Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
3Δ. ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ

Δύο προτάσεις για το Καταστατικό

Το σχέδιο Καταστατικού προσπαθεί να κατοχυρώσει τις αρχές λειτουργίας του κόμματος νέου τύπου μετά τη δεξιά παρέκκλιση του 13ου Συνεδρίου. Θα ήθελα να προτείνω δύο συμπληρώσεις που θα βοηθήσουν, κατά τη γνώμη μου, στην πληρέστερη εφαρμογή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.

Η πρώτη αφορά το Συνέδριο (άρθρα 14 επ. ). Θα ήταν καλό να ορίζεται στο Καταστατικό ότι οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο εκλέγονται από τις Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις (και τις Αχτιδικές στις μεγάλες πόλεις). Νομίζω πως η εμπειρία εφαρμογής του μέτρου αυτού αποδεικνύει ότι εξασφαλίζει καλύτερη συμμετοχή της κομματικής βάσης στην ανάδειξη αντιπροσώπων και δυσκολεύει τυχόν επίδοξους φραξιονιστές οι οποίοι διαμορφώνουν συσχετισμούς μέσα από τις αλλεπάλληλες πολυβάθμιες διαδικασίες.

Επίσης, πρέπει να διευκρινιστεί (γιατί η διατύπωση του άρθρου 15 είναι ασαφής) ότι το Συνέδριο μπορεί να προτείνει και άλλα θέματα προς συζήτηση που δεν υπήρχαν στα θέματα που πρότεινε η απερχόμενη ΚΕ, έτσι ώστε να μην καθορίζει μονομερώς η ΚΕ το πεδίο της συζήτησης. Αυτό δεν πρέπει να ισχύει για ζητήματα Προγράμματος και Καταστατικού. Δεν πρέπει να θίγονται θέματα Προγράμματος και Καταστατικού παρά μόνο αν αυτό προτείνεται από την απερχόμενη ΚΕ (ή βάσει της διαδικασίας του άρθρου 14, τελευταία παράγραφος) γιατί στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προηγούμενη εξαντλητική συζήτηση των θεμάτων αυτών.

Η δεύτερη πρόταση αφορά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (άρθρο 22). Οι αντιπρόσωποι πρέπει να εκλέγονται από τις Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις (Αχτιδικές για τις μεγάλες πόλεις) έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ουσιαστικότερη συμμετοχή του κομματικού δυναμικού στη συζήτηση αλλά και στην εκλογή των αντιπροσώπων.

Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Με την προϋπόθεση αυτή μπορεί να της δοθεί το δικαίωμα της ανάκλησης μελών της ΚΕ (όλων ή ενός μέρους) και όχι μόνο της συμπλήρωσης των κενών θέσεων. Η ανάκληση των μελών της ΚΕ από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη προβλεπόταν άλλωστε από το Καταστατικό πριν το 13ο Συνέδριο αλλά μόνο μέχρι το 1/5. Επίσης, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει την έκτακτη σύγκληση Συνεδρίου. Ετσι, η σύγκληση Συνεδρίου και η ανακλητότητα των ηγετικών στελεχών γίνεται πρακτικά περισσότερο προσιτή δυνατότητα για το Κόμμα, δυναμώνει ο έλεγχος της βάσης και, μέσω αυτού, η πειθαρχία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ

μέλος της συντακτικής επιτροπής της ΚΟΜΕΠ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ