Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Κρατική τρομοκρατία από το Ισραήλ

Με τη συνενοχή των ΗΠΑ το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στο Λίβανο. Δεκάδες τα θύματα κύρια από τους αμάχους. Πάνω από 400 χιλιάδες αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς

ΛΙΒΑΝΟΣ.-

Διαστάσεις ανοιχτού πολέμου έχει λάβει, πλέον, η ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στο Λίβανο. Εκτη μέρα, χτες, των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες έχουν πια ως στόχο και περιοχές εκτός της κατεχόμενης ζώνης του Νοτίου Λιβάνου. Παρά τις ισραηλινές αιτιάσεις ότι στόχος των σφοδρών επιθέσεων είναι οι βάσεις της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολά", η πλειοψηφία των θυμάτων ανήκει στον άμαχο πληθυσμό, ενώ ολόκληρα χωριά έχουν ισοπεδωθεί και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πάρει, ήδη, το δρόμο της προσφυγιάς. Η "Χεζμπολά" συνεχίζει τις επιθέσεις της στο Βόρειο Ισραήλ με πυραύλους Κατιούσα και απειλεί με σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας εντός και εκτός του ισραηλινού εδάφους. Ο διπλωματικός μεσολαβητικός μαραθώνιος που έχει αρχίσει δε φαίνεται να οδηγεί σε άμεση λύση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, που δηλώνουν ότι οι ισραηλινές επιδρομές πρόκειται να διαρκέσουν, τουλάχιστον, άλλες δύο εβδομάδες.

Αδιάκοπη πολυμέτωπη ισραηλινή επίθεση

Με σφοδρότητα συνεχίστηκε και χτες το αδιάκοπο ισραηλινό σφυροκόπημα περιοχών του Νοτίου Λιβάνου. Οι ισραηλινές επιδρομές είχαν στοιχίσει, μέχρι αργά χθες το βράδυ, τη ζωή σε, τουλάχιστον, 42 άτομα, ενώ άλλα, περίπου, 163 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι απλοί Λιβανέζοι πολίτες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ισραηλινό κρατικό ραδιοσταθμό στην περιοχή του Νοτίου Λιβάνου έχουν εξαπολυθεί, περίπου, 4.000 οβίδες. Τεράστιες ουρές αυτοκινήτων έχουν σχηματιστεί στις εισόδους της λιβανικής πρωτεύουσας, καθώς 400.000 Λιβανέζοι πρόσφυγες αναζητούν καταφύγιο στη Βηρυτό, έχοντας εγκαταλείψει τα χωριά τους στο Νότιο Λίβανο. Πόλη - φάντασμα θυμίζει και η δεύτερη μεγάλη πόλη του Λιβάνου, το λιμάνι της Τύρου, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Στο μένος των ισραηλινών επιθέσεων βρίσκεται από τη Δευτέρα και η πόλη της Σιδώνας, ενώ, χτες, ο ισραηλινός στρατός έδωσε περιθώριο δύο ωρών στους εναπομείναντες κατοίκους της Τύρου να την εγκαταλείψουν, προειδοποιώντας ότι θα πραγματοποιηθούν επιδρομές ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη και στην ίδια τη Βηρυτό, καθώς ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έχουν επανειλημμένα πλήξει τα νότια προάστιά της, που εκτιμάται ότι είναι προπύργιο των μαχητών της "Χεζμπολά". Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί ανάγκασαν τις λιβανικές αρχές να κλείσουν το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, που βρίσκεται κοντά στα νότια προάστια. Επιπλέον, σημαντικά τμήματα της λιβανικής πρωτεύουσας έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς την Κυριακή ισραηλινή επίθεση κατέστρεψε τη μονάδα ρεύματος της πόλης Τζαχμούρ, ενώ χτυπήθηκε ακόμα και το Γενικό Επιτελείο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Από την άλλη πλευρά, η οργάνωση "Χεζμπολά" έχει θέσει σε επιφυλακή το σύνολο των δυνάμεών της, ενώ απείλησε με επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων εντός και εκτός του εδάφους του Ισραήλ. Παράλληλα, συνεχίζει να σφυροκοπά με πυραύλους Κατιούσα το Βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 άτομα. Ο ισραηλινός στρατός έχει, ήδη, εκκενώσει όλη τη βόρεια περιοχή της χώρας και υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις της "Χεζμπολά" έχουν περιοριστεί τα τελευταία 24ωρα καθώς έχουν πληγεί πολλές βάσεις της οργάνωσης.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει διεθνή διπλωματικό αναβρασμό καθώς, τόσο οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και πολλές αραβικές χώρες εκφράζουν φόβους ότι οι ισραηλινές επιθέσεις θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υπάρχουσα "ειρηνευτική διαδικασία" στην περιοχή. Στο πλευρό του Λιβάνου βρέθηκαν με δηλώσεις τους από την πρώτη στιγμή τόσο το Ιράν (το οποίο απέστειλε, ήδη, ανθρωπιστική βοήθεια στους Λιβανέζους πρόσφυγες) και η Λιβύη όσο και το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία. Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή έχουν αποδυθεί σε σειρά επαφών με την ισραηλινή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια μεσολάβησης και τερματισμού των ισραηλινών επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι έχει ξεκινήσει μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων επισκεπτόμενος, μέσα σε ελάχιστες ώρες, τη Δαμασκό, το Κάιρο και το Παρίσι. Σε δηλώσεις του ο Λιβανέζος πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και κυρίως προς τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να μεσολαβήσουν, ώστε να τερματιστούν οι ισραηλινές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδύνατον να ελέγξει τη "Χεζμπολά", που λαμβάνει εντολές από κέντρα εκτός Λιβάνου και που στρατοπεδεύει στην κατεχόμενη ζώνη, που ελέγχεται από τον ισραηλινό στρατό. Η Γαλλία και η Ρωσία καταδίκασαν ανοιχτά τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ερβέ ντε Σαρέτ, βρίσκεται, ήδη, από χτες στην περιοχή σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια μέση λύση. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, δε θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Σιμόν Πέρες, εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχιστούν οι ισραηλινές επιδρομές μέχρι να ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει το Τελ Αβίβ στη λιβανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές οι όροι αυτοί είναι: Να σταματήσει κάθε επίθεση με ρουκέτες Κατιούσα εναντίον ισραηλινού εδάφους από τη "Χεζμπολά", να σταματήσουν οι επιθέσεις της "Χεζμπολά" κατά των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων που στρατοπεδεύουν στην κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου και να απομακρυνθούν από το Λίβανο όλες οι δυνάμεις της "Χεζμπολά". Μάλιστα, όπως δήλωσε, χθες, ο επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Μοσέ Γιααλόν, οι ισραηλινές επιχειρήσεις κατά του Λιβάνου πρόκειται να συνεχιστούν για αρκετές βδομάδες ακόμη. Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες επανέλαβε τη θέση του ότι ο τερματισμός των ισραηλινών επιχειρήσεων εξαρτάται από την παρέμβαση της Δαμασκού στην οργάνωση της "Χεζμπολά", την οποία το Τελ Αβίβ πιστεύει ότι ελέγχει η συριακή ηγεσία.

Παρά τις ισραηλινές δηλώσεις ότι οι επιθέσεις αυτές δεν πρόκειται να επηρεάσουν την "ειρηνευτική διαδικασία", αλλά ούτε και τις ισραηλινο - συριακές ειρηνευτικές συνομιλίες, η Δαμασκός (που διατηρεί σημαντικό αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στο λιβανικό έδαφος) εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις τελευταίες εξελίξεις και ζήτησε την άμεση επέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος για να επεξεργαστεί κοινή θέση και τακτική υποστήριξης της λιβανικής κυβέρνησης. Το προεδρείο του Συνδέσμου απηύθυνε έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη να παρέμβουν άμεσα στο Λίβανο ενώ κατήγγειλε ότι αρκετά ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν απογειωθεί από τουρκικά αεροδρόμια στα πλαίσια της πρόσφατης ισραηλινο - τουρκικής συμφωνίας συνεργασίας. Την καταγγελία αυτή δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, αν και υπάρχουν φωτογραφίες του πρακτορείου "Ρόιτερ" που το αποδεικνύουν.

Καλύπτει το Ισραήλ "μεσολαβώντας" η Ουάσιγκτον

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε σειρά επαφών και διαβουλεύσεων σε μια προσπάθεια να πείσει την ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος στην επιθετική αυτή τακτική. Είναι, βέβαια, ξεκάθαρη η προσπάθεια των ΗΠΑ να μην υπάρξει σαφής καταδίκη των ισραηλινών επιδρομών ούτε, καν, από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο σε μια πρώτη του συνεδρίαση σχετική με το θέμα τη Δευτέρα αρκέστηκε σε ευχές περί εκτόνωσης της έντασης.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις του Λευκού Οίκου στην "ειρηνευτική διαδικασία", τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ, όσο και ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναγνώρισαν στο Ισραήλ το δικαίωμα να απαντήσει στις "απάνθρωπες" επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών εναντίον Ισραηλινών πολιτών, χωρίς, όμως, η "απάντηση αυτή να ξεφύγει από κάποια όρια". Αντίθετα, με τη σιβυλλική στάση των ΗΠΑ, ξεκάθαρη ήταν η υποστήριξη της Βρετανίας προς το Τελ Αβίβ. Μάλιστα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάλκομ Ρίκφιντ δήλωσε ότι το "Ισραήλ απαντά με τον κατάλληλο τρόπο στους φανατικούς ισλαμιστές και την απροθυμία της λιβανικής κυβέρνησης να τους ελέγξει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ