Κυριακή 21 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κοριολανός

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια μεγάλη παράσταση; Ποιος μπορεί να πει "όχι" στον "Κοριολανό" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που θα παρουσιάσει η ΕΤ - 1 στις 00.50, την Τετάρτη; Ο Γάιος Μάρκος, ο Ρωμαίος στρατηγός, μετά την επιτυχή πολιορκία και κατάληψη της πόλης των Βόλσκων, την Καριόλη, παίρνει το όνομά της και γίνεται Κοριολανός και φυσικά του προσφέρεται ο βαθμός του προξένου. Η αλαζονεία του, η περιφρόνησή του προς το λαό εξόργισε πολύ τους κατοίκους. Η στάση του αυτή τον οδήγησε στην εξορία. Για να εκδικηθεί ο Κοριολανός γίνεται σύμμαχος με τον Τούλιο Λουφίδιο, στρατηγό των

Βόλσκων και πρώην αντίπαλό του. Ετσι, θα είναι εκείνος που θα οδηγήσει τους Βόλσκους εναντίον της Ρώμης. Οι δυο φίλοι του Κοριολανού προσπαθούν να τον αποτρέψουν, αυτός όμως, τυφλωμένος από το μίσος της εκδίκησης, επιμένει και προχωρεί στην ολοκλήρωση των σχεδίων του. Ευτυχώς, η μάνα του και η γυναίκα του κατορθώνουν τελικά να τον νουθετήσουν. Η σκηνοθεσία είναι της Ελίζα Μοσίνσκι. Παίζουν οι Αλαν Χάουαρντ και Τζος Ακλαντ.

Ενημέρωση και πρόληψη

Την Πέμπτη στις 17.30, από την ΕΤ - 2, στην εκπομπή με θέματα υγείας και ποιότητας ζωής "Υγιαίνετε", θα παρακολουθήσουμε τη συμπεριφορά μιας αρρώστιας που προσβάλλει το αίμα του ανθρώπου, η οποία είναι γνωστή με το όνομα λευχαιμία. Η λευχαιμία έχει ως χαρακτηριστικό την αύξηση του ρυθμού παραγωγής των λευκών αιμοσφαιρίων και - ανάλογα με το χρόνο της εξέλιξης - διακρίνεται σε οξεία και χρονία, Η λευχαιμία είναι, πάντως, μια σπάνια ασθένεια που προσβάλλει όλες τις ηλικίες. Ομως, η οξεία λευχαιμία προσβάλλει περισσότερο τις νεαρές ηλικίες και πιο πολύ τα μικρά παιδιά, Η αιτιολογία της δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη. Στην εκπομπή γίνεται λόγος για το ποιοι κινδυνεύουν, ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισητης νόσου, καθώς και αν υπάρχουν προληπτικά μέτρα και ποια είναι αυτά. Καλύτερα να ξέρουμε παρά να είμαστε βυθισμένοι στην άγνοια. Ετσι δεν είναι; Γι' αυτό και καλό είναι να είμαστε πάντα ενήμεροι για όλα, ή έστω για τα περισσότερα. Επιστημονικός σύμβουλος: Γεράσιμος Κουβαράς. Σκηνοθεσία: Αντώνης Τέμπος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ