Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8

Εκσυγχρονισμός λόγων και πράξεων

Το Σχέδιο Προγράμματος είναι ένα καλό εργαλείο για την προώθηση των σκέψεων του Κόμματος ενόψει Συνεδρίου. Επρεπε όμως να δίνει λαβές και αφορμές για συζήτηση στις μάζες του λαού και αυτό γίνεται με εξορμήσεις κατ' οικία, για να γίνει ευρύτερα γνωστό κάτι που δεν έγινε και δεν έγινε, γιατί τα ΜΜΕ δεν προωθούν τέτοιου είδους διάλογο. Δεν έγινε, γιατί τα μέλη του Κόμματος μένουν αδρανή και περιορίζονται να παίρνουν το "Ριζοσπάστη" και πολλοί να τον διπλώνουν αδιάβαστο στο σπίτι. Αυτό το διαπίστωσα από συζήτηση με συντρόφους μέλη, τα οποία δεν είχαν διαβάσει το Σχέδιο και σε άλλες περιπτώσεις έτσι, ώστε να μπορούν να συζητήσουν και να απαντούν στις προκλήσεις των ταξικών αντιπάλων. Τι φταίει όμως και μένουν αδρανή αυτά τα μέλη και δεν τους τραβάει να διαβάσουν; Κατά την ταπεινή μου γνώμη φταίει ο εκσυγχρονισμός του λόγου. Πρέπει, σύντροφοι, να πετάξουμε - αν θέλουμε να γίνουμε κόμμα σύγχρονο - το λόγο που μιλούσαμε μέχρι σήμερα, να αλλάξουμε ριζικά σε όλα τα επίπεδα, να βγούμε στο λαό και να πούμε την αλήθεια όπως έχει σήμερα. Να μην καλλιεργούμε ελπίδες του παρελθόντος, αλλά του μέλλοντος, καθώς οι κοινωνίες έχουν αλλάξει ριζικά και καθώς τα σημερινά αντίπαλα κόμματα της χώρας μας δεν έχουν να πουν και να προσφέρουν τίποτα το νέο και περιορίζονται στη διαχείριση του συστήματος, εφαρμόζοντας και εκτελώντας διαταγές και αποφάσεις των εταίρων και ΣΥΜΜΑΧΩΝ.

Για να περάσει ο λόγος του Κόμματος - δεδομένου ότι τα ΜΜΕ δε μας χορηγούν λίγο ή καθόλου χρόνο - έχουμε την υποχρέωση απέναντι στο λαό να βρούμε άλλους τρόπους ενημέρωσης. Προτείνω: 1. Ο "Ριζοσπάστης" να αλλάξει σχήμα - μικρότερο μέγεθος με περισσότερες σελίδες, με έγχρωμη αθλητική ενημέρωση και τουλάχιστον δύο σελίδες οικονομικά. 2. Εντυπο υλικό, που να καθρεφτίζει τα καθημερινά προβλήματα του λαού κατά περιοχές. Π. χ. Θεσσαλία. Συντριπτική πλειοψηφία αγροτικός πληθυσμός = αγροτικά, κτηνοτροφικά προβλήματα.

Πριν μερικούς μήνες μοιράστηκαν στην περιοχή μας έντυπα (φέιγ βολάν), με τα προβλήματα των ναυπηγείων και τις απολύσεις των εργαζομένων σ' αυτά. Αυτά όμως δεν απασχολούσαν τον εδώ πληθυσμό και μόλις άρχιζε να τα διαβάζει τα άφηνε αδιάβαστα.

3. Καθώς είμαστε το μόνο κόμμα που αντιταχθήκαμε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και δικαιωθήκαμε πλήρως, να γίνει εκστρατεία με ομιλίες και έντυπο υλικό και να εξηγεί απλά το κάθε σημείο (της Συνθήκης), γιατί εμείς δεν ψηφίσαμε, έτσι ώστε να το διαβάσουν όλοι και να καταλάβουν τι μέλλει γενέσθαι, καθώς και για τις συμφωνίες της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ.

4. Σύντροφοι, σήμερα δεν πρέπει να λέμε ότι είμαστε μόνο κόμμα της εργατικής τάξης, γιατί το προλεταριάτο έχει πάψει να στηρίζεται μόνο στην αγορά εργασίας και να αποτελεί μοχλό αντίστασης κατά του συστήματος και επιπλέον την αιχμή του δόρατος. Σήμερα υπάρχουν τάξεις που καταπιέζονται όπως οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μικρομεσαίοι, επαγγελματίες. Δεν μπορούμε να βάζουμε σήμερα ένα ενοικιαστή μικροεμποράκο στην προνομιούχα τάξη των εκμεταλλευτών της αστικής τάξης και της υπεραξίας του ημερομισθίου, αφού στην επιχείρηση απασχολείται μόνο η οικογένειά του.

Πρέπει να τους ενημερώσουμε σωστά όλους αυτούς για να μην υπάρχει η αντίληψη ότι θα χάσει, εάν κερδίσουμε εμείς την κυβέρνηση. Ολους αυτούς πρέπει να τους συμπεριλάβουμε σε μια τάξη καταπιεζόμενων του συστήματος, γιατί λίγη έως ελάχιστη διαφορά έχουν μεταξύ τους.

5. Το Συνέδριο πρέπει να δώσει ώθηση και πειθώ ότι είμαστε κόμμα της εξέλιξης και της αντικειμενικής προσέγγισης των προβλημάτων του λαού μας, που έχει μπουχτίσει από υποσχέσεις των μεγάλων κομμάτων και τελευταία και του "Συνασπισμού", ο οποίος παραπαίει μέσα στο λαβύρινθο της εξουσίας που φλερτάρει ως στήριγμα του ΠΑΣΟΚ, στην προοπτική της μη αυτοδυναμίας για να ενσωματωθεί στο σύστημα - αφού, βέβαια, μπει στη Βουλή - και στη συνέχεια να απορροφηθεί από αυτό. Γιατί είναι κόμμα χωρίς βάσεις και ταλανίζεται στο τι γραμμή θα ακολουθήσει και μένει έτσι μετέωρο, γιατί δεν υπάρχει χώρος κενός να καλύψει. Εμείς σαν ΚΚΕ πρέπει να απευθύνουμε έκκληση στους συντρόφους που μας άφησαν για τον "Συνασπισμό" να επιστρέψουν στη βάση τους, γιατί εκεί δεν υπάρχει προοπτική γι' αυτούς. Πρέπει και οι ίδιοι να το 'χουν καταλάβει, γιατί τους χωρίζουν ιδεολογικές διαφορές μεταξύ του κατεστημένου του ΚΚΕσ. και των ίδιων, αφού τους αποκαλούν αριστερό ρεύμα με αρχηγό το Λαφαζάνη. "Αν είναι δυνατόν να λέγεται αυτό Συνασπισμός της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ". Σύντροφοι, όλα αυτά πρέπει να ζυμωθούν και να ειπωθούν στο συνέδριο. Σήμερα οι διαχωριστικές γραμμές έχουν πέσει, όμως εμείς έχουμε προβλήματα στην προώθηση του λόγου στα ΜΜΕ. Ποιος δε θυμάται, όταν ήταν Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ο Χαρίλαος Φλωράκης; Ολοι τότε έτρεχαν (οι δημοσιογράφοι) για να του πάρουν μια λέξη, μια συνέντευξη και τα έλεγε τόσο απλά, τόσο καθαρά και με το όνομά τους και έτσι περνούσε ο λόγος (στα MEDIA) του Κόμματος και στα πλατιά στρώματα του λαού μας, γιατί μιλούσε μαζί τους.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Οιχάλια Τρικάλων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ