Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
090496R.194

Υψωμένα τα λάβαρα του τιμημένου ΚΚΕ

"Μεγάλο χρέος του Κόμματός μας, η συχνή καθοδήγηση όλου του φάσματος των καταπιεσμένων του λαού μας".

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Με αισιοδοξία χαιρετίζω τη σύναξη του 15ου Συνεδρίου του Κόμματός μας.

Είμαι ένας 72άρης από τις εκατοντάδες χιλιάδες συντρόφους που φοίτησαν στα λαϊκά πανεπιστήμια, που γνώσεις μας και συνείδησή μας έγιναν οι λαϊκοί ταξικοί αγώνες και η ιδεολογία.

Το πρόσωπο του κατεστημένου είναι αυτό που εξαπατά το λαό, καλλιεργεί την εχθρότητα και την απόσταση ανάμεσά του, ξεχωρίζει σκόπιμα άνθρωπο από άνθρωπο, κλάδους, ειδικότητες κλπ. Ο λαός χρειάζεται κοινή πορεία πάλης για να ορθοποδήσει, να δει κάποιο καλύτερο αύριο, διαφορετικά, ξεκομμένα και αποπροσανατολισμένα, ο κάθε ερχόμενος χρόνος θα είναι και χειρότερος από αυτόν που ζούμε σήμερα και φεύγει.

Εχουμε υποχρέωση όλοι οι αγωνιζόμενοι από τις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά και ευρύτερα, όλο το φάσμα του εκμεταλλευόμενου λαού, να απομακρύνουμε κάθε απαισιοδοξία, να συσπειρωθούμε, να συντονιστούμε και να εφοδιαστούμε με αισιοδοξία, να φυτέψουμε βαθιά στο υποσυνείδητό μας και να καλλιεργούμε τον ερχομό μιας καλύτερης εποχής. Να ζήσουμε νοερά, αλλά και ενεργά, με πεποίθηση, τη νίκη του ελληνικού λαού και ολόκληρου του διεθνιστικού συνόλου στην πραγμάτωση και εδραίωση του επιστημονικού σοσιαλισμού και της παγκόσμιας ειρήνης.

"Χωρίς πολέμους και σφαγές, μ' αγάπη και τραγούδια", όπως λέει και ο μεγάλος του λαού ποιητής Γιάννης Ρίτσος.

Ενα από τα μεγάλα καθήκοντα του Κόμματός μας και μεγάλο χρέος είναι η καθοδήγηση, ιδίως στην ύπαιθρο. Οι ΚΟΒ της υπαίθρου είναι ευνόητο ότι στερούνται κατά κάποιο τρόπο το καθοδηγητικό υλικό. Η καθοδήγηση σαν "άσπρες μύγες" φαίνονται στις ΚΟΒ σε μεγαλοχώρια. Τα νομαρχιακά καθοδηγητικά όργανα πρέπει να εμφανίζονται συχνότερα και να επισκέπτονται τις ΚΟΒ του χωριού, τα κύτταρα του Κόμματος. Οι ΚΟΒ των πόλεων έχουν διαφορετικές κοινωνικές επαφές. Συναλλάσσονται με τη διανόηση, έχουν καθημερινά το "Ριζοσπάστη", παραβρίσκονται σε διαδηλώσεις, συνεστιάσεις, ομιλίες στελεχών του Κόμματος. Στο πρόγραμμα του Κόμματος έχω τη γνώμη ότι πρέπει να μπει στόχος, ή ας την ονομάσω εκπαίδευση, όσο το δυνατόν περισσότερων καθοδηγητικών οργάνων.

Αναγνωρίζω τόσο εγώ, όσο και ο καθένας τι αντιμετωπίζει το Κόμμα, αλλά επιβάλλονται όσο το δυνατόν παραπάνω θυσίες.

Ολα τα στελέχη του Κόμματος, από την ΚΕ μέχρι τον γραμματέα της μικρότερης ΚΟΒ, πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και τις μεγάλες υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όχι μόνο απέναντι στο Κόμμα, αλλά και γενικότερα.

Σύντροφοι,

Το 15ο Συνέδριο του Κόμματός μας θα πρέπει να είναι ο φάρος και ο οδηγός νέων αγώνων. Οι συγκυρίες στον πλανήτη, όπως φαίνεται, αλλάζουν. "Οσο οι επιχειρήσεις, ο πλούτος, το χρήμα συσσωρεύονται σε λιγότερα χέρια, τόσο περισσότερους αντιπάλους, εχθρούς, έχει το "τέρας" που λέγεται καπιταλισμός".

Τουλάχιστον η μαρξιστική θεωρία αυτό διδάσκει, αλλά αυτή είναι και η πραγματικότητα. Επαγρύπνηση, πάλη και ετοιμότητα. Επαγρύπνηση να μην επαναληφθούν λάθη, όπως αυτό με το "Συνασπισμό", που υποστυλώσαμε συντηρητικές κυβερνήσεις. Που βάλαμε μέσα στις τάξεις μας αλλόπιστους και άθελά μας τους δώσαμε το δικό μας "μανδύα" και μοιράσαμε τη δύναμή μας. Ευτυχώς που είδαμε τις προθέσεις τους, βάλαμε πλώρη και στεκόμαστε στο ύψος μας με τη σημαία και τα λάβαρα του τιμημένου ΚΚΕ υψωμένα ψηλά.

Στο "Ριζοσπάστη" της 10.3.96 ο Γιάννης Κατσαντώνης από την Αθήνα, στο κείμενό του για τον προσυνεδριακό διάλογο γράφει για τα υπερήλικα μέλη. Είναι πολύ σωστή η άποψή του, ενήλικοι σύντροφοι είναι πολλές χιλιάδες και η διαγραφή τους αποτελεί τιμωρία και πίκρα. Πρέπει να είναι γνωστοί στην Κομματική Οργάνωση του τόπου τους και να βρίσκονται στον κύκλο των ενδιαφερόντων του Κόμματος και να μη διαγράφονται. "Είναι οι ρίζες των νέων δέντρων".

Επίσης, να ληφθεί υπόψη το σημείωμα του συντρόφου ιερέα και να αξιοποιηθεί κατάλληλα σε μια παράγραφο. Οντως ο κατώτερος κλήρος έχει προσφέρει στους αγώνες και είναι καταπιεζόμενος.

Επίσης, και το σημείωμα του Γιάννη Στυλιάτη από τη Βούλα (21.3.96) για το ποδόσφαιρο. Για τους παραπάνω έχω σύμφωνη γνώμη.

Σύντροφοι,

Με οδηγούς μας τους μεγάλους δασκάλους της σοσιαλιστικής μας επανάστασης Μαρξ - Λένιν - Στάλιν και με πολύμορφους ταξικούς αγώνες να φτάσουμε στους στόχους που έχουμε βάλει - τον επιστημονικό σοσιαλισμό - κομμουνισμό, έτσι που τα παιδιά μας και γενικότερα οι νεότερες γενιές να ζήσουν το μέλλον που αξίζει και πρέπει στην ανθρωπότητα.

"Για μια από την αρχή ζωή απροσκύνητη", όπως λέει ο πρόσφατα μεταναστεύσας στην "αιώνια σιωπή" Οδυσσέας Ελύτης.

Ετσι, με τις πενιχρές μου γνώσεις μπόρεσα να διατυπώσω ορισμένα για τον προσυνεδριακό διάλογο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΝΟΣ

Νύμφες Κέρκυρας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ