Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
ΠΑ(Ο)ει Ρώμη;

Ραντεβού με την ιστορία σήμερα οι πράσινοι κόντρα στον Αγιαξ. Στο πλευρό της ελληνικής ομάδας 74.000 φίλαθλοι στο Ολυμπιακό Στάδιο. Χωρίς τον Κλάιφερτ οι Ολλανδοί

"Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα" τραγουδούν όλοι στον Παναθηναϊκό, αναφερόμενοι φυσικά στον αποψινό επαναληπτικό αγώνα με τον Αγιαξ (MEGA 21.30) στα πλαίσια της ημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι πρωταθλητές Ελλάδας βρίσκονται ένα βήμα ή πιο σωστά 90 λεπτά από τη Ρώμη.

Στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο οι τριφυλλοφόροι του Χουάν Ραμόν Ρότσα θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν το "μαγικό" 1 - 0 του Αμστερνταμ και να εξασφαλίσουν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους τη συμμετοχή στον τελικό της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, σε συλλογικό επίπεδο.

Η "όρεξη" των πρασίνων έχει ανοίξει από την ομάδα του μπάσκετ και περιμένουν πως για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες θα γιορτάσουν τη Λαμπρή. Πάντως ο δρόμος ως την υλοποίηση της ελπίδας δεν είναι στρωμένος με... ροδοπέταλα.

Αντίπαλος είναι ο Αγιαξ και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Οι απουσίες, η κούραση ή το αρνητικό αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα αποτελούν πλεονεκτήματα για την ελληνική ομάδα, τα οποία όμως από μόνα τους δεν αρκούν. Σωματεία που βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο μπορούν να βρουν τα αντίδοτα στις δυσκολίες. Στο παρελθόν οι Ολλανδοί το απέδειξαν. Κάθε ψήγμα εφησυχασμού λοιπόν μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό.

Λίμπερο ο Μάρκος

Οι σοβαρές απουσίες δεν πτοούν τους γηπεδούχους. Οι Γ. Σ. Γεωργιάδης (τιμωρημένος), Αλεξούδης και Ουζουνίδης (τραυματίες) αποτελούν πρόβλημα όχι όμως χωρίς λύση. Ο Ρότσα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα χρησιμοποιήσει στη θέση του λίμπερο τον Μάρκο ο οποίος, όπως και ο Καλιτζάκης, ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που ένιωθε.

Οργάνωση και πειθαρχία είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες σύμφωνα με τον τεχνικό του ΠΑΟ θα στηριχτεί η πρόκριση. Οπως ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου "θα είναι αυτοκτονία αν προσπαθήσουμε να παίξουμε ανοιχτά". Με το πλεονέκτημα του 0 - 1 οι γηπεδούχοι έχουν την "πολυτέλεια" να ρίξουν το κύριο βάρος στην άμυνα και να... φλερτάρουν με το χρόνο. Αν το πράξουν σωστά ίσως αποδειχθεί ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους.

Ο προπονητής των γηπεδούχων ξέρει καλά ότι οι Ολλανδοί θα πιέσουν από το πρώτο λεπτό με σκοπό να πετύχουν ένα γκολ το οποίο θα ισορροπήσει την υπόθεση πρόκριση. Ετσι θα παρατάξει την ομάδα όπως και στο Αμστερνταμ. Δηλαδή με διπλή ζώνη άμυνας και παίχτες που θα κλείνουν όλους τους διαδρόμους.

Τον Κανού θα επιτηρεί ο Καλιτζάκης και τον Μουσάμπα ο Κολιτσιδάκης. Τη δεξιά πλευρά θα καλύψουν οι Γ. Χ. Γεωργιάδης (Ρ. Ντε Μπουρ) και Δώνης, ενώ την αριστερή οι Καπουράνης (Φίνιντι), Μαραγκός.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι "πράσινοι" θα παίξουν... κατενάτσιο. Δεν το έπραξαν άλλωστε ποτέ μέχρι σήμερα. Απλά θα στηριχτούν στις αντεπιθέσεις, αφού έχει αποδειχτεί ότι την υπεροπλία κερδίζει η εξυπνάδα. Και οι παίχτες του ΠΑΟ διαθέτουν αρκετή.

"Στους ποδοσφαιριστές έχω αφήσει ελευθερία να κινηθούν και να οργανώσουν επιθέσεις όπως και όταν νομίζουν. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, τους έχω εμπιστοσύνη", είπε ο Ρότσα. Ως μεγάλο όπλο της ομάδας του θεωρεί την ηρεμία αλλά και τη συμπαράσταση του κόσμου με σωστό τρόπο:

"Στο παρελθόν αντιμετωπίσαμε δύσκολα παιχνίδια και τα καταφέραμε. Η αγωνία υπάρχει μέχρι την έναρξη, μετά οι παίχτες την ξεχνούν. Το άγχος είναι άσχημος παράγοντας στο ποδόσφαιρο κυρίως για τους απ' έξω. Πρέπει να κρατάμε τις ισορροπίες και αυτό κάνω εγώ.

Οι φίλαθλοι πρέπει να μας βοηθήσουν χωρίς ακρότητες. Χρειάζεται υπομονή και πίστη. Πολλούς αγώνες τους κερδίσαμε λίγο πριν το τέλος και αυτό δεν είναι τυχαίο. Καταλαβαίνω ότι αυτοί δεν παίζουν και προσπαθούν να βγάλουν την ένταση με τις φωνές. Να το κάνουν χωρίς να μας δημιουργήσουν άγχος και προβλήματα".

Προσγειωμένοι οι Ολλανδοί

Την τακτική της... κόμπρας (κοιμίζει το υποψήφιο θύμα και επιτίθεται ξαφνικά) μάλλον αποφάσισαν να εφαρμόσουν οι Ολλανδοί. Εμφανίστηκαν υπέρ του δέοντος συγκρατημένοι υποστηρίζοντας πως το μεγάλο προβάδισμα έχει ο Παναθηναϊκός.

Οχι βέβαια πως αυτό είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά για μια ομάδα με τη νοοτροπία του νικητή (πολλές φορές μετατρέπεται σε υπεροψία), όπως ο Αγιαξ, μια τέτοια αλλαγή δύσκολα γίνεται πιστευτή ακόμα και μετά το 0 - 1. Ετσι πιθανότερο φαντάζει να ελπίζουν ότι οι "πράσινοι" θα πέσουν στην παγίδα του εφησυχασμού.

Το πασχαλιάτικο... δώρο των φιλοξενουμένων στους οικοδεσπότες ήταν η απουσία του Πάτρικ Κλάιφερτ από την αποστολή, λόγω τραυματισμού (θα μείνει μακριά από τα γήπεδα για έξι μήνες). Αν σε αυτή προστεθεί και ο Οφερμαρς εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πως τα "μωρά" του Λουίς Φαν Γκάαλ έχουν άλλα δύο ντεζαβαντάζ στη δύσκολη προσπάθειά τους.

Πάντως όλοι υποστήριξαν ότι υπάρχουν οι λύσεις για να καλυφθούν οι απουσίες αλλά και η κούραση. Οσο για την "καυτή" ατμόσφαιρα που αναμένεται να συναντήσουν, υποστήριξαν πως αφ' ενός έχουν συνηθίσει και αφ' ετέρου τους βοηθάει να παίζουν καλύτερα.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Λουίς Φαν Γκάαλ δεν είχε διάθεση για πολλά λόγια. "Φυσιολογικά ο ΠΑΟ είναι πιο κοντά στον τελικό" ανέφερε και συνέχισε: "Εχουμε τις δυνατότητες για κάτι καλό. Ελπίζω αφού όλα είναι πιθανά.

Συνήθως είμαι περήφανος για την ομάδα μου αλλά δυστυχώς δεν μπορώ τώρα να πω το ίδιο γιατί δεν παίζουμε καλά. Χωρίς τον Κλάιφερτ σίγουρα τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο. Είμαστε αναγκασμένοι να παίξουμε επίθεση και όχι άμυνα. Αυτό είναι πολύ δύσκολο".

Ολοι οι ποδοσφαιριστές του Αγιαξ συμφωνούν πως ο αγώνας είναι ιδιαίτερα δύσκολος, ακόμα και από ψυχολογικής πλευράς, αφού εκτός των άλλων για πρώτη φορά η ομάδα τους δεν είναι φαβορί. Τα ποσοστά που δίνουν στον εαυτό τους κυμαίνονται μεταξύ 30 και 50%. Μοναδική εξαίρεση ο Κανού που παρουσιάστηκε υπεραισιόδοξος δίνοντας στον Αγιαξ 80% για την πρόκριση...

Αν θα δικαιωθεί αυτός ή ο ΠΑΟ που "θέλει την πρόκριση πάση θυσία", σύμφωνα με τον Ρότσα, θα το ξέρουμε περίπου στις 23.15.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ