Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Εφαρμογή και παραβιάσεις του καταστατικού

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Διάβασα με προσοχή το Σχέδιο Καταστατικού για συζήτηση στις οργανώσεις και την έγκρισή του στο Συνέδριο του Κόμματος. Η πολύχρονη πείρα μου στο Κόμμα, μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις, ως προς την εφαρμογή του καταστατικού και παραβιάσεις στις αρχές του.

Το Καταστατικό, είναι μια από τις τέσσερες βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να δέχεται και να τηρεί ένας πολίτης άνω των 18 χρονών, για να ενταχθεί στις γραμμές του ΚΚΕ: Να παραδέχεται το Πρόγραμμα, το Καταστατικό, να δουλεύει σε μια από τις οργανώσεις του και να πληρώνει κανονικά τη συνδρομή του. Παίρνοντας υπόψη την αυστηρή τήρηση των καταστατικών αρχών από τα μέλη του, βοηθάει στην πραγματοποίηση του Προγράμματος του Κόμματος και των αποφάσεων των οργάνων του. Βοηθά στο θεωρητικό, ιδεολογικό και οργανωτικό ατσάλωμα και ενότητα των γραμμών του. Η πιστή εφαρμογή δεν αποδέχεται καμιά παραβίαση από οποιοδήποτε μέλος του, όποια θέση και αν κατέχει στο Κόμμα.

Κάθε παραβίαση φέρνει εσωκομματική ανωμαλία, οργανωτική και ιδεολογική ζημιά στο Κόμμα και στο λαϊκό κίνημα. Παραβιάσεις που παρατηρήθηκαν σε διάφορες περιόδους της πολύχρονης και τρικυμιώδους δράσης του, είχαν σοβαρές συνέπειες στο επαναστατικό κίνημα. Ας προβληματιστούμε και ας γίνουμε "Αγγελοι - φύλακες" αυτών των καταστατικών αρχών, τη χάρτα του Κόμματος.

Τώρα ορισμένες γνώμες και προτάσεις

Στο άρθρο 9. "Αιρετότητα και ανακλητότητα των καθοδηγητικών οργάνων ή μελών αυτών των οργάνων από γραφείο κομματικής οργάνωσης βάσης ως την ΚΕ". Ερωτώ, σε ποιες περιπτώσεις γίνεται ανάκληση, από ποιον και για ποια αιτία; Στο άρθρο 12. Για την εκλογή καθοδηγητικών οργάνων θεωρούνται εκλεγμένοι εκείνοι που συγκεντρώνουν το 50%+1 των ψήφων. Πολύ σωστά. Εχω μια απορία, π. χ. το Συνέδριο πήρε απόφαση για τον αριθμό των μελών στις 12/6 για 75 μέλη. Κατά την ψηφοφορία πήραν το 50%+1 οι 60 υποψήφιοι, τότε τι γίνεται; Θα ξαναγίνει ψηφοφορία για τα υπόλοιπα 15 μέλη και πώς;

Αρθρο 16. Για την ΚΕ και την ΚΕΟΕ προτείνω. Η κομματική ηλικία να είναι όχι λιγότερη από 10 χρόνια και για την ΚΕ επιπλέον να έχει δουλέψει σε κομματικές οργανώσεις από την ΚΟΒ και συνέχεια και στο μαζικό κίνημα, όχι όπως έγινε κάποτε (από το Πολυτεχνείο στο ΠΓ).

Στο άρθρο 22. Οι αντιπρόσωποι για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος να εκλέγονται από τις ΚΟΒ ή από Αχτιδικές Συνδιασκέψεις και όχι από τις Επιτροπές Περιοχής και τις Επιτροπές Πόλης Αθήνας - Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Ετσι θα έχουμε αντιπροσώπους κατά επιλογήν και παρακάτω στο ίδιο άρθρο λέει:

"Η Συνδιάσκεψη μπορεί να συμπληρώσει ως και το 1/10 των μελών της ΚΕ". Τι θέλει να πει να συμπληρώσει: Να καλύψει κενά που τυχόν δημιουργήθηκαν στην ΚΕ ή επιπλέον; Και στις δύο περιπτώσεις να καλύπτονται από συντρόφους κατά σειρά επιτυχίας που είχανε στο Συνέδριο.

Στο άρθρο 23. Δε λέει ποιο είναι το ανώτερο όργανο στην ΚΟΒ. Πρέπει να είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της.

Στο άρθρο 24. Αχτιδική Συνδιάσκεψη συγκαλείται από την Αχτιδική Επιτροπή κάθε χρόνο, με εξαίρεση τις αχτιδικές οργανώσεις Αθήνας - Πειραιά - Θεσσαλονίκης που συγκαλείται κάθε δύο χρόνια, το ίδιο και της Περιοχής. Νομίζω πως είναι λάθος, διότι γίνεται διάκριση Περιφέρειας και Κέντρου και δεύτερο και πιο σοβαρό είναι, στις αχτιδικές οργανώσεις της επαρχίας υπάρχουν οι πιο δύσκολες συνθήκες δουλιάς, λόγω μεγάλης διασποράς των κομματικών μελών και των ΚΟ Βάσης, που ώσπου να γνωριστούν οι καθοδηγήσεις με τα προβλήματα της Οργάνωσης και της Περιοχής, αρχίζει πάλι η εκλογή νέων οργάνων. Να εφαρμοστεί ενιαίο μέτρο, για όλες τις οργανώσεις κάθε δύο χρόνια.

Στο άρθρο 25. Η κομματική ηλικία για τις Αχτιδικές Επιτροπές να είναι όχι λιγότερη από 4 χρόνια, στις ΝΕ 5 και Περιοχής 7, για τους υποψήφιους συντρόφους. Και αυτό, διότι ένα μέλος της ΑΕ με δύο χρόνια κομματική ηλικία, χωρίς πείρα, πώς θα καθοδηγήσει την οργάνωση;

Στο άρθρο 28. Την κάλυψη των κενών θέσεων στην ΚΕ και στις άλλες οργανώσεις να καλύπτονται από μέλη κατά σειρά επιτυχίας κατά την εκλογή στις Συνδιασκέψεις και όχι από τις κομματικές επιτροπές, υπάρχει φόβος υποκειμενικών κριτηρίων και οικογενειοκρατίας.

Στο άρθρο 35. Η ΚΟΒ να συνέρχεται μια φορά το χρόνο σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση και όχι όπως λέμε εκλογικοαπολογιστική, διότι πρώτα κάνει απολογισμό το γραφείο και μετά εκλέγεται νέο. Προτείνω η συνέλευση να εκλέγει Γραφείο και το Γραφείο τον γραμματέα. Σε περίπτωση απουσίας του γραμματέα για διάφορους λόγους, η ΚΟΒ μένει χωρίς γραμματέα και δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει καταστατικά άλλο μέλος του γραφείου.

Στο άρθρο 38. Προτείνω: Η Γενική Συνέλευση της ΚΟΒ να συγκαλείται μια φορά το μήνα, οι αποφάσεις να είναι συγκεκριμένες, γραφτές και καθαρογραμμένες στα πρακτικά της συνέλευσης.

Στο άρθρο 44. Τα μέλη του κόμματος που αδικαιολόγητα δεν πληρώνουν συνέχεια επί 3 μήνες να διαγράφονται και όχι 6 μήνες.

Στο άρθρο 50. Η διακοπή της οργανωτικής σχέσης του μέλους με το Κόμμα, γίνεται και με την αποχώρηση, είτε με τη συνεχή αδικαιολόγητη απουσία. Εδώ πρέπει να προστεθεί μια παράγραφος που να λέει: Οι υπερήλικες και βαριά άρρωστοι σύντροφοι να μην υπολογίζονται στην οργανωτική δύναμη, για την απαρτία στις συνελεύσεις. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διαγράφονται από το Κόμμα, λόγω ηλικίας και βαριάς αρρώστιας.

Να χρεωθεί ένα μέλος του Γραφείου ή ο γραμματέας της ΚΟΒ να έρχεται σε επαφή μαζί τους, να τους ενημερώνει για την κατάσταση και να παίρνει και τη συνδρομή τους.

Με την ευχή, ότι το νέο καταστατικό που θα ψηφίσει το 15ο Συνέδριο, να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις.

ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΑΓΟΣ

Αντιστασιακός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ