Παρασκευή 19 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
18 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 17 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
Βαρύς φόρος αίματος
  • Τυφλό χτύπημα εναντίον ελληνικού τουριστικού γκρουπ
  • Τεράστια ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και τους βαθύτερους σκοπούς της επίθεσης
  • Καταδίκη από το σύνολο του πολιτικού κόσμου

Φόρο ζωής στις συνέπειες της μέχρι τώρα κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στους δολοφονικούς, τερατώδεις σχεδιασμούς για την πλήρη επιβολή της "νέας τάξης" πραγμάτων στην περιοχή, πλήρωσαν χτες 18 Ελληνες επισκέπτες των Αγίων Τόπων που βρέθηκαν στο Κάιρο. Ακόμα 17 άτομα τραυματίστηκαν, τέσσερα από τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η εγκληματική επίθεση εκδηλώθηκε στην είσοδο του ξενοδοχείου "Europa", στις 7.55 π.μ. ώρα Ελλάδας. Τέσσερις ένοπλοι - τρεις άνδρες και μία γυναίκα - με αυτόματα όπλα και περίστροφα σκόρπισαν μέσα σε λίγα λεπτά το θάνατο και εξαφανίστηκαν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τυφλό χτύπημα και μια ενέργεια που έρχεται να δώσει άλλοθι στην απάνθρωπη κλιμάκωση των ισραηλινών δολοφονικών βομβαρδισμών εναντίον αμάχων στο Ν. Λίβανο και στις πρωτοβουλίες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την επιβολή μιας... "ειρήνης" που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντά τους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι τέσσερις ένοπλοι, που φορούσαν λευκές κελεμπίες, κατέβηκαν από ένα λευκό φορτηγάκι και κατευθύνθηκαν με τα πόδια στην είσοδο του ξενοδοχείου. Από κει και πέρα οι εικόνες που εκτυλίχτηκαν είναι αδύνατον να περιγραφούν. Οι δράστες οπλισμένοι με αυτόματα "Καλάσνικοφ" άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον των Ελλήνων, ενώ "γάζωσαν" στην κυριολεξία το λεωφορείο που ήταν σταματημένο μπροστά στην είσοδο του "Europa". Συνέχισαν να πυροβολούν ακόμα και θύματα που κείτονταν στην είσοδο του ξενοδοχείου μέσα σε λίμνη αίματος! Μέσα στο πανικό που ακολούθησε οι ψυχροί και αδίστακτοι δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν, αφήνοντας πίσω τους ξεψυχισμένα ή τραυματισμένα κορμιά.

Ως αργά χθες το βράδυ καμιά τρομοκρατική οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τη σφαγή. Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες η επίθεση είναι πιθανόν να ανήκει στην οργάνωση φανατικών μουσουλμάνων "Τζαμάα αλ Ισλαμίγια" ("Αδελφοί Μουσουλμάνοι"), η οποία και στο παρελθόν είχε για στόχο τουρίστες και κατ' επανάληψη έχει "συμβουλεύσει" τους ξένους να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο για τη δική τους ασφάλεια. Η οργάνωση πάντως έχει ανακοινώσει κατά το παρελθόν ότι δε θέλει να σκοτώσει ξένους, αλλά μόνο να βλάψει την οικονομία και έμμεσα την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Το μεγάλο μακελειό

"Ηθελαν να σκοτώσουν όλον τον κόσμο", έλεγε μια 60χρονη Ελληνίδα. "Παντού υπήρχαν λίμνες αίματος, άνθρωποι που κείτονταν στο έδαφος και πεταμένες αποσκευές", δήλωνε φωτογράφος του Ρόιτερ, που βρέθηκε πρώτος στον τόπο της μεγάλης σφαγής και μετέδωσε ότι τα θύματα ήταν Ελληνες. Καθυστερημένα αντέδρασαν οι Αιγυπτιακές αρχές καθώς σύμφωνα με Ελληνα πράκτορα που βρισκόταν στο ξενοδοχείο, συνοδεύοντας ένα από τα γκρουπ, "οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Αλ Καράμ" με φορτηγάκια και ιδιωτικά αυτοκίνητα...".

Υπάλληλος του "Europa" που παρακολούθησε την αιματηρή σκηνή σημείωσε: "Οι ένοπλοι ενήργησαν εν ψυχρώ. Δε βιάζονταν, μάλιστα όπλισαν και πάλι τα αυτόματά τους καθώς δεν υπήρχαν αστυνομικοί. Το προσωπικό ασφαλείας του ξενοδοχείου δεν είναι οπλισμένο και πραγματοποιεί έρευνες ρουτίνες στην είσοδό του. Ετσι κρυφτήκαμε όλοι. Οσοι βρίσκονταν στο χολ, τουρίστες ή Αιγύπτιοι υπάλληλοι έτρεξαν στα ασανσέρ και τις σκάλες". Εξίσου συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του Σ. Γρίκη, που είδε είδε το μακελειό από το μπαλκόνι του δωματίου του στον πρώτο όροφο: "Ακουσα τέσσερις πυροβολισμούς και έπειτα έπεσαν κι άλλοι. Είδα γυναίκες να πέφτουν σαν τις μύγες πλημμυρισμένες στο αίμα"...

Οσοι γλίτωσαν, μετά το πρώτο σοκ, συνωστίζονταν στους τηλεφωνικούς θαλάμους προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους στην Ελλάδα. Το ίδιο συνέβαινε και στα νοσοκομεία "Αλ Καράμ" και "Πίραμιντς" με τους ελαφρά τραυματίες. Η επικοινωνία όμως ήταν δύσκολη έως αδύνατη και πολλοί απ' αυτούς έπεφταν κυριολεκτικά πάνω στα ελληνικά ΜΜΕ που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τα νοσοκομεία. Ετσι ζητούσαν απ' τους δημοσιογράφους να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους στην Ελλάδα και να τους ενημερώσουν ότι έχουν επιζήσει. Χάος επικρατούσε και στα χειρουργεία των νοσοκομείων που είχαν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα κρίσιμα περιστατικά. Στους τραυματίες χορηγούνταν ηρεμιστικές ουσίες, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το σοκ όπως δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου των Πυραμίδων, Μοχάμετ Σερί.

Ηταν το μεγαλύτερο χτύπημα

Η χθεσινή επίθεση των φανατικών μουσουλμάνων ήταν η 25η εναντίον τουριστικών στόχων στην Αίγυπτο από το Μάρτη του 1992! Μέχρι χθες στις επιθέσεις που είχαν γίνει εναντίον αμαξοστοιχιών, τουριστικών λεωφορείων και ποταμόπλοιων είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άτομα και είχαν τραυματιστεί περισσότερα από 70. Την ευθύνη για τις περισσότερες απ' αυτές τις επιθέσεις είχε αναλάβει η οργάνωση "Αδελφοί Μουσουλμάνοι", η οποία αγωνίζεται για την ανατροπή της κυβέρνησης του Χ. Μουμπάρακ. Η τελευταία αιματηρή επίθεση της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης είχε γίνει τον Σεπτέμβρη του 1994 στο λιμάνι Ουργκάντα της Ερυθράς Θάλασσας όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 2 Γερμανοί τουρίστες. Το χθεσινό χτύπημα δεν είναι μόνο το σημαντικότερο που εκδηλώνεται στην Αίγυπτο, αλλά και το βαρύτερο για την Ελλάδα πλήγμα από τρομοκρατική οργάνωση. Το προηγούμενο βαρύ πλήγμα για τη χώρα μας έγινε το 1991 στην Κωνσταντινούπολη με θύματα 12 Ελληνες εκδρομείς του "Αγγελος Τουρς".

Να σημειώσουμε ότι η επίθεση εκδηλώθηκε μια μέρα μετά τις πληροφορίες ότι ο σεϊχης Ομαρ Αμπντέλ Ραχμάν, πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης "Αδελφοί Μουσουλμάνοι", κατήγγειλε ότι υφίσταται κακομεταχείριση στις φυλακές των ΗΠΑ όπου κρατείται μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ