Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Αλλαγή με πορεία προς το σοσιαλισμό

Το σχέδιο Προγράμματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ντοκουμέντο, οδηγός, για δράση, για αγώνα, είναι ανάγκη να διαβαστεί, από κάθε σκεπτόμενο, δημοκράτη πολίτη. Το σχέδιο Προγράμματος που βάζει το Κόμμα μας για συζήτηση, στο προσυνεδριακό διάλογο, είναι επιστημονικά θεμελιωμένο. Ομως, οι προτάσεις μας και οι υποδείξεις, των μελών και φίλων του Κόμματος, που παίρνουν μέρος στον προσυνεδριακό διάλογο, θα βοηθήσουν το Συνέδριο να συντάξει το οριστικό Πρόγραμμα και να το κάνει: Γερό ΘΕΜΕΛΙΟ, στους καθημερινούς αγώνες, για επιτυχή και σίγουρη πορεία προς το σοσιαλισμό.

Στον πρόλογο, σελ. 1, παρ. 7 λέμε: "... και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, το δικό μας γερό, καλά οργανωμένο, θεωρητικά, εξοπλισμένο κόμμα...". Εχω τη γνώμη, σύντροφοι πως θα πρέπει να συμπληρωθεί: "οπλισμένο με τη θεωρεία του μαρξισμού - λενινισμού".

Στη σελ. 3, τελευταία παρ. λέμε: "... Η περίοδος αυτή σημαδεύεται από την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη..." Από ποιους σύντροφοι ανατράπηκε; Ποιοι ανέτρεψαν το σοσιαλιστικό σύστημα, γιατί δεν τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους; Οι εχθροί του σοσιαλισμού λένε: Ξόφλησε ο σοσιαλισμός, ό,τι είχε να δώσει τα 'δοσε, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο σοσιαλισμός... - Αν σύντροφοι, εμείς στο Πρόγραμμά μας, βλέπουμε ανατροπή, χωρίς να αναφερόμαστε, στους ανθρώπους που αυτοανατράπηκαν, που πρόδωσαν τα ιδανικά τους, που πρόδωσαν τους λαούς τους και τους παρέδωσαν αλυσοδεμένους στους ιμπεριαλιστές, δούλοι κι αυτοί, υπηρέτες του καπιταλιστικού συστήματος, δε διαπαιδαγωγούμε σωστά, κυρίως τη νέα γενιά. Παρήγορο σύντροφοι, που οι Ρώσοι μπολσεβίκοι, άρχισαν να τους παρουσιάζουν με το όνομά τους, τους προδότες και υπεύθυνους της καταστροφής της Σοβιετικής Ενωσης,("Ρ" Σάββατο 2 του Μάρτη 1996 σελ. 11).

Στη σελ. 4 στο τέλος "... Οι αντεπαναστατικές αλλαγές - ανατροπές, που συνέβησαν στο τέλος του 20ού αιώνα, δεν αλλάζουν το χαρακτήρα της εποχής...". Σωστά σύντροφοι και δεν τον αλλάζουν. Ομως σύντροφοι και εδώ δεν τα λέμε με το όνομά τους: Ποιοι κάναν τις αντεπαναστατικές αλλαγές... Αποκαλύπτοντας τους προδότες "ηγέτες", αυτών των αντεπαναστατικών αλλαγών - ανατροπών, βοηθάμε και το κίνημά μας για συνεχή επαγρύπνηση και παράλληλα, για σωστή επιλογή στελεχών, δοκιμασμένους, μπολσεβίκους στην ηγεσία.

Και εδώ, στη σελίδα 5, παρ.3, αναφερόμαστε πάλι στις "αντεπαναστατικές αλλαγές" και στο: "... ρεφορμισμό και αναθεωρητισμό κάθε απόχρωσης...". Πιστεύω σύντροφοι, πως, το Πρόγραμμά μας, θα γίνει "μπετόν αρμέ", αν, δεν υπάρχουν σημεία διφορούμενης ερμηνείας.

Στη σελ. 6, παρ. 1 λέμε: "Τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη ακολουθεί μια σχεδιασμένη και παρατεταμένη ιδεολογική επίθεση από τους αντιπάλους του σοσιαλισμού για να πείσουν τους εργαζόμενους για το "τέλος του σοσιαλιστικού οράματος", την παντοκρατορία της αγοράς και του καπιταλισμού, για τη δήθεν χρεοκοπία του μαρξισμού - λενινισμού...". Να γιατί σύντροφοι, πρέπει στο Πρόγραμμά μας, να λέμε όλα με το όνομά τους. Θα ξεδοντιάζουμε, τους ριψάσπιδες και αντιπάλους του σοσιαλισμού και θα τους αφαιρούμε τη δυνατότητα να πείσουν τους εργαζόμενους".

Και πάρα κάτω, στην ίδια σελίδα, 2 παρ., λέμε: "Μέσα από αυτό το ζοφερό ιδεολογικό τοπίο αναδεικνύεται και προβάλλει εκ νέου η ακατάβλητη ζωτικότητα και η επικαιρότητα του μαρξισμού - λενινισμού... "Γιατί σύντροφοι αυτό το "εκ νέου"; Μόνο τα άρρωστα μυαλά των εχθρών του σοσιαλισμού, βλέπανε το τέλος του σοσιαλιστικού οράματος. Το όραμα του σοσιαλισμού, γεννήθηκε, αμέσως με τη γέννηση του καπιταλιστικού συστήματος και θα υπάρχει για πάντα, στις καρδιές των "κολασμένων" όπου Γης, μέχρι να γίνει πραγματικότητα, παγκόσμια, το σοσιαλιστικό σύστημα, μέχρι να γίνει πράξη η κομμουνιστική αταξική κοινωνία.

Στη σελ. 10, σημείο 16 παρ. 4 λέμε: "... Η ανασυγκρότηση του επαναστατικού εργατικού κινήματος, αποτελεί επιτακτικό καθήκον, ύστερα από την υποχώρηση που προκάλεσαν οι αντεπαναστατικές ανατροπές στα καθεστώτα των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη...". Αφού, σύντροφοι, θέλουμε να αναφερόμαστε στις ανατροπές, ας τις πούμε με τ' όνομά τους: αυτοανατροπές και προδοσία, όπως άρχισαν και τις ονομάζουν, οι Ρώσοι μπολσεβίκοι, οι οποίοι, τον ρίψασπη Γκορμπατσόφ, τον "... θεωρούν προδότη του σοσιαλισμού και υπεύθυνο για την καταστροφή της Σοβιετικής Ενωσης".

Στη σελ. 11, σημείο 18, παρ. 4 λέμε: "... Η κατάσταση αυτή οφείλεται πριν από όλα στις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στα Κόμματα και λιγότερο σε υπαρκτές δυσκολίες και εμπόδια. Ορισμένα κόμματα, ενώ διατηρούν τον τίτλο του κομμουνιστικού ή εργατικού, προβάλουν την αναθεώρηση του μαρξισμού - λενινισμού...". Εδώ σύντροφοι χρειάζεται πολύ προσοχή. Το λαϊκό κίνημα, εθνικά σε κάθε χώρα, μα και παγκόσμια, το έχει πληρώσει πολύ ακριβά. Εμείς εδώ στη χώρα μας, έχουμε οδυνηρές εμπειρίες, από πισώπλατα χτυπήματα συνεργαζομένων. Ενότητα των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, ΝΑΙ όμως, πάνω σε αρχές ιδεολογικές, στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού. Πολύ προσοχή σύντροφοι χρειάζεται και στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου.

Στη σελ. 19, σημείο 29 στο τέλος: "... τα καθοδηγητικά όργανα του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού λαϊκού μετώπου, οι λεογέννητοι θεσμοί που εμφανίζονται στη διάρκεια της αναμέτρησης και των ταξικών αγώνων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της...". Χρειάζεται όμως διευκρίνιση σύντροφοι, ποια ιδεολογία θα 'χουν αυτά τα καθοδηγητικά όργανα. Αυτά τα έμβρυα της νέας πολιτικής εξουσίας θα είναι κάτι καινούριο, δε θα ηγείται, στους ταξικούς αγώνας το Κομμουνιστικό Κόμμα, χρειάζεται ερμηνεία σύντροφοι. Η πείρα από το κοντινό πρόσφατο παρελθόν, που κατέβηκε η ηγεσία μας από την καρέκλα και ανέβηκε "στέλεχος", που η μόνη δράση του, ήταν το χωνί του Πολυτεχνείου...

Στη σελ. 23, παρ. δεύτερη λέμε: "... Συνταξιοδότηση των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και φυλακισμένων Αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, των εξορίστων και φυλακισμένων αγωνιστών του εμφυλίου πολέμου". Εδώ σύντροφοι να προστεθεί: "Και η ηθική αναγνώριση και δικαίωση των αγώνων και των θυσιών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου". Η άλλη "πλευρά" που λέμε, και ακόμα και διώκτες της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, έχουν ηθικά και υλικά ευεργετηθεί από το 1950.

Στη σελ. 31 πρώτη παράγραφο λέμε: "Οπως έδειξε η πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ού αιώνα, η υποτίμηση των αντιθέσεων, μπορεί να οδηγήσει στη μετεξέλιξή τους, σε σοβαρούς ανταγωνισμούς, στην υπόσκαψη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, στην ενίσχυση των στοιχείων της αντεπανάστασης". Και εδώ σύντροφοι νομίζω πως θέλει "δούλεμα" η θέση μας, στο Πρόγραμμά μας. Οι πρώην "ηγέτες" των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, στην Ευρώπη και στην ΕΣΣΔ, που αυτοανατράπηκαν και που, πρόδωσαν τους λαούς των και τα κόμματά τους, είχαν αντιθέσεις και γι' αυτό πρόδωσαν. Γι' αυτό, με μια πορεία τριάντα ετών, σχεδόν, (1955 - 1985), έγιναν πράκτορες και υπηρέτες του καπιταλισμού και μεθοδικά, προετοίμασαν, γκορμπατσοφικό Δούρειο Ιππο, με την εξαπάτηση των λαών τους, την περεστρόικα, για περισσότερο σοσιαλισμό, αλυσόδεσαν τους λαούς τους και παρέδωσαν τις χώρες τους, στα νύχια των αφεντικών των Θάτσερ, Μπους, Κολ, Μιτεράν κλπ.

Ομως σιγά σιγά, με το πέρασμα του χρόνου, οι προδομένοι λαοί των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, αποκαλύπτουν τους πρώην "ηγέτες" τους και τον προδοτικό τους ρόλο και τους παρουσιάζουν με το όνομά τους. "ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ και υπεύθυνους για την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥΣ"...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΣΗΣ - ΞΑΝΘΟΣ

Αντιστασιακός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ