Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Σκέψεις για το 15ο Συνέδριο

Απαραίτητη συμβολή στις Θέσεις του ΚΚΕ μπροστά στο 15ο Συνέδριο, είναι η ανάγκη, η απαίτηση της καταδίκης του κακόφημου 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ και της 6ης Ολομέλειας του ΚΚΕ του 1956.

Επίσης απαραίτητη είναι η προβολή και υπεράσπιση του ανεπανάληπτου θεωρητικού και πρακτικού έργου του Ι. Β. Στάλιν.

Αν αυτά δε γίνουν και έως ότου αυτά γίνουν, εμείς οι κομμουνιστές και το ΚΚΕ δε θα δούμε άσπρη μέρα.

Οι τροτσκιστές, οι αναρχικοί, οι ρεβιζιονιστές, οι διαλυτές του κομμουνισμού, θα αλωνίζουν, θα διαγουμίζουν το ανυπεράσπιστο χώρο της συνεπούς Αριστεράς, μηδενίζοντας τις προσπάθειες, τους αγώνες του κινήματος, όσο κι αν οι αντικειμενικές συνθήκες ευνοούν αυτούς τους αγώνες. Αν θέλουμε λοιπόν να πάμε μπροστά, αν έχουμε σκοπό να πάμε μπροστά, οι θέσεις μας για το ΚΚΕ, πρέπει να 'ναι οι θέσεις του Ζαχαριάδη, για την Ιστορία του ΚΚΕ, οι θέσεις του τιμημένου ΚΚΕ της εποχής της δόξας, μέχρι την ντροπιασμένη 6η Ολομέλεια του '56.

Οι θέσεις του σημερινού ΚΚΕ πρέπει να 'ναι οι θέσεις του μαρξισμού - λενινισμού - σταλινισμού, όπως ακριβώς πολυάριθμες φορές εκτέθηκαν στον "Ριζοσπάστη" και στην ΚΟΜΕΠ μέχρι το 1956, όπως ακριβώς οι μεγάλοι Ελληνες διανοητές σαν τον Δημ. Γληνό και το Ν. Ζαχαριάδη τις ανέπτυξαν (βλέπε και ΚΟΜΕΠ 1943).

Είναι σίγουρα μεγάλο κατόρθωμα μέσα στις σημερινές συνθήκες της σήψης και της διάλυσης, το να κρατήσει το σημερινό Κόμμα, τον τιμημένο τίτλο ΚΚΕ και το τιμημένο σύμβολο το σφυροδρέπανο. Τιμή σ' αυτούς που το κατόρθωσαν. Δεν είναι όμως αρκετό.

Είναι αδήριτη ανάγκη ο τίτλος του ΚΚΕ και το σύμβολο, το σφυροδρέπανο, να αποκτήσουν ουσιαστική, επαναστατική αξία, να αποκτήσουν αντίστοιχο με τον τίτλο και το σύμβολο επαναστατικό περιεχόμενο.

Και αυτό θα το κατορθώσουμε μόνο μελετώντας, αξιοποιώντας, αφομοιώνοντας και προπαντός εφαρμόζοντας τις αθάνατες θέσεις του ΚΚΕ της εποχής της δόξας.

Οπως ακριβώς αυτές διατυπώθηκαν από τους θεωρητικούς του ΚΚΕ με κορυφές τον Ν. Ζαχαριάδη και τον Δημ. Γληνό.

Διαβάζουμε στην ΚΟΜΕΠ του 1943 αρ. φυλ.14, σελ. 304 ,ανατύπωση ΚΚΕ Οκτώβρης 1946:

" Ο μαρξισμός, κοσμοθεωρία και ζωντανή μέθοδος του προλεταριάτου και του ΚΚ, ανεπτυγμένος σε λενινισμό - σταλινισμό, δίδει τη μοναδική σωστή γνώση του κόσμου, και το δρόμο δράσης για την αλλαγή του, προς το συμφέρον της κοινωνικής προόδου.

Η τωρινή κοινωνική πραγματικότητα με τη φοβερή πολεμική σύρραξη, που βγήκε απ' τις εσωτερικές αντιθέσεις του καπιταλισμού και επιβλήθηκε από το φασισμό, αποτελεί περίτρανη απόδειξη για την ορθότητα του μαρξισμού - λενινισμού - σταλινισμού".

Αυτά λέει η ΚΟΜΕΠ του 1943, άρθρο του Γληνού.

Είναι φανερό ότι ο ακρωτηριασμός της κοσμοθεωρίας από το τρίτο συστατικό της, το σχετικά πιο σύγχρονο, την καθιστά ανάπηρη και αναχρονική. Θα είμαστε ανάξιοι και αρνητές της ιστορίας μας, ιστορίας αγώνων και θυσιών αν επιτέλους δεν ακολουθήσουμε το σωστό δρόμο, τη σωστή μέθοδο.

Αν δε χρησιμοποιήσουμε το υπέροχο πρακτικό ιδεολογικό όπλο - εργαλείο που λέγεται μαρξισμός - λενινισμός - σταλινισμός.

Η στέρεη γνώση, παραδοχή και αφομοίωση του ιδεολογικού θεωρητικού θησαυρού του ΚΚΕ μέχρι το 1955, θα γίνει το εφαλτήριο για τη σημερινή επέκταση αυτού του θησαυρού, για τη δημιουργία του σύγχρονου θεωρητικού όπλου, εργαλείου ικανού να μελετήσει τις σύγχρονες συνθήκες αγώνα του προλεταριάτου (βλέπε ΚΟΜΕΠ 1943, σελ. 139, άρθρο Ν. Ζαχαριάδη).

Η ζωντανή ψυχή του μαρξισμού - λενινισμού - σταλινισμού, ενάντια στα περιττώματα του χρουτσοφικού ρεβιζιονισμού, θα γίνει το δημιουργικό εργαστήρι, που θα επεξεργαστεί πάντα με κριτικό πνεύμα το σύγχρονο αγωνιστικό επαναστατικό εργαλείο, για σωστή πολιτική τακτική, που θα αντιμετωπίσει νικηφόρα και αποτελεσματικά τη σύγχρονη ζωντανή πραγματικότητα που όλο αλλάζει, εξελίσσεται, μεταβάλλεται.

Να μην αφήσουμε από άγνοια ή αδιαφορία να μας παραπλανούν, να μας εμπαίζουν οι ρεβιζιονιστές. Οτι δήθεν η σύγχρονη εποχή μπορεί να αντιμετωπιστεί με θέσεις που τις βαφτίζουν νέες, αλλά είναι παλαιότατες.

Θέσεις που έχουν εφαρμοστεί κι έχουν αποτύχει, θέσεις με τις οποίες οι σοσιαλδημοκράτες της 2ης Διεθνούς κατέστρεψαν το κίνημα στη Γερμανία και Δυτική Ευρώπη.

Θέσεις με τις οποίες οι μονσεβίκοι και τροτσκιστές δοκίμασαν να καταστρέψουν το κίνημα στην ΕΣΣΔ.

Θέσεις με τις οποίες τελικά ο Χρουτσόφ κατέστρεψε ό,τι οι Λένιν - Στάλιν δημιούργησαν.

Οσο κι αν εναγώνια ψάχνω, όσο κι αν μελετώ τις πολυάριθμες πολυποίκιλες θέσεις που βγήκαν στο προσκήνιο μετά το 1956 πάντα καταλήγω με μαθηματική ακρίβεια ότι: Οι μόνες σωστές θέσεις προς το παρόν είναι οι θέσεις του μαρξισμού - λενινισμού - σταλινισμού.

Είναι οι μόνες αναγκαίες και ικανές για να αναπαραχθούν, να μετεξελιχθούν για την αντιμετώπιση της σύγχρονης πραγματικότητας.

Α. Π. ΔΑΝΙΗΛ

Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ