Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
.. pgno01.. head02r - ## - 1804238. txt

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε

Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα για το Κόμμα μας σήμερα, είναι η προσπάθειά του να προσαρμόσει το πρόγραμμα στρατηγικής του στις νέες συνθήκες.

Σήμερα που ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η διάρθρωση της εργατικής τάξης δίνει πολύτιμα στοιχεία για τις αλλαγές και αυτό είναι το δύσκολο. Ακριβώς εδώ είναι και το ζητούμενο, να προσαρμοστούμε στη διακήρυξη προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε.

Βεβαίως η συζήτηση έχει ανοίξει. Θα βοηθήσει να βγει το πιο σωστό ντοκουμέντο για την πιο πέρα επεξεργασία του προγράμματος δράσης και στρατηγικής του Κόμματος. Ομως ορισμένες απόψεις συντρόφων αποπροσανατολίζουν και δίνουν τροφή στους αστούς να ουρλιάζουν και να χτυπούν όλο το κίνημα.

Για μας το κύριο ζήτημα είναι να μελετήσουμε τα ντοκουμέντα των κλασικών φιλοσόφων και θα βρούμε απαντήσεις στον προβληματισμό μας, να απαλλαγούμε από ανωφελείς αναζητήσεις. Η δύναμη των κομμουνιστών είναι η διαρκής συμβολή, μελέτη στον επιστημονικό εξοπλισμό τους και οι αναγκαίες βελτιώσεις στην καθημερινή δράση τους.

Μελετώντας τη διάρθρωση της εργατικής τάξης στη χώρα μας και τις αλλαγές που γίνονται, επιβάλλουν περισσότερη γνώση των προβλημάτων και του χώρου εργασίας στα κομματικά στελέχη και εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας, οι αναζητήσεις μας, αύξηση του ειδικού βάρους, οι γνώμες και οι κρίσεις των λαϊκών ανθρώπων είναι πολύτιμες.

Η λαϊκή συσπείρωση αντίβαρο στη νέα τάξη πραγμάτων.

Ομως χρειάζεται ρεαλισμός, μελέτη στην ιστορική πορεία του εργατικού κινήματος και των αγώνων του ενάντια στους εκμεταλλευτές τους και όχι αναζητήσεις στο Καταστατικό και στη δικτατορία του προλεταριάτου, αλλά κάθε φορά στον αδύνατο κρίκο των κεφαλαιοκρατών και κάτω από τη δύναμη της πάλης της εργατικής τάξης. Ολες οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης είναι καρπός της πάλης της ταξικής, κόντρα στο "ρεαλισμό" που κηρύττουν οι δυνάμεις της υποταγής στους καπιταλιστές.

Σημαντική συμβολή στο οπλοστάσιο του επαναστατικού εργατικού κινήματος για ζητήματα του ταξικού αγώνα, αλλά και στις διαδικασίες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, είναι να εμβαθύνουμε τη μελέτη μας στη μαρξιστικολενινιστική θεωρία και στην επιστημονική ανάλυση της κοινωνικοταξικής πραγματικότητας, για να χαράξει την επαναστατική στρατηγική και τεχνική για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Οι ασάφειες και οι παλινωδίες είναι επικίνδυνες χωρίς στρατηγική και τακτική, χωρίς στόχους στις εσωτερικές πολιτικές ανάγκες ώστε να αναπτυχθούν οι συμμαχίες και να προωθηθούν εκείνες οι δυνάμεις για τα συμφέροντα της χώρας, όσο και να γκρινιάζουμε, αν δε διδαχθούμε από την ιστορία και τη μαρξιστική διδασκαλία, δε θα πάμε καλά.

Το Καταστατικό είναι το αγκωνάρι του Κόμματος. Είναι το επαναστατικό συμβόλαιο που συνάπτει ο κομμουνιστής με το κόμμα του.

Το μέτωπο των κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων είναι μονόδρομος. Θα 'θελα εδώ να υπογραμμίσω ότι χωρίς την αρχή της δικτατορίας του προλεταριάτου και την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, καθημερινά θα πολλαπλασιάζονται οι αντιλήψεις στην πρακτική στην κατεύθυνση προς το φιλελευθερισμό και θα είναι πιο εύκολο στους αστούς να μας σπρώχνουν στο συμβιβασμό, στον οπορτουνισμό. Ας κλείσουμε τ' αυτιά μας στις σειρήνες των οπορτουνιστών, στις νουθεσίες και στις διαβολές του αστικού Τύπου και στις κλάψες των μικροαστών. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Η 78χρονη πείρα του Κόμματός μας, δείχνει ότι χάρη σ' αυτό το Καταστατικό διατηρήθηκε το ΚΚΕ, η ύπαρξή του, η δυναμική του και η δράση του, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Οι παραβιάσεις κάθε φορά του Καταστατικού έκαναν ζημιά.

Συνεπώς χρειάζεται το κόμμα μας συντρόφους κομμουνιστές με ήθος, κομματικότητα, με εργατική και εργασιακή συνείδηση, με προσφορά και πειθαρχία, που να πονά και να βοηθά ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί το Κόμμα.

Σύντροφοι, καιρός να βγούμε από το τούνελ της αναζήτησης μέσα από το Καταστατικό. Δίχως πολιτική λύση πρόγραμμα φιλολαϊκό - ριζοσπαστικό, με δουλιά και αυταπάρνηση, δε θα έχει ελπίδα επιτυχίας να πάμε μπροστά. Διαφορετικά η εναλλακτική λύση που βάζει το Πρόγραμμα του Κόμματος για τη συγκρότηση του παλλαϊκού αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, δε θα μπορέσει να καρποφορήσει.

Η πρόκληση σήμερα και αύριο είναι ο παραδειγματισμός στη ζωή και να αφιερωθούμε στον αγώνα του λαού μας, για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο αύριο.

Προτάσεις

Οι αντιπρόσωποι να εκλέγονται από τη συνέλευση της ΚΟΒ και με μια σύντομη εισηγητική αναφορά στις συνδιασκέψεις να γνωρίζουν τον σύντροφο στα Σώματα που θα πάρει μέρος. Να μη γίνονται προτάσεις από τα πάνω.

Να παραμείνει η αρχή στο Καταστατικό η δικτατορία του προλεταριάτου (στη δικτατορία των μονοπωλίων).

Να είναι ανακλητές οι θέσεις και τα αξιώματα.

Να ανανεώνονται το 15% των μελών της ΚΕ από Συνέδριο σε Συνέδριο, καθώς και στα άλλα όργανα.

ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΣΜΑΝΙΔΗΣ

ΚΟΒ Προσφυγικών/Πάτρα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ