Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
06496r.182

Τα δικά μας ΜΜΕ και το Καταστατικό

Η παρουσίαση των κομματικών ντοκουμέντων βαραίνει για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας. Η επισήμανση στα κείμενα του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης στην πορεία του ΚΚΕ και στις εξελίξεις μέσα και έξω από το Κόμμα, έτσι όπως σήμερα προσδιορίζονται μέσα από την κοινωνική διαστρωμάτωση, έχει πολλή σημασία.

Ηθελα να υπογραμμίσω ότι το Σχέδιο Προγράμματος δεν αναφέρεται στα δικά μας κομματικά ΜΜΕ. Είναι σοβαρό θέμα και το Συνέδριο πρέπει να σταθεί σ' αυτό. Τις διαπιστώσει που βγαίνουν από πολυετή μελέτη των δεδομένων, τις διατυπώνω σε χοντρές γραμμές.

Τις μέρες της Οικονομικής Εξόρμησης, χτυπώντας τις πόρτες, μας ανοίγουν πρόθυμα, μας δέχονται, αλλά δε μας θυμούνται. Πολλοί μας έχουν ξεχάσει. Γιατί δε σας ακούμε; Γιατί δε σας βλέπουμε; μας λένε. Λέξεις που έχουν μεταφορική έννοια και ο καθένας ας δώσει την ερμηνεία του. Αυτός ο κόσμος είναι οι γείτονές μας, οι καταστηματάρχες της περιοχής μας, οι νέοι της καφετερίας, της πλατείας μας.

Η αλήθεια είναι ότι ο πολύς κόσμος παρακολουθεί τους "γυαλάτους" από τα κανάλια των "μεγαλοεργολάβων" και τα "μικρόφωνα" που οργιάζουν στους δρόμους, προβάλλοντας τα "σκουπίδια" του σαπισμένου καπιταλιστικού συστήματος.

Οι διεκδικητικοί αγώνες των εργαζομένων, τα πραγματικά προβλήματα της γειτονιάς "πνίγονται". Σ' αυτό το άτιμο παιχνίδι, χωρίς να το θέλουμε, συμμετέχουμε λίγο ή πολύ κι εμείς. Το βράδυ, υποχρεωτικά, βλέπουμε στο γυαλί σαπουνόπερες, στημένες συζητήσεις, αίμα, βία, πολύ Κωνσταντόπουλο, μπόλικο γυναικείο γυμνό και ροζ τηλέφωνα.

Το τρομερό αυτό ιδεολογικό όπλο του "τηλεοπτικού φασισμού" στα χέρια των εκπροσώπων της καπιταλιστικής τάξης, στοχεύει στην αποχαύνωση, πείθοντας πολύ κόσμο ότι "όλοι το ίδιο είναι" και "ρίχτε στις εκλογές λευκό".

Κι εμείς πώς αντιδράμε; Αντιστεκόμαστε με τον "Ριζοσπάστη" και την ΚΟΜΕΠ. Αυτά είναι τα μοναδικά ιδεολογικά μας όπλα, άμυνας και επίθεσης, αλλά και ενημέρωσης. Ο "Ρ" πρέπει να διαφωτίζει, να δίνει σωστή πληροφόρηση, αλλά και κατεύθυνση για τον τρόπο διατήρησης και ενίσχυσης της επαναστατικότητας του Κόμματος. Και με τέτοια αποστολή ο "Ρ", αντί να ανεβαίνει πέφτει χρόνο με το χρόνο. Η πτωτική του πορεία είναι εμφανής. (1991 μέση κυκλοφορία 21.043 φύλλα, 1992 17.866, 1993 16.215, 1994 15.251 και 1995 13.743 φύλλα) (1).

Είναι γεγονός ότι και ο "Ρ" αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα (προβάδισμα ηλεκτρονικών μέσων πληροφόρησης, ακριβό χαρτί κλπ.). Οι άλλοι εκδότες έχουν κουπόνια, καζίνο, εταιρίες, πλοία και εργοστάσια.

Εμείς, δεχόμαστε ένα ύπουλο, καλά οργανωμένο πόλεμο, που εκφράζεται και εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, που αρχίζουν από τον αποκλεισμό του "Ρ" από κρατικές και ιδιωτικές καταχωρήσεις. Υπάρχουν διαφημιστικά γραφεία, που συνιστούν σε επιχειρήσεις με μεγάλη διαφημιστική δαπάνη, να μη διαφημίζονται από το "Ρ" γιατί έχει μικρές κυκλοφορίες και οι αναγνώστες του είναι χαμηλού εισοδήματος και μεγάλης ηλικίας. Υπάρχουν περιπτεριούχοι που κρύβουν το "Ρ" και δεν τον κρεμάνε. Υπάρχουν Πρακτορεία Διακίνησης Τύπου στην επαρχία, που δεν προωθούν την εφημερίδα σε πολλά χωριά, ή μειώνουν τον αριθμό των φύλλων σε παραθεριστικά κέντρα.

Τα υπαρκτά αυτά προβλήματα δεν μπορούν να απαλλάξουν όμως από τις ευθύνες τους, τους συντρόφους που έχουν την τιμή και το καθήκον να βρίσκονται στο πόστο της διεύθυνσης και της αρχισυνταξίας του Ρ. Ενα μετερίζι, που τους έχει εμπιστευτεί το Κόμμα, από το οποίο εμείς όλοι αντλούμε επιχειρήματα, εξοπλιζόμαστε ιδεολογικά.

Η πτώση της κυκλοφορίας της εφημερίδας μας και γενικά η δύσκολη πορεία της βαραίνει κι αυτούς τους συντρόφους, καθώς και τους συντρόφους από την ΚΕ και το ΠΓ, που παρακολουθούν τη δουλιά στην εφημερίδα και γενικά τα κομματικά ΜΜΕ. Χωρίς να υποτιμώ τις δυσκολίες, δεν μπορώ αποφεύγοντας τα πολλά, να μην αναφερθώ σε χαρακτηριστικά παραδείγματα, που δείχνουν ότι στο "Ρ" - αυτή είναι η γνώμη μου - δε γίνεται έλεγχος κειμένων ή δε γίνεται όπως θα 'πρεπε. Π.χ. επί 5 συνεχείς μέρες ο "Ρ" διέθετε σελίδες ολόκληρες για κριτική του βιβλίου του Λ. Κύρκου. Αντίθετα, πέρασε η επέτειος της αναγγελίας του θανάτου του Ι. Στάλιν (5.3.1953) και δεν μπήκε ούτε μια αράδα. Κι αυτό ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις που έχει σήμερα ο καθένας μας για τον ιστορικό αυτό ηγέτη του νικηφόρου πατριωτικού και αντιφασιστικού πολέμου.

Λάθη συντακτικά, λάθη στην ανάπτυξη και επιχειρηματολογία θεμάτων, όταν διαπιστωθούν, αποδίδονται στο "δαίμονα της φωτοσύνθεσης". Αρθρα "σεντόνια", που δε διαβάζονται, όχι μόνο από συνήθους μορφωτικού επιπέδου αναγνώστες, αλλά ούτε από ειδήμονες.

Οσοι γνωρίζουν τα πράγματα, διαπιστώνουν ότι οι συντάκτες του "Ρ" που δεν είναι απαραίτητο να 'ναι και κομματικά μέλη, είναι νέα αγόρια και κορίτσια χωρίς πείρα (ορισμένοι πεπειραμένοι πήραν παχυλούς μισθούς και λάκισαν προς Λαμπράκη και Μπόμπολα μεριά, αφού απόκτησαν "προφίλ" με εφαλτήριο το "Ρ"). Είναι λοιπόν φυσικό να κάνουν λάθη οι νέοι δημοσιογράφοι. Ομως κάποιοι άλλοι υποτίθεται ότι ελέγχουν τα κείμενά τους. Αυτοί πρέπει να τα διορθώνουν, να τα κόβουν και να τα ράβουν για να βγαίνει καλό αποτέλεσμα. Διερωτήθηκα πολλές φορές γιατί δε γράφουν, εκτός από λίγους, τα μέλη της ΚΕ. Επίσης, γιατί δεν μπαίνει καθήκον μια φορά τη βδομάδα να γράφει ένα άρθρο, όχι με τ' αρχικά του, ο διευθυντής ή ο αρχισυντάκτης. Η υπογραφή έχει τη βαρύτητά της. Βέβαια με την εποχή της Σχολής Καραγιώργη, δεν κάνουμε σύγκριση. Αλλά τότε τα γνωρίσματα του κομμουνιστή δημοσιογράφου που δούλευε στο "Ρ", είτε οργανωτικά, είτε επαγγελματικά.

Ο "Ρ" σαν επαναστατική, που έπρεπε να είναι, πολλές φορές μοιάζει σαν μία ακίνδυνη για τον ταξικό αντίπαλο αντιπολιτευόμενη εφημερίδα. Στη θύμηση έρχεται η "Μάχη", όργανο της ΕΛΔ, που στα σκληρά εκείνα χρόνια περιέγραφε μόνο ειδησεογραφικά τα εγκλήματα της Δεξιάς, σαν να 'ταν τροχαία!

Η 1η σελίδα του "Ρ", η "βιτρίνα", τις περισσότερες φορές είναι πανομοιότυπη, δε φρεσκάρεται, δεν τραβάει τον αναγνώστη.

Ο ρ/σ "902" εξακολουθεί να υπολειτουργεί και παντελώς μας λείπει ο TV "902". Είναι αλήθεια ότι τα οικονομικά του Κόμματος δεν επιτρέπουν γρήγορη τουλάχιστον επαναλειτουργία. Καλά είναι τα ακίνητά μας, Αθήνα και Πειραιά και η μεταστέγαση της "Τυποεκδοτικής" σε νέες εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι. Καλά όλα αυτά. Δείχνουν νοικοκυριό κι αξιοποίηση των χρημάτων που έδωσε ο κόσμος στις εξορμήσεις. Μήπως, πρέπει να σκεφτούμε κι άλλο δρόμο, στις προτεραιότητες των αναγκών;

Η Οικονομική Εξόρμηση χρειάζεται προβολή για να αποδώσει. Πάμε για Συνέδριο. Κι αυτό θέλει προβολή. Να μάθει ο κόσμος τι λέμε, γιατί παλεύουμε. Ολες οι πολιτικοοικονομικές συγκυρίες είναι μαζί μας και δεν έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε στο σύνολο του κόσμου. Αν μας αιφνιδιάσουν με εκλογές, από πού θα προβάλλουμε τις θέσεις μας;

Δύο λέξεις για το Καταστατικό:

Προτείνω στα καθοδηγητικά όργανα να καθιερωθεί ο υπεύθυνος Τύπου. Στο Γραφείο, μαζί με τον υπεύθυνο στα οικονομικά, να υπάρχει ο σύντροφος που θα συνεργάζεται με το Γραφείο Τύπου της ΚΕ, ή τη διεύθυνση του "Ρ" για θέματα που πρέπει να αξιοποιούνται δημοσιογραφικά και πολιτικά. Π.χ. τα προβλήματα της περιοχής, οι ελλείψεις του σχολείου, του βρεφονηπιακού ή του υγειονομικού σταθμού, οι δραστηριότητες του Αγροτικού Συνεταιρισμού ή του Α' βάθμιου τοπικού εργατικού σωματείου. Ετσι θα δυναμώσουν οι σχέσεις του "Ρ" με τον κόσμο, με όλες τις θετικές επιπτώσεις και προεκτάσεις.

Κάτι ουσιαστικό για τη δική μου εκτίμηση. Καλό θα 'ταν, προκειμένου να προσλαμβάνονται συντάκτες και μάλιστα μισθοδοτούμενοι με βάση τη ΣΣ της ΕΣΗΕΑ, για το "Ρ" και το ρ/σ "902", να διατυπώνουν συμβουλευτικά τη γνώμη τους οι Κομματικές Οργανώσεις των Δημοσιογράφων, αν βέβαια γνωρίζουν τις επαγγελματικές δυνατότητες και γενικότερα την ποιότητα του συντάκτη (δημοσιογραφική και γιατί όχι και πολιτική), που προτίθεται να εργαστεί στα ΜΜΕ του Κόμματός μας.

Με την πεποίθηση ότι οι απόψεις αυτές μπορεί να βοηθήσουν στην επιτυχία του Συνεδρίου, σας στέλνω τους συντροφικούς χαιρετισμούς της ΚΟΒ Δημοσιογράφων, βέβαιος για την επιτυχία του 15ου Συνεδρίου που θα είναι το ξεκίνημα για την ανηφοριά που μας περιμένει....

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΡΒΟΣ

ΚΟΒ Δημοσιογράφων

1. Πηγή: Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ