Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
40496r.155

Καταστατική έλλειψη

Στον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη" 10.3.96 διάβασα τα σημειώματα του προσυνεδριακού διαλόγου, όπως έγινε και με τα προηγούμενα. Ενα απ' αυτά με συγκίνησε ιδιαίτερα και την ίδια ώρα αποφάσισα να καταθέσω κι εγώ τη δική μου άποψη ή αν θέλετε να προσυπογράψω με τα δύο μου τα χέρια τις πολύ εύστοχες παρατηρήσεις - συμπληρώσεις στο Σχέδιο Καταστατικού.

Το σημείωμα γράφει ένας παλαίμαχος αγωνιστής Γιάννης Κατσαντώνης. Είχα την τιμή πριν από μερικές 10ετίες να τον έχω και καθοδηγητή, σε κάποια περίοδο αυτόν τον εξαίρετο, ευγενικό και γεμάτο συντροφική καλοσύνη, ολοκληρωμένο κομμουνιστή.

Και τώρα αυτό που κι εγώ θέλω να υπογραμμίσω έχει σχέση με τα άρθρα 4 - 50.

Το άρθρο 4 παράγ. α) λέει: Να συμμετέχει στις συνελεύσεις της ΚΟΒ και να παίρνει προσωπικά μέρος στη συζήτηση κλπ.

Συμφωνώ απόλυτα. Πάμε όμως στο άρθρο 50 που λέει: Διακοπή της οργανωτικής σχέσης του μέλους με το Κόμμα γίνεται και με την αποχώρησή του, είτε με τη συνεχή αδικαιολόγητη απουσία του από τις κομματικές δραστηριότητες. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η ΚΟΒ προβαίνει στη διαγραφή του από τη δύναμή της.

Σκεφθείτε σύντροφοι, για να φέρω ένα παράδειγμα, τον αείμνηστο Κ. Λουλέ, να μην έφευγε τόσο ξαφνικά αλλά να αναγκάζονταν να καθίσει μήνες ή και χρόνια στο κρεβάτι του πόνου. Και να πάει κάποιος θερμός θεματοφύλακας των καταστατικών αρχών να πει, ότι δεν μπορεί να έχει την ιδιότητα του κομματικού μέλους την οποία είχε επί 60 και πάνω χρόνια!! Προτείνω λοιπόν, στο άρθρο 50 να μπει μια παράγραφος που να λέει: Τα υπερήλικα μέλη του Κόμματος που δεν μπορούν, παρά τη θέλησή τους, να ανταποκριθούν στα καθήκοντα του ενεργού μέλους, θεωρούνται ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ και η ΚΟΒ, ο γραμματέας ή κάποιο μέλος του Γραφείου έχει την υποχρέωση, κατά διαστήματα, να ενημερώνει αυτούς που παρά τη θέλησή τους, δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη συνεδρίαση της ΚΟΒ και σε καμιά περίπτωση δε χάνουν την ιδιότητα του κομματικού μέλους.

Είναι θλιβερό και απαρηγόρητο για έναν κομμουνιστή που για 50, 60 ή και παραπάνω χρόνια έδωσε ό,τι καλύτερο είχε για να είναι μέλος του ΚΚΕ, και την τελευταία στιγμή να μην είναι παρών το Κόμμα να του πει το τελευταίο αντίο.

Αυτό ισχύει για όλους και για μας και γι' αυτούς που εμείς παραδίδουμε το Κόμμα σήμερα, αλλά και γι' αυτούς που αυτοί θα παραδώσουν στους άλλους.

Σ εσένα σ. Γιάννη αν είχα το τηλέφωνό σου

θα σ έπαιρνα αμέσως. Εγώ μένω στην Αρτα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΝΑΣ

μέλος της ΕΕ της ΚΟ Ν. Αρτας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ