Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΣΤΟ 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για την Εκθεση Δράσης της ΚΕ

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και η κρίση που πέρασε το Κόμμα μας, είχαν την επίδρασή τους όχι μόνο στις κομματικές οργανώσεις - απώλειες - αμφιταλαντεύσεις - αδράνεια, αλλά και στο μαζικό κίνημα. Ιδιαίτερα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα - μειώθηκαν αισθητά οι συνδικαλιστικές μας δυνάμεις. Επιασε σε ένα μεγάλο βαθμό συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων η εχθρική προπαγάνδα για την παντοδυναμία, ανωτερότητα του καπιταλισμού, για την "ουτοπία της σοσιαλιστικής αλλαγής" και άλλα πολλά σενάρια.

ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ, δίχως κωδωνοκρουσίες μπορούμε να πούμε σύντροφοι, πως το Κόμμα μας με γνώμονα τη συλλογική ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΝΩΤΙΚΗ και ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ πορεία που ακολούθησε, με επικεφαλής τους φίλους - οπαδούς, τα μέλη και τα στελέχη του, πέτυχε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό για την εποχή εκείνη, να βάλει το νερό στο αυλάκι της ανάκαμψης και προώθησης όλων των οξυμένων προβλημάτων που απασχολούσαν το λαό και το Κόμμα. Βέβαια, στη δύσκολη αυτή φάση, παρουσιάστηκαν και από την έλλειψη έμπειρων στελεχών, μεγάλες αδυναμίες και λάθη.

Σύντροφοι, παρά τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν και στον πολιτικό μας χώρο και στο συνδικαλιστικό, το Κόμμα μας μπόρεσε και ανταποκρίθηκε ως ένα μέρος με επιτυχία στις απαιτήσεις του καιρού μας. Καθοδήγησε με επιτυχία μεγάλους και ηρωικούς αγώνες - και καθοδηγεί για Ειρήνη - Δημοκρατία - Ψωμί και Δουλιά.

Σύντροφοι, μιας εξαρχής δηλώνω, ότι δεν είμαι προσωπολάτρης ούτε μηδενιστής, γιατί και τα δύο αυτά δε συμβιβάζονται με την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος. Σκοπός των παρατηρήσεών μου και προτάσεων είναι να συμβάλω και εγώ με τη σειρά μου για να πάει το Κόμμα μας πιο μπροστά.

ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

1. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, σ. Αλέκα Παπαρήγα, όχι μόνο ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται στα καθήκοντά της, αλλά ξεπέρασε και το χώρο μας - έγινε παραδεκτή και σε άλλους ευρύτερους χώρους.

Χρειάζεται όμως να συνοδεύεται αισθητά. Να την παρουσιάζουμε περισσότερο.

2. Το μεγαλύτερο μέρος της ΚΕ ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στα καθήκοντά της. Επιβάλλεται όμως στα μέλη της ΚΕ να είναι η παρουσία τους πιο αισθητή στη δουλιά της ΚΟΒ που ανήκουν.

3. Να ενταθεί ο συντροφικός έλεγχος απόδοσης κομματικής δουλιάς και παρουσίας που κάνουν όλα τα στελέχη του Κόμματος.

4. Να απαλλαγούν στελέχη μας από τις πολλές δουλιές που τους έχουν ανατεθεί διότι δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθουν και να αποδώσουν.

5. Δε συμβιβάζεται να είσαι καθοδηγητικό στέλεχος και να απουσιάζεις από τις συνεδριάσεις του οργάνου που ανήκεις. Εφόσον, σύντροφε, για λόγους διάφορους δεν μπορείς να ανταποκριθείς δεν έπρεπε να αποδεχτείς την πρόταση που έκαναν.

6. Δε συμβιβάζεται να είσαι Γραμματέας ΚΟΒ και Ταμίας συνάμα. Οπως συμβαίνει σε πολλές ΚΟΒ.

7. ΥΣΤΕΡΟΥΜΕ απαράδεκτα στην παρουσία και διαφήμιση του Κόμματος. Να δημιουργηθεί ακόμα και σε κάθε ΚΟΒ Επιτροπή διαφήμισης του ΚΚΕ. Το 95% των ΚΟΒ, οργανώσεων του Κόμματός μας δε βγάζουν ούτε ένα ταμπλό με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

8. Να δημιουργηθεί Επιτροπή που θα διαμορφώνει αφίσα με σύντομο περιεχόμενο και μεγάλη οπτική γωνία. Παράδειγμα, παρουσιάσαμε τον Λεων. Αυδή οπτικά απαράδεχτα.

9. Να τακτοποιηθούν όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν για μέλη και στελέχη του Κόμματος και να ενταθεί η επαγρύπνηση και ο συντροφικός έλεγχος που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του Κόμματός μας.

10. Να παρθούν τα απαραίτητα κομματικά μέτρα, ώστε να μην προτείνονται, ιδιαίτερα σε επαρχιακούς νομούς επί σειρά ετών, οι ίδιοι υποψήφιοι ως βουλευτές του ΚΚΕ.

11. Να μην πραγματοποιούνται ανοιχτές συγκεντρώσεις και κλειστές μαζώξεις που δε θα είναι προετοιμασμένες καλά, διότι έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.

12. Να φροντίζουμε τουλάχιστον έστω και το καλοκαίρι να φτάνει με ευθύνη των Κομματικών Οργανώσεων στα μεγάλα κεφαλοχώρια ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

13. Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ να επισκέπτεται επιτόπου μαζί με τα κατά τόπους κομματικά γραφεία τους τόπους παραγωγής και να παίρνει από διασταυρωμένο πρώτο χέρι το ζητούμενο. Και τούτο για να μην γράφει λανθασμένες εκτιμήσεις.

14. Προκειμένου να κατατοπίζονται τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος, να πραγματοποιούνται περισσότερες συγκεντρώσεις στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος με τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα.

15. Να πραγματοποιείται κάθε τόσο συστηματικός κομματικός έλεγχος κατά πόσον όλα τα μέλη και στελέχη δίνουν την παρουσία τους και συμμετέχουν στα Σωματεία τους και στην Κομματική Ομάδα, αν υπάρχει.

16. Η ΑΕ Α Αθήνας του ΚΚΕ από ό,τι παρατήρησα σαν μέλος της Επιτροπής του Οικονομικού Ελέγχου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί. Και πράγματι, παρά τις πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετώπισε και ειδικά από το αδύνατο λόγω εργασίας ενός μέρους του δυναμικού της ανταποκρίθηκε ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ.

Στο εξής να δώσουμε περισσότερο βάρος στα εργατικά προβλήματα, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ειρήνης.

17. Να απομακρύνεται κάθε μέλος από οποιοδήποτε αξίωμα εφόσον εκθέτει το Κόμμα.

18. Κάθε ΑΕ ή Νομαρχιακή να φροντίζει για το ανέβασμα του ιδεολογικού οπλοστασίου των μελών της.

19. Σε κάθε συνέδριο να φροντίζετε, ώστε να ανανεώνεται ένα μέρος της Κεντρικής Επιτροπής καθώς και των άλλων κομματικών οργάνων.

20. Σε κάθε μεγάλη πόλη Αθήνα, Πειραιά, Θεσ/νίκη, Πάτρα να υπάρχουν δύο επαγγελματικά στελέχη, ώστε να διεκπεραιώνονται όλες οι δουλιές με ταχύτητα και ευστοχία.

21. Σε τακτό διάστημα να μετακινούνται τα καθοδηγητικά στελέχη.

22. Η ΚΟΑ να φροντίσει ώστε να υπάρχουν, τόσο αριστερά όσο και από δεξιά της ηλεκτρικής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών, στέκια διαφήμισης και διακίνησης του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

23. Οι κομματικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα να φροντίζουν να είναι ανοιχτά τα γραφεία του ΚΚΕ κατά τις απογευματινές ώρες τουλάχιστον και να φροντίζουν για την καλή εμφάνισή τους.

Τελειώνοντας, σύντροφοι, θέλω να τονίσω ότι το ΚΚΕ στην περίοδο που μας πέρασε παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, ανταποκρίθηκε όσο ποτέ άλλοτε στις σύγχρονες απαιτήσεις του καιρού μας.

Σύντροφοι, κατά πόσον προσωπικά ανταποκρίθηκα στα καθήκοντα που μου ανέθεσε το Κόμμα, αυτό θα το εκτιμήσει μόνο του. Προσωπικά, έχω να δηλώσω ότι πήρα μέρος σε όλες τις πρακτικές δουλιές της ΚΟΒ που ανήκω, ολοχρονίς διακίνηση του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, αφισοκολλήσεις, μοίρασμα προπαγανδιστικού υλικού κλπ.

Την αυτοκριτική μου αντικειμενικά θα την κάνω στα κομματικά όργανα που ανήκω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ