Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
.. pgno01.. head02r - ## - 1704221. txt

Ενότητα σκέψης και δράσης

Παίρνοντας μέρος στον διάλογο πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός αργά ή γρήγορα θα αντισταθεί. Σωστά εκτιμάει το σχέδιο Προγράμματος ότι ο καπιταλισμός φθάνοντας στο τελευταίο του στάδιο τον Ιμπεριαλισμό τα 'φαγε τα ψωμιά του. Η ελπίδα για ανατροπή αυτής της άθλιας κατάστασης που ζούμε είναι Κόκκινη και σωστά λέμε ότι η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ. Οταν εκτιμάμε και καλά κάνουμε πως η κατάσταση δεν πάει άλλο, πρέπει να δούμε πώς θα χτιστεί, πώς θα περπατήσει στη ζωή το ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ.

Για μένα όλη η ουσία βρίσκεται εδώ, αν θέλετε πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη της δουλιάς των κομμουνιστών. Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο σχέδιο Προγράμματος ή το Πρόγραμμα όταν διαμορφωθεί στο συνέδριο στις κοινωνικές συμμαχίες και τον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης. Κινητήριος μοχλός του μετώπου πάλης και αυτό θα πρέπει να φαίνεται έμπρακτα, είναι η Εργατική Τάξη. Γιατί; Το βάρος της ανατροπής της καπιταλιστικής κοινωνίας και η πραγματοποίηση της σοσιαλιστικής επανάστασης πέφτει στους ώμους της. Η πολιτική της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και των ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ πιστεύω ότι είναι μόνιμο συστατικό της στρατηγικής και τακτικής του ΚΚΕ.

Η προσπάθεια για ΕΝΟΤΗΤΑ έχει αντικειμενικό χαρακτήρα που πιστεύω ότι έχει ωριμάσει, και στηρίζεται όχι απλώς στη σύμπτωση, αλλά στο ότι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης θίγονται άμεσα, το ίδιο με τα συμφέροντα των άλλων κοινωνικών στρωμάτων π.χ. ΑΓΡΟΤΙΑ - ΕΒΕ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΝΕΟΛΑΙΑ κ.ά.

Στις σημερινές συνθήκες και παίρνοντας υπόψη και τη διεθνή συγκυρία το μέτωπο των δυνάμεων που έχουν συμφέρον από την εφαρμογή αντιμονοπωλιακών μέτρων και τελικά όφελος από τη δημιουργία του Α - Α - Μ πάλης, στην ουσία εκείνες οι δυνάμεις θα πρέπει να έχουν στην ημερήσια διάταξη της προσοχής τους τη διεύρυνση του μετώπου και την ιεράρχηση των στόχων πάλης του, όπως διαμορφώνονται στο σχέδιο Προγράμματος σελίδα 11 κεφάλαιο 17.

Το Α - Α - Μ πάλης που θα είναι ο κινητήριος μοχλός για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας για να 'ναι αποτελεσματική η πάλη του πρέπει πρώτα πρώτα να στηρίζεται αντικειμενικά στον ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης, ρόλος που μπορεί να της ανήκει αλλά και να τον κατακτάει έμπρακτα μέσα από τους ταξικούς αγώνες.

Σήμερα μπορεί να μην είναι ορατοί οι ταξικοί αγώνες εννοώ με τη μορφή και τη μαζικότητα παλαιοτέρων χρόνων όμως αυτό καθ' αυτό δεν αναιρεί την πρωτοπορία της εργατικής τάξης.

Χρειάζεται να μελετήσουμε την πορεία των τελευταίων χρόνων π.χ. ΑΠΟΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ. Εχουμε φθάσει στο σημείο, στις αρχαιρεσίες των σωματείων να ψηφίζει μόνο το 20% των μελών.

Παράδειγμα: παίρνοντας υπόψη τον συσχετισμό δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να καθοριστούν ως άμεσοι στόχοι:

1. Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ υπέρ των ταξικών δυνάμεων.

2. Μαζικοποίηση των σωματείων που προϋποθέτει την αύξηση της δουλιάς των κομμουνιστών μέσα από τα σωματεία.

Προϋπόθεση για την έκφραση της κοινωνικής συμμαχίας είναι να στηρίζεται και να εκφράζει έμπρακτα τις διαθέσεις και το επίπεδο αυτής της πάλης. Να προβάλει και να εξασφαλίζει το σωστό προσανατολισμό της κοινής δράσης σε συνδυασμό με την προβολή του τελικού στόχου του ΚΚΕ, που για μένα είναι η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Εμφαση, λοιπόν, στην άσκηση αποτελεσματικής ιδεολογικής πάλης για την περιφρούρηση αλλά και το βάθεμα και προχώρημα στη ζωή των στόχων πάλης του Α - Α - Μ που θα καταλήγει στην κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας, δηλ. στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας, στην εξουσία της εργατικής τάξης, της Δικτατορίας του Προλεταριάτου δηλ. της δικτατορίας των πολλών στους λίγους. Είναι αναγκαίο πιστεύω να μελετηθεί η πείρα παλαιοτέρων χρόνων όσον αφορά τις πολιτικές συμμαχίες, και να βγουν τα ανάλογα συμπεράσματα. Να διευκρινιστεί και να το τονίζουμε συνέχεια ότι προσπάθειά μας είναι να απεγκλωβιστεί ο κόσμος που ακολουθεί τα άλλα κόμματα και να επισημάνουμε ότι όσο απεγκλωβίζεται όλο και περισσότερος κόσμος και αδυνατίζουν τα άλλα κόμματα, τότε θα βλέπει άσπρη μέρα αυτός ο λαός.

Επίσης το Κόμμα μας να σταθεί κριτικά όσον αφορά τα ΚΚ της Ευρώπης που αλληθωρίζουν, αλλάζουν τον τίτλο τους, αφαιρούν ή διαγράφουν όρους π.χ. Προλεταριακός Διεθνισμός, απορρίπτουν τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, δημιουργούν συγχύσεις και αυταπάτες στον κόσμο. Και δυστυχώς τέτοια κόμματα είναι πολλά στην Ευρώπη.

Ομως για να γίνουν πράξη οι στόχοι και οι κατευθύνσεις του σχεδίου Προγράμματος ή του Προγράμματος όταν διαμορφωθεί στο Συνέδριο χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ.

Αυτό σημαίνει ότι το ΚΚΕ πρέπει να διαφωτίζει, να οργανώνει, να καθοδηγεί τον αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Τα συνδικάτα δεν είναι σε θέση να διεξάγουν από μόνα τους νικηφόρα τον αγώνα για το σοσιαλισμό. Βέβαια παλεύουν και για οικονομικά και για πολιτικά αιτήματα, δεν μπορούν όμως να καθοδηγήσουν τον πολιτικό αγώνα της εργατικής τάξης, αφού ενώνουν στις γραμμές τους εργάτες με πολύ διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις.

Μόνο το πολιτικό κόμμα της εργατικής τάξης δηλ. το κομμουνιστικό κόμμα - έλεγε ο ΛΕΝΙΝ - είναι σε θέση να συνενώσει, να διαπαιδαγωγήσει και να οργανώσει τέτοια πρωτοπορία του προλεταριάτου και όλης της εργαζόμενης μάζας που μόνο αυτή είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις αναπόφευκτες μικροαστικές ταλαντεύσεις, τις παραδόσεις και υποτροπές της επαγγελματικής στενότητας ή των επαγγελματικών προκαταλήψεων στις γραμμές του προλεταριάτου και να καθοδηγήσει ενιαία τη δράση όλου του προλεταριάτου, δηλαδή να το καθοδηγήσει πολιτικά και μέσω αυτού να καθοδηγήσει όλες τις εργαζόμενες μάζες (ΛΕΝΙΝ, Απαντα, τόμος 41, σελ. 3).

Η σοσιαλιστική επανάσταση και η προετοιμασία της απαιτούν συνειδητή δράση της επαναστατικής πρωτοπορίας. Τέτοια συνείδηση δεν μπορούν να διαμορφώσουν αυθόρμητα οι εργατικές μάζες. Χρειάζεται αυτή να εισαχθεί σε αυτές από το ΚΚΕ. Χρειάζεται λοιπόν το κόμμα της εργατικής τάξης να ασχολείται διαρκώς με την πολιτική διαπαιδαγώγηση του προλεταριάτου, έτσι ώστε να ανεβάζει ή να διαμορφώνει στους εργάτες την κομμουνιστική πολιτική συνείδηση, όπως τόνιζε ο ΛΕΝΙΝ.

Το ΚΚ δεν εξασφαλίζει μόνο τη σύνδεση του εργατικού κινήματος με τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, αλλά πρέπει να οργανώσει την εργατική τάξη, το λαό με στόχο τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Το Κόμμα μας εξοπλισμένο με τη γνώση των νόμων της κοινωνικής εξέλιξης και τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία γίνεται ικανό να επεξεργάζεται την επαναστατική στρατηγική και τακτική, δηλ. το πολιτικό πρόγραμμα της εργατικής τάξης και του λαού και να καθοδηγεί τον αγώνα για το πέρασμα της πολιτικής εξουσίας από τα χέρια της αστικής τάξης στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Ετσι τότε το ΚΚ θα παίζει επάξια το ρόλο του πολιτικού καθοδηγητή της εργατικής τάξης και έτσι θα την οδηγήσει στη νίκη. Γι' αυτό αποστολή όλων μας, σε όλη τη βαθμίδα του Κόμματος, είναι να συνενώνουμε πολιτικά όλους τους εργαζόμενους, όλες τις οργανώσεις προς τον κάθε φορά άμεσο στόχο πάλης, να συντονίζουμε και να καθοδηγούμε τις προσπάθειές τους για την επίτευξη του σκοπού αυτού, αυτό προϋποθέτει και άλλα πράγματα:

1. Να βαθύνουμε στην ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ, όπου εκεί βρίσκεται η μεγάλη δύναμη του Κόμματός μας.

2. Να βαθύνουμε περισσότερο στη θεωρία μας και στους κλασικούς.

3. Με ιδιαίτερη φροντίδα και επιμονή να σκύψουμε στα προβλήματα που γεννιούνται από την ίδια τη ζωή.

4. Να επιμείνουμε αυστηρά στις αρχές μας και ό,τι χαρακτηρίζει τις αρχές συγκρότησης και λειτουργίας των ΚΟΒ. Να επιμείνουμε στην τήρηση του Καταστατικού, γιατί διαφορετικά όσα πούμε και όσα αποφασίζουμε θα μένουν στα χαρτιά.

Να ρίξουμε όλο το βάρος της δουλιάς μας στο μαζικό κίνημα, σήμερα ιδιαίτερα που σαρώνονται τα πάντα από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, τη Συνθήκη του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, τη ΛΕΥΚΗ - ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ που αποφάσισαν πριν από μας για μας.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΛΙΜΠΕΡΤΗΣ

ΚΟΒ Κολωνού


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ