει το κατεστημένο, οι μεγάλοι πρόεδροι του κράτους, οι βουλευτές και όλες οι μεγαλοεπιχειρήσεις, εμπορικές, βιομηχανικές, τουριστικές και με δικαίωμα σε αυτές ό,τι χρήματα έχουν να τα βγάζουν έξω.

Αφού μας είπαν θα σας εντάξουμε στην Ενωμένη Ευρώπη, εις το Μάαστριχτ και θα σας ευτυχήσουμε, θα έχουμε εθνική ασφάλεια, με λόγια, θα έχουμε οικονομική ευτυχία (σε αυτό είμαστε χορτάτοι). Αφού ζητήσαμε να κάνουμε δημοψήφισμα γι' αυτό το μεγάλο ζήτημα, η απάντηση του κατεστημένου ήταν. Μας συγχωρείτε κύριοι, είσαστε κουτοί. Δεν καταλάβατε πως έχουμε Τρωικό Πόλεμο; Ο Δίας ήταν κάποτε στον Ολυμπο με τον κεραυνό του και περίμενε τη θυσία του παιδιού, τώρα πήγε πέραν του Ατλαντικού και κρατά τα δηλητήριά του και συσκέπτεται πώς θα φτιάξει την Ελένη και πώς τον Πάρη, σε ποιον θα είναι η Αθηνά και σε ποιον ο Ποσειδώνας και το κλεφτρόνι του, ο Ερμής, δερβέναγας στα ζώα, και από κάθε νέο και φτωχό λαό θυσία περιμένει.

Τα όσα ανέφερα εις το γραπτό αυτό δεν είναι ότι δεν τα γνωρίζετε ή δεν τα ζείτε εσείς, αγαπητοί Ελληνες και Ελληνίδες. Θέλω όμως να πω τη μικρή μου γνώμη γι' αυτά τα κοροϊδιλίκια που μας παίζουν οι στηριχτές του κεφαλαίου και δε θέλω σε καμιά περίπτωση να κάμω το δάσκαλο, διότι χρειάζονται οι ντομάτες. Το διαπίστωσες και εσύ εργαζόμενε, Ελληνα και Ελληνίδα, μας κοροϊδεύουν, μην τους έχουμε εμπιστοσύνη. Διώχτους μακριά σου, δεν είναι η θέση μας εκεί. Δεν πρέπει να στηρίζουμε κανέναν εκπρόσωπο του κατεστημένου, γιατί, όπως βλέπετε, μόλις πάρουν την εξουσία μας λένε: Πρέπει να μας βοηθήσετε, 'καναν αιώνα ακόμη για να ολοκληρώσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις μας και να δούμε πώς θα τα βολέψουμε εμείς οι τρανοί οικονομολόγοι. Πιστεύω, εργαζόμενε Ελληνα και Ελληνίδα, έχουμε ένα μεγάλο δίκιο, να τους πούμε, φύγετε μακριά μας και εμείς πρέπει να εργαστούμε για την τύχη μας. Και σαν γέρος που είμαι, η γνώμη είναι πως άλλη ελπίδα πέρα από την πάλη μας, τον αγώνα μας δεν υπάρχει.

Για την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

Εις τα τεχνάσματα και τις ψευτιές που μας είπαν τα κόμματα, για να κρατούν την εξουσία, μας το προείπες το πως θα συμβούν, μας ενημέρωσες, με τον Τύπο, με τα ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και με δημόσιες εμφανίσεις. Η προσπάθειά σου εις τη Βουλή ήταν μεγάλη, να ψηφιστούν νόμοι για περισσότερο ψωμί εις τους εργαζόμενους και συνταξιούχους και για σωστές εθνικές κατευθύνσεις.

Στο διάστημα που πέρασε, το ΚΚΕ ήταν μπροστά εις τις εργατικές διαμαρτυρίες, για ψωμί και η προσπάθεια αυτή δεν πήγε χαμένη. Κατέβηκε στους δρόμους και πλατείες, φώναζε για ειρήνη, για ένα καλύτερο αύριο και το επίσημο κράτος, που κόπτεται δήθεν για ειρήνη, όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε αλλά και σε καταδίωξε για να δείξει εις τη "Γουόλστριτ", πόσο πιστό είναι εις τας εντολάς της, τους είπε η ελληνική εξουσία: "Αφεντάδες μου αυτοί που φωνάζουν είναι κάτι παλιοκουμμουνιστάδες, μην τους λαβαίνετε υπόψη σας. Εμείς να είμαστε καλά και όλα θα γίνουν όπως τα θέλετε".

Για όλες αυτές τις προσπάθειες και τις ενέργειες, πράξατε καλώς. Εις αυτές τις μεγάλες προσπάθειες, συνέβαλες σε μεγάλο ποσοστό και εσύ νέα και νέε. Ούθε επήγες, ένιωσε ο κόσμος τον παλμό σου, εις την Καλαμάτα, όταν πήγα σε ένα καφενείο να πιω καφέ, άκουγα που το έλεγαν: Παρά το κυβερνητικό ρουσφετάκι που σκέφτονταν. Αυτό σας τιμά πολύ.

Οταν έλεγες κάποτε, νέε και νέα, σε κάποιον για τη φτώχεια μας, σου έλεγαν, μα τι έκαμε τόσα χρόνια ο σοσιαλισμός εις τις χώρες που ήταν; Τώρα δε στο λέει, διότι εκτός από τις φυλακές τις δικές τους γέμισαν και της Δύσεως με τα φιντάνια του αντικομμουνισμού, της πορνείας και του ναρκωτισμού. Σου έλεγαν ότι εις αυτές τις χώρες θα δημιουργηθεί χρυσούς αιώνας για τους εργαζόμενους, τώρα δε θα στο πει διότι δημιουργήθηκαν Δουκάτα και πορνεία. Ελληνα και Ελληνίδα, αφού πρώτα σου ζητήσω συγνώμην, σου δίνω μια γεροντική συμβουλή, βγαλμένη από πείρα. Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες που περνάνε, δώσε δύναμη στο νέο και τη νέα του ΚΚΕ να αποκτήσει δύναμη και φωνή και να είστε σίγουροι θα σας δικαιώσουν, θα είναι το στήριγμά σας. Ελληνα και Ελληνίδα, μην βλέπεις το ΚΚΕ μόνο από την κακή του μοίρα, διότι το παρελθόν του απέδειξε σωστή κοινωνική αλλαγή, σημαίνει καλύτερη και σταθερή ζωή.

Πιστεύω κάθε άνθρωπος, σε όποιο μέρος του κόσμου και να βρίσκεται, έχει υποχρέωση να αγωνίζεται για ειρήνη και για μια βελτιωμένη ζωή. Μπορούμε και φθάνουν τα έξοδα του πολέμου, αν τα μετατρέψουμε για ειρηνικούς σκοπούς, να γίνει ένας κόσμος καθαρός και χορτάτος. Αγωνίσου, συνάνθρωπε, σε όποιο μέρος του κόσμου και να βρίσκεσαι γι' αυτό το σκοπό, εάν όχι αλίμονό σου. Αντέδρασε στα εμπόδια που σου δημιουργούν και περισσότερο εμπρός εις τη φιλοδοξία του πλούτου. Αγωνίσου και σου λέω εγώ ο γεροπαρμένος, σίγουρα η παλιοζωή θα αλλάξει. Γνώμη μου είναι ότι κάθε άλλη προσπάθεια θα είναι εις βάρος σου.

Για το Συνέδριο

Χαιρετίζω από τώρα το συνέδριο που θα γίνει το Μάη του 1996 και εύχομαι οι στόχοι του να είναι επιτυχείς.

Γνώμη έχω σαν μικρό ανθρωπάκι, μην παρασύρεσαι αγαπητέ Ελληνα και Ελληνίδα σε πολιτικές παγίδες. Φτάνει πια χορτάσαμε. Γνώμη μου είναι πως όσοι ενδιαφέρονται για βελτίωση ζωής, να δίνουν και μια ματιά στο παρελθόν, αλλά όσοι εργαστούν να μελετήσουν τις βάσεις της πορείας που πρέπει να ακολουθηθεί στο μέλλον. Είναι υποχρεωμένοι να μελετήσουν προσεκτικά το παρελθόν, γιατί έχουν γίνει και λάθη. Σε αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάει το Κόμμα, παρόλη την επιφανειακή αδιαφορία που δείχνει ο κόσμος, ενδιαφέρεται να βγει σωστό συνέδριο διότι στηρίζει τις ελπίδες του σε αυτό. Βλέπει και προαισθάνεται εις την ιστορική διαδικασία που περνά, εάν χαθεί, θα χαθεί και αυτός μαζί του.

Ο Λένιν είπε ότι το ασήμαντο γίνεται σημαντικό. Και ότι η αλήθεια είναι πάντοτε συγκεκριμένη και ποτέ αφηρημένη. Ο σύντροφος θέλει μια καλύτερη συμπεριφορά και όχι όταν κάποιος πάρει τον τίτλο και τον κομματικό βαθμό να καβαλικεύει τον Κίτσο και με το καμτσίκι του να βαρά. Εχουν γίνει τέτοια και όταν του μοιράσει δολάριο να πουλά τον αγώνα και τη θυσία του συντρόφου. Ο σύντροφος αγωνίζεται για καλύτερη ζωή, όχι για ατομικό συμφέρον.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ

Λαγκαδάκια Ζακύνθου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ