Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Προτάσεις για το Σχέδιο Προγράμματος

Το άρθρο 36, παράγραφος 2, αναφέρεται για την εξουσία:

"Θα είναι η εξουσία που εκφράζει με τον επιστημονικό όρο "Δικτατορία του προλεταριάτου" σε διάκριση από τη δικτατορία των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου που εξουσιάζει στις συνθήκες του καπιταλισμού... ". Είναι μια θέση στο μάξιμουμ συμπυκνωμένη, πράγμα που την κάνει δυσκολονόητη και σε ορισμένα σημεία και με ασάφειες και αυτό κατά τη γνώμη μου έγινε, γιατί οι συντάκτες του άρθρου 36 το διατύπωσαν, με βάση τις δικές τους γνώσεις του θέματος, χωρίς να πάρουν υπόψη σε ποιους απευθύνεται η θέση, που οι γνώσεις τους δεν είναι στο βαθμό να κατανοούν τόσο βαθιές θεωρητικές έννοιες. Το ότι είναι δύσκολο να κατανοηθεί το άρθρο 36, φαίνεται και από το γεγονός, ότι και ο σ. Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της ΚΟΜΕΠ, που προϋποθέτει ότι έχει γνώση στα θεωρητικά θέματα, προτείνει: "Η θέση 36 πρέπει να εμπλουτιστεί" και συμφωνώ μαζί του και θα πρόσθετα και να διασαφηνιστούν ορισμένα σημεία, όπως:

1. Ποια είναι η αιτία που έγινε η προσθήκη "ότι η Δικτατορία του προλεταριάτου είναι και επιστημονικός όρος", που μέχρι τώρα δεν υπήρχε αυτός ο όρος και γιατί είναι επιστημονικός;

2. Αναφέρεται, πως "Η Δικτατορία του προλεταριάτου" είναι σε διάκριση (διαφορά) από τη "δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου", ποια είναι αυτή η διάκριση (διαφορά);

3. Οταν γίνεται λόγος για δικτατορία των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου, αυτό σημαίνει, πως μόνο το μεγάλο κεφάλαιο είναι δικτατορικό (με άλλα λόγια εκμεταλλευτικό). Μήπως το μικρό κεφάλαιο δεν έχει την ίδια πηγή με το μεγάλο; Την υπεραξία (την απλήρωτη εργασία);

Ετσι το μεγάλο κεφάλαιο είναι το κακό και το μικρό, το "κακόμοιρο"; Ο Μαρξ στο Κεφάλαιο, δεν το χωρίζει σε τρανό και μικρό. "Είδαμε - λέει - πως το χρήμα μετατρέπεται σε κεφάλαιο, πως από το κεφάλαιο παράγεται υπεραξία και πως από την υπεραξία παράγεται περισσότερο κεφάλαιο", Καρλ Μαρξ, Κεφάλαιο σελ.738, ελληνική έκδοση 1954. Ωστε το κεφάλαιο μικρό ή μεγάλο είναι ίδια καταραμένη κεφαλαιοκρατική γέννα της καπιταλιστικής κοινωνίας. Είναι ένα και αδιαίρετο. Γι' αυτό, αντί για "μεγάλο κεφάλαιο" να μπει η κεφαλαιοκρατική τάξη. Αυτή δημιουργεί τη "Δικτατορία του κεφαλαίου" χέρι με χέρι κεφάλαιο και κράτος. Κατασπαράζει τους ανθρώπους της δουλιάς.

4. Οταν γίνεται λόγος για 2η "Δικτατορία των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου", δημιουργείται σύγχυση. Γιατί ο λαός μας τη "Δικτατορία" τη γνωρίζει με διαφορετικά κριτήρια. Ωμή βία, ανελευθερία. Ενώ η "Δικτατορία του Κεφαλαίου", βάσει τουάρθρου 36, δίνεται καμουφλαρισμένη έντεχνα με το μανδύα της "δημοκρατίας", δε γίνεται κατανοητή. Ωστε στο σημείο αυτό, η θέση 36 χρειάζεται να "εμπλουτιστεί" και να διασαφηνιστεί.

Αναφέρθηκα σε ορισμένα σημεία του άρθρου 36 με γνώμονα να συνδράμω έστω και ελάχιστα, ώστε αυτή η θέση να γίνει όσο είναι δυνατόν πιο τεκμηριωμένη, πιο κατανοητή και αυτό το πιστεύω - πως και άλλοι σύντροφοι θα δώσουν τη συμβουλή τους και έτσι πρέπει να γίνει, γιατί η εξουσία της "Δικτατορίας του Προλεταριάτου" είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, είναι το κλειδί για την απρόσκοπτη οικοδόμηση του Σοσιαλισμού. Η ζωή μάς έδειξε, πως, όπου η "Δικτατορία του προλεταριάτου" λάσκαρε - παραβιάστηκε - η αστική τάξη (αν και μειοψηφία) που ανατράπηκε, επανήλθε στην εξουσία. Οπου διατηρήθηκε η "Δικτατορία του προλεταριάτου", οι λαοί με δυσκολίες μεν, αλλά συνεχίζουν να οικοδομούν το Σοσιαλισμό.

Θα ήθελα να προτείνω για τη διαμόρφωση του άρθρου 39 τα εξής: Χωρίς να σημαίνει ότι δίνεται η τελική απάντηση.

"Θα είναι η εξουσία που εκφράζεται με τον επιστημονικό όρο "Δικτατορία του προλεταριάτου" σε διάκριση με τη δικτατορία της κεφαλαιοκρατίας που εξουσιάζει η μειοψηφία ενάντια στην πλειοψηφία του λαού.

Η Δικτατορία του προλεταριάτου θα είναι η εξουσία της πλειοψηφίας του λαού, με επικεφαλής την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, τους εργαζόμενους, αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους του λαού, ικανή να εμποδίσει την κεφαλαιοκρατική μειοψηφία που ανατράπηκε κάθε προσπάθειά της, για να παλινορθώσει το καθεστώς της ανθρώπινης εκμετάλλευσης... ".

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΓΚΡΟΥΖΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ